ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Zaferin gecesinde Foça’da yer yerinden oynadı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 31.8.2013    

Zaferin gecesinde Foça’da yer yerinden oynadı



İzmir’in Foça ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 91. yıldönümü kutlamaları gece de devam etti. Fener Alayı sırasında kentin sokakları ile Kurtuluş Savaşı Destanı Oratoryosu’nun izlenmesi sırasında Foça Kalesi sloganlarla inledi.

Aralarında Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Belediye Meclis Üyeleri, Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Günal Menemenli, CHP Foça İlçe Başkanı Günal Biçer, bazı siyasi parti ve STK temsilcileri ile 1500 dolayında vatandaşın bulunduğu Fener Alayı oluşturulan kortejle yürüyüşe saat 20.00’da eski Barbaros Büfe önünden başladı. Küçükdeniz Reha Midilli Caddesi, Demokrasi Meydanı, Sevgi Yolu, Foklu Çeşme Meydanı ve Aşıklar Caddesi güzergahını takip eden grup bir buçuk kilometrelik güzergahı “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” “Ne AB Ne ABD Tam Bağımsız Türkiye” “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” sloganları atarak, marşlar söyleyerek geçti.



Restoranlarda, sahilde oturanlar ve evlerinin balkonlarında bulunan vatandaşlar bayrak sallayarak ve alkışlarla, denizde bulunan teknelerde düdüklerini çalarak yürüyüşe destek verdiler.

Yürüyüşün tamamlandığı Beşkapılar Kalesi’nde saat 21.00’da Foça Kent Konseyi Kültür Sanat Grubu’nca hazırlanan, yönetmenliğini Nuray Çiloğlu’nun yaptığı, Alaaddin Yiğit’in müziklerini hazırlayıp canlı olarak çaldığı, Nazım Hikmet’in Kuvay-i Milliye Destanı Oratoryosu başladı.



TÜM ENGELELEMELERE RAĞMEN KUTLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayla Aksoy açılış konuşmasında 30 Ağustos’un savaş meydanlarındaki zaferin yanı sıra Türk Milleti’nin hürriyet ve bağımsızlığı ile tanıştırması yönüyle çok önemli olduğunu söyledi. Aksoy “ Tüm engellemelere karşı her yıl daha büyük coşkuyla bu kutlamalara devam edeceğiz” dedi.

İZMİR FOÇA’YA TÜRKİYE İZMİR’E BENZESİN

Koro elemanları arasında yer alan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ oratoryonun ilk şiirini okuduktan izleyicilerin bayramını kutladı. Demirağ konuşmasını ”Şunu özellikle vurgulamak istiyorum. İzmir Foça’ya, Türkiye de İzmir’e benzesin diliyorum” sözleriyle bitirdi.

Şiir ve müziklerle devam eden program yatsı ezanının okunmaya başlamasıyla oratoryoya ara verildi.



VARDAR OVASI’NDA KALE YERİNDEN OYNADI

Devam eden bölümde Vardar Ovası türküsü başladığında kalede adeta yer yerinden oynadı. İzleyiciler ve koristler aslında programda bir bölümü bulunan türküyü ayakta, var güçleriyle ve “Kazanamadım Sıla Parası” bölümünde “Rakı” parası diye bağırarak söylediler.

“Sarı Saçlım Mavi Gözlüm” türküsünde de benzer tepkiler yaşandıktan sonra, koro ayakta alkışlarla oratoryoyu tamamladı. Spontane olarak tüm katılımcıların İzmir Marşı’nı söylemesinin ardından sahneye Derya Çakırefe yönetimindeki Halk Oyunları Ekibi geldi ve birbirinden hareketli Ege türküleriyle kaledeki coşkuyu doruğa çıkardı.

Geceyi hazırlayanlar adına Yönetmen Nuray Çiloğlu’na çiçek takdiminin ardından program sona ermesine rağmen ayrılmayan katılımcılar yürüyüşteki sloganları tekrarladılar. Onuncu Yıl Marşı’nı söylediler. Kale kapılarından “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” nidalarıyla çıktılar.

Seyfi GÜL







Okunma: 2805
Okunma: 2805












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)