ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
İzmir Valisi Toprak Foça’dan rüzgar gibi geçti

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 24.8.2013    

İzmir Valisi Toprak Foça’dan rüzgar gibi geçti



İzmir Valisi Mustafa Toprak; habersiz geldiği Foça ilçesinden, iki saat içinde gerçekleştirdiği çok sayıda ziyaret ve kenti baştan aşağı yaya olarak gezmesiyle adeta “Rüzgar Gibi Geçti”.

Makam aracı ve korumaları ile ilçeye gelen Toprak; önce Kaymakamlığı ziyaret etti. Karabük’ün Yenice İlçesi Kaymakamlığı’na atanan Foça Kaymakam Vekili Abbas Yeşilkuş’a yeni görevinde başarılar dileyen “Rüzgar Vali” burada Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız, Emniyet Müdürü Bahadır İçmeğiz ve diğer bazı yetkililerden ilçenin durumu ve çözüm bekleyen sorunları hakkında bilgi aldı. Daha sonra heyetle birlikte yaya olarak üç kilometrelik kent turuna çıktı. Yolda karşılaştığı vatandaşlarla selamlaşan, bazılarıyla sohbet eden ve sıcak ilgi gören Vali Toprak, yeni dönemde Bedia Midilli İlköğretim Okulu’na ek sınıflar ve anaokulu olarak kullanılması gündemde olan, bazı kesimlerin ise müze yapılmasını istediği tarihi Öğretmen Evi binasında incelemelerde bulundu. Foça’daki eğitim durumu ve ihtiyaçlar ile binanın yapacağı katkıları sorgulayan Toprak, tarihi özelliği nedeniyle yaşanan aksaklıkların süratle halledilmesi yönünde notlar aldırdı.



Belediye Başkanlığı makamında Foça’nın sorunları ve devlet olarak katkı konulabilecek konular hakkında bilgiler alan Toprak, tarihi taş bina zannettiği Belediye Binası’nın fotoğraflardaki eski halini görünce hayretini gizlemedi.

Belediye önünde ilçeye yeni atanmış denizci subay ve astsubayların birlikte yemek yediği masalara yönelen Vali onlara da “Hayırlı Olsun” dileğinde bulundu.



Demokrasi Meydanı’nda Balıkçı Heykeli’nde fotoğraf çektirdikten sonra kafe ve restoranlardaki vatandaşlarla kısa sohbetler yaparak surlara gelen Mustafa Toprak buranın tarihi ve restorasyon süreçleri hakkında geniş bilgi aldı. Sorular sordu.

Sıcak ve nemli havaya rağmen sahil yolunu süratli adımlarla geçerek Foça Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı binalarını da ayrı ayrı ziyaret eden, polis ve asker personele görevlerinde kolaylıklar dileyen İzmir Valisi, kendisini takip ederken kan ter içinde kalan ve “Sayın valim siz bu enerjiyle bugün birkaç ilçe daha gezersiniz, müsaade edin bir dahaki ziyaretinizde eşofman giyelim” diyen basın mensuplarına “Devlet’in işi çok. Her yere yetişmek zorundayız. Hem de süratle yetişmek zorundayız” diyerek cevap verdi.

Jandarma Komutanlığı ziyaretinin ardından Foça surlarının çevrelediği kazı alanını gezen burada görevli arkeologlardan tarih ve çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi alan Toprak, arkaik, Grek, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemleri kalıntılarının bir arada olduğu alan hakkındaki bilgi ve ilgisiyle kendisine eşlik edenleri de şaşırttı.



Kayalar Camii ve asıl işlevinin yanı sıra deniz feneri olarak da kullanıldığı için kiliseden devşirme zannedilen minaresinin öyküsünü dinleyen, adının Karaman’dan göç etmiş Kayalar cemaatinden geldiğini öğrenen Mustafa Toprak, kazı alanının yanı başında yer alan Cemil Midilli Lisesi’ne geçti.

Burada Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız tarafından, okulun yıkılmasıyla ilgili hatalı bir karar olduğu, bu kararın düzeltilmesi yolunda tekrar düzenlenen müfettiş raporunun dikkate alınarak bu yıl, biri Ulaştırma, diğeri Denizcilik bölümlerinin olacağı iki yeni sınıflı Cemil Midilli Endüstri Meslek Lisesi’ne dönüştürülmesi, yeni lise binasının ise bürokratik işlemlerinin büyük ölçüde halledilerek, parasal tahsisatın yapıldığı, İzmir İl Özel İdaresi’nin Foça Belediyesi’ne ruhsat için evrakları göndermesinin dışında problemin kalmadığı bilgisi verilen Vali Toprak işlemlerin hızlandırılması için gerekenin yapılacağını söyledi.

İzmir Valisi Toprak İzmir’in her yerine ulaşmaya çalıştığını, diğer yerlere olduğu gibi Foça’ya da tekrar tekrar geleceğini belirttiği kısa açıklamasında Öğretmen Evi’nden, kazı alanına, 2014-2015 öğretim yılına yetiştirilmesi istenen yeni Cemil Midilli Denizcilik ve Endüstri Meslek Lisesi binası ile belediye talepleri dahil her konuya yetkileri dahilinde gerekli desteği vereceğini söyledi.

İzmir Valisi hızlı turunun ardından yetkili ve ilgili herkese teşekkür ederek ilçeden aynı hızla ayrıldı.

Seyfi GÜL







Okunma: 2797
Okunma: 2797












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)