ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Kültür Sanat ve Balıkçılık Festivali’ne coşkulu başlangıç

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 12.9.2013    

Foça Kültür Sanat ve Balıkçılık Festivali’ne coşkulu başlangıç



8.Foça Kültür Sanat ve Balıkçılık Festivali 11 Eylül 2013 sabahı yapılan Kurtuluş Günü etkinliklerinin ardından ilk gün programıyla başladı.

Saat 16.00’da Reha Midilli Kültür Merkezi’nde Foça’da yaşamış ünlü ressamlar Avni Arbaş ve Ferruh Başağa anısına Foçalı ressamların Foça konulu resimlerinden oluşan sergi açıldı. 15 ressamın 50’ye yakın tablosunun yer aldığı serginin açılış kurdelesini TBMM eski Başkanvekili Kemal Anadol ve Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Yazar Doğan Hızlan, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile birlikte kestiler. Katılımcılar serginin ardından Etnografik Foça Tarihi Merkezi’ni gezdiler.



Saat 19.00’da eski Barbaros Büfe önünden harekete geçen festival kortejine aralarında CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Foça Kaymakamı, Foça Belediye Başkanı, İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı, siyasi partilerin ilçe başkanları, STK temsilcilerinin de bulunduğu 2500 dolayında kişi katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye bandosunun çaldığı marşlar ve şarkılar eşliğinde Reha Midilli Küçükdeniz Sahil Caddesi’ni geçen korteje bayraklarla donatılmış balıkçı tekneleri ve yelkenliler düdüklerini çalarak denizden eşlik ettiler. Büyük bir Türk bayrağı ve Atatürk posteri ile geçen katılımcılara geçişleri sırasında balkonlarında, kafe ve restoranlarda ve sahilde oturan vatandaşlar tempo tutarak ve alkışlayarak destek verdiler.



Demokrasi Meydanı’nda kısa bir süre bekleyen festival korteji, daha sonra Sevgi Yolu, Foklu Çeşme ve Aşıklar Yolu’nu izleyerek Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı. Son bölümde panolarla mizansenleri yapılmış, Foça’nın doğal ve tarihi zenginliklerini simgeleyen öğeleri anlatan, tarihi ve yöresel kıyafetler giymiş kızlı erkekli gençlerin bulunduğu traktör konvoyu bandonun çaldığı şarkılar eşliğinde ve alkışlar arasında geçiş yaptı. Geçiş folklor, dans grupları, Gürcistanlı çocuk halk oyunları ekibi ve sporcuların geçişiyle tamamlandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın coşkuyla okunmasının ardından kürsüye gelen Başkan Demirağ, konuklara “hoş geldiniz” dedikten sonra, hazırlıklarını tamamladıkları halde iki yıldır terör olayları ve şehit acıları nedeniyle festivali iptal etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

ONLAR BEDENİMİZDE YANIK İZ GİBİ DURUYOR

Demirağ; “Terörü burada bir kez daha lanetleyerek şunu söylemek isterim. Geçen yıl 9 Ağustos’ta iki askerimiz şehit edildi. Olayın öncesinde üç köylümüz tarlalarında katledildi. Bazıları belediyemizde çalışan arkadaşlarımız olmak üzere sivil insanlarımız yaralandı. Bunları bir an olsun aklımızdan çıkarmıyoruz. Onlar bedenimizde birer yanık iz gibi duruyor. Şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla ve şükranla anıyorum. Festivalimiz sanat ve kültürün renkleriyle açılıyor. Balıkçılığımızın yaşamımıza yansıyan tutkusu ve denizin mavisiyle sürüyor. Gelin bu coşkuyu birlikte yaşayalım, bu rüzgarı birlikte estirelim.” Diyerek açılışı yaptı.



FESTİVALLER DOSTLUĞUN KARDEŞLİĞİN BARIŞIN SİMGESİ

Bugün ilçemiz için çok önemli iki günü aynı anda yaşıyoruz sözleriyle konuşmasına başlayan Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge’nin; ”Sabah Kurtuluş Günü’müzü kutladık. Bu vesileyle bu güzel vatanı, bu güzel ilçemizi bizlere bırakan başta Ulu Önderimiz olmak üzere onu ve kahraman silah arkadaşlarını bir kez de buradan rahmet minnet ve şükranla anmak istiyorum” sözleri uzun süre alkışlandı. “Festivaller dostluğun, kardeşliğin, barışın simgesidir. Aynı zamanda gurbeti sılayla buluşturan, gurbetteki dostları, akrabaları memlekete getirmek için çok çok önemli günlerdir. İlçemizin var olan ama tanıtımını yapamadığımız zenginliklerinin yerli ve yabancı kamuoyuna anlatılması için büyük işlevler üstlenmektedir. Beş gün sürecek bu festivalde tarımdan turizme, balıkçılıktan denizciliğe, arkeolojik kazılarına kadar, Foça’mızın değerli insanlarına hitabetmek üzere gelen çok kıymetli sanatçı ve sanat gruplarıyla dolu dolu yaşayacağız. Önümüzdeki yıllarda bu festival çok daha geniş katılımlarla icra edilecek ve işlevini yerine getirecektir” dedi.

Konuşmaların ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Sekreteri Bilhun Tamaylıgil, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Bülent Tercan, CHP Meclis Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve İzmir Milletvekili Hülya Güven’in kutlama mesajları okundu.



GÖKTE AY, DENİZDE MEHTAP, SAHNEDE DANSLAR

Foça Belediyesi Dans Grubu, Foça Folk ve Bor-Der Zeybek, Akçaabat Trabzon Folklor ekiplerinin sunduğu dans ve yöresel halk oyunlarının ardından sahneye son olarak Gürcistan Çocuk Halk Dansları topluluğu geldi. Gürcü çocuklar “Cilveloy” gibi tanıdık parçalar ve ortak Karadeniz – Kafkas ezgileriyle festival alanında bulunan izleyicilerin alkışlı tempoları arasında harika bir gösteri sundular. Gösteriler sırasında gökyüzünde oluşan iri yarımay ve deniz üzerindeki mehtap muhteşem görüntüler yarattı.

İlk gün programı saat 21.00’da Doğan Hızlan’ın tarihi Beşkapılar Kalesi’ndeki söyleşisi ile devam etti.





Seyfi GÜL







Okunma: 3769
Okunma: 3769












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)