ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’dan Güney Afrika’ya enerji santralı kurmaya

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 26.9.2013    

Foça’dan Güney Afrika’ya enerji santralı kurmaya



İzmir’in Foça İlçesi’nde yaşayan Uçak Mühendisi Mert Aytuğ (36) sınır tanımayan Türk girişimci ve iş insanları arasında başarı öyküleriyle yerini alanlar arasına adını yazdırdı. Aytuğ, Umman ve Bahreyn’den sonra dünyanın bir ucu denilebilecek bir yerde, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Port Elizabeth kentinde enerji santrali kurmak için yola çıktı.

Foça’nın tanınmış eczacılarından Önder Aytuğ’un oğlu olan Mert Aytuğ 1977 İzmir Foça doğumlu. 1994 yılında İzmir Atatürk Lisesi’nden, 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. İş hayatına İzmir’de bir firmanın kendi elektriğini ürettiği dizel jeneratörlerin işletimi ve mühendislik hizmetleri ile başladı. Daha sonra gelen bir teklifi değerlendirerek Ankara’ya taşındı. Burada doğal gaz ve fueloil yakıtlı enerji üretimi yapan bir santralde çalıştı. “Karakterim sabit bir yerde oturup geleceği beklemeye uygun değil” diyen Aytuğ, yeni dünyalarda yeni işler aramaya başladı. Niteliklerine ve taleplerine uygun teklif getiren Uluslararası bir firmanın bünyesinde, kendini Umman ve Bahreyn’de enerji ve tatlı su üretim santrallerinin “Constraction Manager” (Proje Müdürü)’i olarak buldu.



Maliye mezunu finans uzmanı Gökçe Aytuğ ile evlendikten sonra ailesini de bu ülkelere götüren, orada Emir ve Kaan adlı iki oğlu dünyaya gelen Mert Aytuğ “ailecek gidilip yaşanabilecek çok güzel yerler” olarak nitelediği Bahreyn ve Umman’da toplam altı yıl kaldı. Burada elektrik üretiminin yanı sıra başkentlerin tatlı su ihtiyaçlarını da karşılayan ve deniz suyundan tatlı su elde edilen santrallerin yönetim kadrolarında yer aldı.

YOLCULUK PORT ELİZABETH’E

Çok özel ve güzel şartlara rağmen Mert Aytuğ’un gezgin ruhu, bu yıl gelen yeni bir teklifle yönü Güney Afrika Cumhuriyeti’ne döndürdü. Foça’dan yaklaşık 13.000 kilometre uzakta, uçakla dahi yaklaşık 20 saatte ulaşılabilen Afrika kıtasının ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en güney ucundaki Port Elizabeth, Aytuğ ailesinin yeni iş ve yaşam kenti oldu.

Türkiye piyasasında da gaz tedarik ve satış alanlarında faaliyet gösteren GDF Suez (Gas De France) firmasının Porth Elizabeth’de kuracağı doğal gazlı elektrik üretim santralinin proje müdürlüğünü üstlenen Mert Aytuğ bürokratik işlemlerin tamamlanmasının ardından bu ülkeye gidecek.

JET MOTORLARI KULLANILIYOR

Gittiği yerlerde Türk ve Uçak Mühendisi olduğunu söylediğinde çalıştığı alanla ilgisi konusunun sorulduğunu belirten Mert Aytuğ, illa alınan eğitim ve kazanılan unvan ile ilgili bir işte çalışmanın şart olmadığını dile getirdi. Mert Aytuğ; “Bizim kurduğumuz ve işlettiğimiz enerji santrallerinde bildiğimiz jet motorları kullanılıyor. Uçuşla ilgili olmasa bile mesleğimizle bu yönden bağıntılı. Bazen mezun olunan dal ile ilgili çalışma alanları ve talep çok kısıtlı olabiliyor. Aynı unvanla gideceğiniz Amerika ve Avrupa ülkelerinde saygın ve tatminkar bir iş bulamayabilirsiniz. Ancak iletişim ve ulaşım araçlarıyla küçülen bir dünyada yaşıyoruz. Sahip olduğumuz her tür meslekle birlikte, bu meslekle bağıntılı pek çok işkolu var. Dünyada da nitelikli personel arayan, mesleğini bağıntılı işkollarıyla özdeşleştirebilen pek çok insana ihtiyaç var. Gençlerimiz iyi bir hayat için ülkemizle birlikte gözünü dünyaya da çevirmeli. Hem hayatını kazanan hem ülkemizi en iyi şekilde temsil eden yüzlerce insanımız arasına girmenin yolu kendine güvenle yeniliklere ve yeni işkollarına açık olmaktan geçiyor” dedi.



MASRAF YOK GİBİ, GELİR TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDE

Mert Aytuğ gittikleri yerlerde kendilerine çok iyi yaşam, çocukları için de çok iyi eğitim koşulları sağlandığını, masrafların büyük bölümünün firmalarca karşılandığını, Türkiye’deki gelir seviyesinin oldukça üzerinde olan maaşın neredeyse tamamını birikim ve yatırım için kullanabildiklerini söyledi.

YİNE İZMİR’E YİNE FOÇA’YA

Umman, Bahreyn ve Güney Afrika’nın sanıldığının aksine çok güzel ve modern ülkeler olduğunu, insan ilişkilerinin ve Türklere yaklaşımın son derece iyi olduğunu, ”Modern Türk Modern Müslüman” gözüyle bakıldığını, bu yönüyle de tavsiye edebileceğini anlatan Aytuğ konuşmasını “Hedefim kurmayı düşlediğim kendi firmamla büyük işlere imza atmak. Ancak; hangi başarılarla süslenirse süslensin bir gün mutlaka, tekrar İzmir’e, Foça’ya dönerek, yaşamımızı başladığı güzellikler diyarında sürdürmek” sözleriyle tamamladı.

Seyfi GÜL







Okunma: 3160
Okunma: 3160












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)