ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Yeryüzü Pazarı tarhanayla şenlendi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 20.8.2013    

Foça Yeryüzü Pazarı tarhanayla şenlendi



İzmir’in Foça İlçesi’nde her Pazar günü yerel ürünlerle kurulan ve Uluslararası Slow Food Hareketi tarafından dünyanın 28.Yeryüzü Pazarı olarak tescil edilen Yerel Pazar’da 18 Ağustos 2013 günü ikinci Tarhana Şenliği gerçekleştirildi.

NOHUT MAYALI TARHANA

Geleneksel hale gelen tarhana şenliği yerel pazarın da kurucusu olan Slow Food Foça Zeytindalı Grubu ve Foça Belediyesi işbirliği ile düzenlendi. Bölge ürünleri kullanılarak ve yöreye özel olarak yapılan Nohut Mayalı Tarhana’ya şef aşçı Ünal Sermet’in öneri ve katkıları ile börülce eklendi. Zeytinyağı, sarımsak ve domates soslarıyla ayrı bir tat kazandırılan Tarhana Çorbası pişirilerek pazar ziyaretçilerine bardak bardak ikram edildi.

İsteyen pazar ziyaretçilerine yapılan tarhananın tarifi de basılı olarak verildi. Bu tarifte tarhana hazırlama süreci “Hazırla, Pişir, Yoğur, Ser, Kurut, Ov, Ele, Sakla, Ye” cümlesiyle özetlendi.

TARHANA KİTABI OLUŞTURACAĞIZ

4 kuşaktır ailece aşçılık yaptıklarını, halen Yaşar Holding Pınar Gıda Grubu Araştırma Geliştirme Bölümü’nde danışman şef olarak görev yaptığını belirten Ünal Sermet, Foça Zeytindalı Grubu ile bir süredir birlikte çalıştıklarını söyledi. “Sermet; “Türkiye’nin tüm bölgelerinde yapılan değişik çeşitleri bir araya getiren bir tarhana kitabı oluşturmak, çok çok yararlı ve ülkemizin bu çok özel ürününü dünya mutfaklarına katmak istiyoruz” dedi.



KÜÇÜK ÜRETİCİYİ GÜÇLENDİRİYORUZ

Foça Zeytindalı Grubu Lideri Gül Girişmen de; İtalya’nın Torino kentinde yapılan Uluslararası festivalde bölgeyi ana ürün olarak tarhana ile temsil ettiklerini, özellikle gençlerin ilgisiyle Foça’da tarhana şenliği düzenlemeye başladıklarını, bölge ürünlerinin işlenerek elde edilecek yeni ürünlerle katma değer kazanmasını ve küçük üreticinin daha fazla gelir elde ederek güçlenmesini sağlamak istediklerini belirterek, bu amaçlarına yavaş ama emin adımlarla ulaşmaya başladıklarını anlattı.

ASIRLARDIR YAŞAYAN BİR ÜRÜN

Gül Girişmen: “Geleneksel tatlarımız arasında tarhananın çok özel bir yeri var. Bir kere bunun unutulmaması gerek. Şenliklerle ve medyada duyuldukça insanların merakı daha çok artmaya başladı. Tarhana hazır bir çorba. İçinde herhangi bir katkı maddesi olmayan bir çorba. Besleyici özelliği var. Lezzetli, tadım özelliği var. Foça’da üretilen domates var, biber var, soğan var, her şey var. Biz tarhana yaptırarak bu ürünleri daha kıymetlendiriyoruz. Bir kilo domatesi bir liraya satmaya çalışan üretici, bunu tarhanaya dönüştürünce 14 -15 liraya satmaya başlıyor. Kazançları artıyor. Güçleniyor. Bu konunun üzerine basa basa gidiyoruz. Asırlardır yaşamış bir ürün. İleriye taşınması gereken bir ürün. Çocuklarımızın yemek kültürüne ve damak zevkine de yerleşsin istiyoruz.” Dedi.

Her Pazar alışveriş için gelenlerce doldurulan, bu hafta Tarhana Şenliği nedeniyle daha büyük ilgi gören Yeryüzü Pazarı’nın satıcıları da, alıcıları da çok memnun olduklarını vurgulayarak Foça Zeytindalı Grubu’na teşekkür ettiler.



NOHUT MAYALI FOÇA TARHANASI TARİFİ

Malzemeler: Kırmızı Biber (14 Kg). Kuru Soğan (4 Kg). Domates (4 Kg). Kese Yoğurt (4 Kg). Nohut (800 Gr). Un (12 Kg). Tarhana Otu (2 Bağ). Tuz.

(Kırmızı biber, kuru soğan, domates temizlenecek, kabuk, sap ve çekirdekler alınacak, iri küp şeklinde bölünecek, nohut bir gece önceden ıslatılıp kabartılacak, bol suda haşlanacak, süzülüp püre kıvamında ezilecek)

Kuruduktan sonra elde edilen tarhana ağırlığı 14 Kg.

Hazırlanışı:

Geniş bir tencere içerisinde sırayla kırmızı biber, soğan, domates, tarhana otu (tülbent içersine konulup iple bağlanmış), tuz konur. Orta ateşte kaynatılmaya bırakılır. Sebzeler suyunu bırakıp tüm malzemenin pişmesi sağlanır. Süzgü yardımı ile sebzelerin bıraktığı su süzülür. Tarhana otu çıkarılır.

Sebzeler geniş bir tepsiye konulur. Tokmak, iri tahta kaşık veya elle tüm sebzeler ezilip, püre kıvamına getirilir. Nohut püresi, kese yoğurt, bir miktar un ilave edilir. Yoğrulur. Yoğurma işlemine unu belli miktarlarda ilave ederek ve hamurun içerisine yedirerek devam edilir. Kıvamı yumuşak ekmek hamuru gibi olmalıdır. Tuzu kontrol edilir. Gerekirse ilave edilir.

Üzeri bezle kapatılarak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. 5 gün her kabarma süresinden sonra yoğrulup dinlenmeye bırakılır. Tarhana hamurunun mayalanma süresince güneş ışığını görmemesi gerekir. Aksi halde vitamin kaybına neden olduğu söylenmektedir. Tarhana hamuru kaşık yardımı ile bez örtüye konulup yassılaştırılıp ince şekilde dökülür. Üzeri güneş görmeden sıcak bir yerde 1 hafta kurutulur. Kurutulmuş tarhana parçaları, merdane yardımı ile ezilir. Un kıvamına getirilir. Elek yardımı ile elenir. Kavanozlara konulur. Serin bir yerde saklanır.


Seyfi GÜL







Okunma: 3277
Okunma: 3277












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)