ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Ahilik Haftası kutlamaları Foça etkinlikleriyle sona erdi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 28.9.2013    

Ahilik Haftası kutlamaları Foça etkinlikleriyle sona erdi



23 Eylül 2013 Pazartesi günü başlayan İzmir Ahilik Haftası kutlamalarının finali 27 Eylül 2013 Cuma günü Foça’da yapılan Şed Kuşatma töreni ile yapıldı. Kutlamalar halk oyunları gösterileri, temsili geleneksel esnaf sunumları, lokma dökümüyle şenlik havasında geçti.

Foça Kaymakamı ve Belediye Başkanını makamlarında ziyaretlerle başlayan kutlama programı CHP’li İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Zorlu, daire müdürleri, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Foça Esnaf ve Sanatkar Odası(FESO) Başkanı Günal Menemenli, İzmir’de kurulu esnaf odaları başkanları, çevre ilçelerden gelen esnaf temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla Foça Belediyesi Yeni Plaj Sosyal Tesisleri’nde kahvaltı ve protokol konuşmaları ile devam etti.



Foça sevgi yolundaki dükkanlara uğrayan, Ahilik haftası dolayısıyla esnafı kırmızı karanfiller vererek kutlayan heyete, bazı esnaflar yaptırdıkları buketlerle karşılık verdi. Demokrasi Meydanı’nda Foça Folklor Derneği halk oyunları ekibinin sunduğu Ege yöresi oyunlarını izledikten sonra Reha Midilli Kültür Merkezi’ne gelindi. Heyet ve konuklar kültür merkezi girişinde kurulan aralarında geleneksel kıyafetleriyle temsili lehimci, cam işleri ustası, yorgancı, semerci ve çömlekçilerden sanatları ile ilgili bilgiler aldı.

AHLAKİ DEĞERLERDEN AYRILMAYINIZ

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu burada yaptığı açılış konuşmasında Meslek Liseleri’nde okuyan gençlere seslendi. Tiyatro oyunuyla sergilenen ve geçmişi 800 yıl önceye dayanan Şed Kuşatma töreninin bugünkü diploma alma ve kep fırlatma törenlerine eşdeğer olduğunu belirten Mutlu, öğrencilere esnaf kültürünün olmazsa olmazı olan ahlaki değerlerden ayrılmamalarını öğütledi.



ODA BAŞKANLARINDAN TİYATRO

Aralarında İzmir Mermerciler, Berberler, Milli Piyango ve Şans Oyunları, İnşaat Malzemeleri İmalat ve Satıcıları, Hamamcılar ve Banyocular, Saatçiler Odası Başkanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmamı ile bazı tiyatro oyuncularının yer aldığı İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Tiyatro Grubu tarihi Şed Kuşatma Töreni’ni anlatımlı olarak oynadılar. Ayakta alkışlarla sona eren oyunun ardından yıl içinde çeşitli yarışmalarda dereceye giren Foça Halim Foçalı Anadolu Meslek Lisesi öğrencilerine ödülleri verildi.

26.ncı Ahilik Haftası kutlamalarının finalini Foça’da yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirten FESO Başkanı Günal Menemenli “Yüksek katılımlarından ve coşkulu bir program gerçekleştirmelerinden dolayı esnafımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.



İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu da hafta başında İzmir’de çelenk koyarak başladıkları kutlamaları Salı günü Çiğli’de, Çarşamba günü Aliağa’da yaptıkları etkinliklerin ardından bugün Foça’da gerçekleştirdikleri programla sonlandırdıklarını söyledi. Mutlu; “Tüm esnaf ve sanatkarımızın Ahilik ve Esnaf bayramlarını bir kez daha kutluyorum. Bizim bu kutlamaları yapmamızın sebebi 800 yıl önce kurulmuş olan ve bir yaşam biçimi ve bir dünya görüşü olan Ahilik Felsefesi’ni, iyi ahlak, namusluluk, tertip ve düzen ile bilimle teknolojiyle, mal ve hizmet üretimini birleştirerek, dünyada hak ettiğimiz yere ulaşabilmektir. Bu vesileyle esnaf ve sanatkarın hasletlerinin bugüne olan yansımalarını, Şed kuşatma törenleriyle, tiyatro oyunlarıyla, televizyon ve gazetelerle, teşkilatımızın düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmaktır. Foça Kaymakamı ve Belediye Başkanı başta olmak üzere bize katkı veren tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ediyorum. Bayramımız kutlu olsun” dedi.

Tören sonrası dağıtılan hayır lokmasına katılan İzmirli konuklara Foça’nın usta aşçılarından Rıdvan Usta’nın Yeri’nde öğle yemeği verildi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2668
Okunma: 2668












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)