ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanları Foça’da buluştu

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 28.9.2013    

Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanları Foça’da buluştu



Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 83 yılda seçilmiş toplam 79 kadın belediye başkanından hayatta ve sağlıklı olan 37’si İzmir’in Foça İlçesi’nde bir araya geldi. CHP’nin tarihinde İzmir’de seçilmiş tek kadın belediye başkanı olan, eski Seyrek Belediye Başkanı ve 2014 yerel seçimleri Menemen Belediye Başkan aday adayı Nurgül Uçar’ın çabalarıyla buluşan kadın başkanlar aday belirleme ve seçim sürecinde kadına değer ve önem vermeleri konusunda tüm siyasi partilere mesaj gönderdiler.

26-29 Eylül 2013 tarihleri arasında Foça Leon Otel’de buluşan katılımcılar ilk günü tanışmaya, ikinci günü Foça’yı ve çevresini tanımaya, üçüncü günü ise yaşadıklarını paylaşarak, siyasette kadın açısından oluşan olumsuz tabloyu düzeltme yolunda yapılacakları tartışmaya ayırdılar.



Aralarında Demet Akbağ’ın başrolünü oynadığı “Hükümet Kadın” filminin hikayesini konu aldığı Zekiye Ekmen’in, 1971 yılında yaşı büyütülerek Batman’ın Gercüş İlçesi Belediye Başkanı seçilen yeğeni Ayhan Ekmen’in de yer aldığı kadın başkanlar; Yekta Kaptan Tur teknesi ile çıktıkları Foça adaları turunda doğal güzellikleri doyasıya seyrettiler, masmavi sularda yüzmenin keyfine vardılar. Seçimler ve sonrasında yaşadıkları sorun ve trajikomik olayları birbirlerine aktardılar.

Diyarbakır, Mardin, Van, İstanbul, Kırklareli, İzmir, Aydın, Uşak, Karaman, Konya, Manisa gibi illerden gelenlerle adeta bir Türkiye mozaiği oluşturan kadınlar kısa sürede kaynaştılar.

Manisa’nın Saruhanlı İlçesi Alibeyli Beldesi Belediye Başkanı Netice Okutan, Karaman’ın Yeşildere İlçesi Belediye Başkanı Neriman Köse, Cumaovası Değirmendere eski Belediye Başkanı Şükran Ayçer, Uşak’ın Eşme İlçesi Belediye Başkanı Hasbiye Öztürk gezinin renkli isimleri olurken ekonomi yazarı Meliha Okur ile gazeteciler Jale Özgentürk ve Gül Kireklo Foça buluşmasına katılarak destek veren isimler arsında yer aldılar.

Nurgül Uçar bu buluşmayı Hacettepe Üniversitesi’nden bir öğretim üyesinin son 10 yılda seçilmiş kadın belediye başkanlarını konu aldığı bir TÜBİTAK projesi kapsamında kendisine ulaşmasının ardından gündeme getirdiğini belirterek karşılaştığı tabloyla hayrete düştüğünü söyledi.



30.000 SEÇİLMİŞİN SADECE 79’U KADIN

Uçar; “Son 10 yılda göreve gelenlerin sayısının azlığı beni Cumhuriyet tarihi boyunca olan resmi incelemeye sevketti. Hiçbir devlet kurumunda bu konuda tutulmuş bir kayıt yok. Veri yok. Tek tek belediyelere, yaşlı belediye başkanlarına ulaştım. Gazeteciliğimi kullanarak bir yıl boyunca araştırdım. Sonuçta gördüm ki 83 yılda seçilen 30.000 belediye başkanından sadece 79’u kadın. Bunlardan 11’i vefat etmiş. 6’sı tutuklu. 2’si yurtdışında. 4’ü ağır sağlık problemleri ile boğuşmakta”.

43 İLDE VE ANKARA’DA HİÇ SEÇİLEN YOK

“Türkiye’nin 81 ilinden 43’ünde il, ilçe, belde düzeyinde kadın belediye başkanlarıyla hiç tanışılmamış. İzmir gibi bir ilin tarihinde bile, CHP’den seçilmiş benden başka kadın başkan yok. Ankara’da hiç yok. Demokrasinin ülkemizde ortaya koyduğu tablo bu. Kadının gerçekten adı yok. Ama bunu var etmeliyiz. Öyleyse var olanları bir araya getirerek bu konuya dikkat çekmemiz gerek diye düşündüm. Fikrimi kendilerine açtım. Foça buluşması böyle doğdu.”

HERKES BULUNDUĞU YERDE BİR İLK

“Bir araya geldiğimizde anladık ki hepimiz benzer sıkıntıların içinden geçmişiz. Herkes bir ilk. Herkesin bir tarihi var. Bunları paylaşıyoruz. Bu buluşma Türkiye’yi 83 yılın eksik demokrasisiyle yüzleştiriyor”

TÜM SİYASİ PARTİLER BU TABLOYU DİKKATE ALMALI

“Burada birbirimizden pek çok şey de öğreniyoruz. Örneğin Yeşil Pasaport alma hakkı olduğunun farkında olmayan arkadaşlarımız var. Dönüşte hepsi pasaportlarını yenileyecekler. Birbirimizin elini tuttuk. Bırakmayacağız. Bu buluşmanın ardından bir platform bir birlik oluşturacağız. Daha sık görüşeceğiz. Yeni seçilecek kadınlara tecrübelerimizi, bilgilerimizi aktaracağız. Siyasi partileri ve kamuoyunu demokrasinin bu eksik tarafını tamir etmeye, tamir ettirmeye zorlayacağız. Biz kadınlar olarak açılımı böyle yapacağız Yaklaşan yerel seçimler bu konuyu düzeltme, bu ibretlik tabloyu değiştirme yolunda önemli bir fırsat. Tüm siyasi partiler bu tabloyu dikkate alarak adaylarını belirlemek zorundalar”

“Biz diyoruz ki bu resme iyi bakın. Bu resim demokrasiyi göstermiyor. Evi yöneten kadın herkesin her kesimin yaşayacağı şehri daha iyi bilir, daha iyi kurar, şehirde çok daha başarılı olur. 2014 seçimleri yok sayılan yarı’nın sorgulayacağı bir seçim olacak. Bizi dikkatle izleyin” dedi.

KADINA DEĞER VERMEYEN PARTİYE OY YOK

Bir araya gelmekten çok mutlu olduklarını belirterek Nurgül Uçar’a teşekkür eden kadın başkanlar parti ayrımı yapmaksızın dayanışmayı sürdüreceklerini söylediler. Karaman Yeşildereli Neriman Köse buluşmayı işlevi açısından “Bir devrim” olarak nitelerken, Batman Gercüşlü Ayhan Ekmen Güven “Bu sene parti marti ayrımı yapmadan hangi parti kadınlara değer veriyorsa, aday gösteriyorsa o partiye destek vereceğiz. Kadına değer vermeyen partiye oy yok” mesajını verdi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3966
Okunma: 3966












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)