ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Karasıyla evde şarap yapmayı öğrendiler

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 29.8.2013    

Foça Karasıyla evde şarap yapmayı öğrendiler



Foça Çevre Dostları Derneği’nin (FOÇEV) 27 Ağustos 2013 Çarşamba akşamı Gramofon Kafe’de düzenlediği etkinlikte yerel üzümlerden ev şarabı yapımı anlatıldı.

Çevreye sahip çıkma, yerel değerlerin unutulmaması, unutulan değerlerin yeniden canlandırılarak yöreye kazandırılması gibi amaçlarla faaliyetlerini sürdüren FOÇEV’in geleneksel hale getirdiği etkinliğe konuya ilgi duyan 100 dolayında kişi katılarak bilgi aldı, yapım ve sonrası aşamalar için dikkat edilmesi gereken konuları sordu.

1998 yılından beri yaptığı çalışmalarla 3000 yıllık geçmişi olan Foça Karası bağlarının yeniden kurulmasına ve aynı üzümün şarabının üretilmesi ile dünya piyasasında tanıtımına öncülük eden FOÇEV Başkanı Volkan Sucukçu anlatımına Anadolu şarap tarihçesiyle başladı.



Ruhi İyigün, Vecdun Özlüşen ve Şenay Velioğlu’nun yöre üzümlerini elle sıkarak kaplara doldurulmasında kendisine yardım ettiği etkinlikte kullanılması gereken kapların, alet edevatın, şarabı yapılacak üzümlerin ayrıntılı özellikleri ortaya konuldu. Foça karası, Öküzgözü ve Sultaniye çeşidi üzümler katılımcılara ikram edilerek tadım yaptırıldı.

Kullanılacak malzemeyi “evde ne varsa ama usulüne uygun kullanılmak şartıyla” diye özetleyen Sucukçu sıkımdan sonra, mayalanma süreci, bu süreçte kapların doluluk oranı, hava almaması için hortumlu düzenekler, süzgü bezi ya da zeytinyağı ile tabaka oluşturmayı, saklama sıcaklıkları ve yöntemlerini anlattı.

Anadolu’nun üzümün anavatanı, şarabın bu toprakların ürünü olduğunu ve ilkçağlarda tüm dünyaya dağıtımın Foça üzerinden yapıldığını belirten Volkan Sucukçu; “Almanya’dan, Fransa’dan, İtalya’dan bu tarihçeyi bilenler bize teşekküre geliyorlar” şeklinde konuştu.



Volkan Sucukçu; “Bu yıl dokuzuncusunu gerçekleştirdiğimiz etkinlikte, kentte yaşayanlara yüzyıllardır ihmal edilmiş Foça karası ve yerel üzümlerden geleneksel şarap yapımını anlatıyoruz. Burada bayanlar daha çok ilgi gösteriyorlar. Nedeni ev şarabı, evde yapılan bir yemek gibi, dedelerimizin nenelerimizin yaptığı ekmek gibi, sirke gibi kaybolan bir ürünün canlandırılması isteğidir. Hijyenik olmak kaydıyla evde kullanılan tencere tava neyse onu kullanarak, kendi üzümünü kullanarak,. 8 -10 kiloluk cam ve pet şişeler kullanarak şarap yapmayı öğreniyorlar. Ben Foça karası adaptasyon seleksiyon bağını yapıyorum. Eğitimimi Almanya ve Fransa’da aldım, hala alıyorum. Oralarda hasatlara katılıyorum. Son altı yıldır Avrupa Şarap Konseyi üyesiyim. Edindiğim bilgileri burada ilgililere aktarıyorum. Başlangıçta hiç yokken 14 yılda kurulan bağlar ve elde edilen verim önemli miktarlara ulaştı. Bundan mutluluk duyuyorum. Şarap tanrıların kutsal içkisi olarak bilinir. Bu topraklardan batıya açılan en önemli ürünlerden biridir ve büyük ekonomik değeri vardır” dedi.

Seyfi GÜL







Okunma: 4309
Okunma: 4309












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)