ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
83 Yılın en güzel belediye başkanından Foça kızlarına şarkı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 7.10.2013    

83 Yılın en güzel belediye başkanından Foça kızlarına şarkı



İzmir’in Foça İlçesi’nde 27 – 29 Eylül 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 1. Türkiye Kadın Belediye Başkanları Buluşması’na katılan 83 yaşındaki Nagahan Orbay Akay’a arkadaşları son gün sürprizi yaptı. Türkiye’nin 83 yıllık yerel seçimler tarihinde seçilen 79 belediye başkanından biri olan Akay gelmiş geçmiş “En Güzel Belediye Başkanı” seçildi.

Nagahan Akay; İstanbul’da yaşarken merak üzerine babaannesinin babasının hakimlik yaptığı Bozcaada’ya 1975 yılı başlarında ailece gezmeye gittiklerini, her şeyiyle çok beğendikleri adaya aynı yılın yaz aylarında tekrar geldiklerini ve bu kez tam anlamıyla aşık olduklarını, bu tatil sonrası adalıların kendisini başkan olması için davet ettiğini ve macerasının böyle başladığını belirtti.

BOZCAADA'NIN REİS HANIMI

“Eşim de boylu poslu bir insandı ama nedense teklif bana geldi. O da bana destek verdi.” diyen Akay, “Bozacaada’nın Reis Hanımı” olma sürecini ve anılarını şu sözlerle dile getirdi.

“Eşim ısrar etti. Bak sana umut bağlamışlar. İstiyorlar. Sen de dersin ya “Ömrüm boyunca hep sana çalıştım. Akıntıya kürek çektim. Başka yerde çalışsam maaşım olurdu. Hadi göster kendini. Seçilmezsen ne olur, ne değişir ki. Seçildim. O devirde Bozcaada’yı kimse bilmiyor. Denizimizde böyle bir adanın olduğunun farkında değil kimse. Ama çok uygar bir halkı var. Bir kadın başkan seçecek kadar. İmkanlar yok. Bütçe kısıtlı. Ekmek bulunmazdı. Bir ekmek fabrikası yaptırdık. Ortaokuldan sonra çocukların gideceği lise yoktu. Açılışı bana nasip olmasa da lise binası yaptırdık. Gemiler, arabalı vapurlar koydurduk. Vidanjör getirttik. Foseptiklerin sokak taşkınlarını bitirdik.” diyerek yaptıklarını özetledi.

UĞUR DÜNDAR SAYESİNDE

“Bir de Uğur Dündar’la anımız var. Bozcaadalılar onu da çok severler. Onu adaya davet ettim. Sorunlarımızı anlattım. Gezdirdim gösterdim. Karşıya geçecek düzenli gemi yok. Hasta, doğum yetişmiyor karşıya. Yaşar kaptan teknesinde çok doğum yaptırmış, ebelik yapmış yokluktan. Arena’da onun bunları göstermesi çok büyük rol oynadı. Onun sayesinde çok şey düzeldi. İstanbul’dan adaya akın başladı. Yerleşenler çoğaldı. Şimdi ne halde görüyorsunuz.”

Eşinin vefatı nedeniyle 12 Eylül 1980 darbesinden kısa bir süre önce istifa ederek İstanbul’a dönmek zorunda kaldığını anlatan Akay siyasette başarılı olmak isteyen kadınlara da şöyle seslendi. “Siyasette kendilerine yer edinmek isteyen kadınlara tavsiyem kadın olduklarını unutmamaları. Hangi vasıfları taşırsam cazip olurum. Bana ümit bağlarlar. Seçilebilirim. İyi tespit etmeleri kazım. Kadınlık zarafeti içinde kalmaları lazım. Erkeksi tavırlara bürünmemeleri.lazım”

YAZDIĞINIZ NOTU CEBİMDEN ÇIKARMIYORUM

Nagahan Akay; başkanlıktan en büyük kazancının adalıların sevgisi olduğunu vurgulayarak anlatımını; “Orada bir dikili ağacım yok. Ama hala her kapı bana açık. Sık sık giderim. Hala Reis Hanım diye hitap ederler. Şimdiki belediye başkanı o zamanlar demir ustası genç bir delikanlıydı. Hep yaptığım gibi bir sabah dolaşmasına çıktım. Baktım dükkanı kapalı. Geç kalmış açmaya. Bir not yazıp kapısının altından atmışım. Son gidişimde bana dedi ki yazdığınız o notu cebimden hiç çıkarmıyorum. Ne yazdığımı tam hatırlamıyorum ama o başkan kaç dönemdir başkanlık yapıyor ve yerini tam anlamıyla doldurdu.” sözleriyle tamamladı.



1. Türkiye Kadın Belediye Başkanları Buluşması’nı düzenleyen eski Seyrek Belediye Başkanı Nurgül Uçar’ın önerisi ve katılan 37 eski başkanın oyuyla Türkiye’nin 83 yıllık yerel seçimler tarihinin gelmiş geçmiş “En Güzel Belediye Başkanı” seçilen Akay, toplantı için Foça’da kaldığı günlerde şarkı sözü olarak yazdığı şiiri okuyarak kendilerine teşekkür etti.

Aralarında Yusuf Nalkesen’in de bulunduğu ünlü isimler tarafından bestelenmiş 40 dolayında şarkı sözü bulunduğu öğrenilen Nagahan Akay’ın İzmir’in Kızları’na yazdığı şiir şöyle:

İZMİR’İN KIZLARI

Havasından Doğasından Denilir
İncirinden Üzüm’ünden Yenilir
Dört Bir Yanı Cennet Emsal İzmir’in
Her Gönüle Güzelliği Serilir

Bir Başkadır Şu İzmir’in Kızları
Coşturur, Kah Sustururlar Sazları
Özgüvenli, Hayat Dolu, Neş’eli
Ne Yapsalar Çekiliyor Nazları

Neyleyim ki; Bir Kız Sevdim Foça’lı
Edası Çok Ona Kalbim Açalı
Beni Dertli, Deli Etti, Billahi
Bakıp, Gülüp, Kenar köşe Kaçalı

Bir Başkadır Şu İzmir’in Kızları
Coşturur, Kah Sustururlar Sazları
Özgüvenli, Hayat Dolu, Neş’eli
Ne Yapsalar Çekiliyor Nazları

Nagahan(Orbay) Akay
İzmir-Foça – 29.09.2013


Seyfi GÜL

Seyfi GÜL







Okunma: 3347
Okunma: 3347












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)