ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça surları 40 derece sıcakta yükseliyor

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 6.8.2013    

Foça surları 40 derece sıcakta yükseliyor



İzmir’in Foça ilçesinde bulunan ve tarihi 5000 yıl öncesine kadar dayanan surların restorasyonu aşırı sıcaklara rağmen aralıksız devam ediyor.

Foça Birinci Arkeolojik Park Projesi kapsamında yapılan ve Küçükdeniz ile Büyükdeniz arasında uzanan surların restorasyonu ile yarımadanın kuzeydoğusundaki kayalık yükseltide yer alan Athena Tapınağı'nın ayağa kaldırılmasının hedeflendiği çalışmalar şimdiden Foça’nın görünümünü değiştirmeye başladı.

İKİ OSMANLI BİR CENEVİZ KULESİ BİTTİ

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Foça Kazı Kurulu Başkanı Prof. Dr.Ömer Özyiğit’in başkanlığında yürütülen çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi destek veriyor.

Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal tarafından 1952 yılından 1970 yılına kadar aralıklarla devam ettirilen, 1998 yılında Prof.Dr. Ömer Özyiğit tarafından tekrar başlatılan çalışmalar sonucu surların önemli bir bölümü tamamlandı. Surlar üzerinde yer alan 3 adet Osmanlı kulesinden ikisi, 2 adet Ceneviz kulesinden biri tamamen bitirildi. Sunak alanı üzerindeki duvarlar onarıldı. Üçgen olarak inşa edilecek ikinci Ceneviz kulesi bölgesinde temizlik ve rastlanılan yeni bulgu çalışmaları devam ediyor.

Kuleler ve surların yılsonunda bitirileceğinin tahmin edildiği proje Kordon Yolu yapımı ve Athena Tapınağı’nın ayağa kaldırılması aşamalarıyla sürecek.

ELLİ KİŞİ ÇALIŞIYOR

Halen aralarında beş arkeolog, stajyer arkeoloji öğrencileri ve yurdun değişik bölgelerinden gelmiş taş ustalarının da bulunduğu elliden fazla kişi kırk derecenin üzerindeki kavurucu sıcaklara ve bölgede zaman zaman esen sert rüzgara rağmen çalışmalara devam ediyor.



Daha önce restorasyonu yapılan Beşkapılar Kalesi’nin tarihi bir yapıdan ziyade yeni bir yapıyı andırdığı yönünde şikayetler aldıklarını ve iki yıldır süren sur restorasyonunun bu tür şikayetlere izin vermeyecek özellikte, özenle yapıldığını belirten restoratör arkeolog Esin Aksoy; Foça Birinci Arkeolojik Park Projesi kapsamında öncelikle sur ve kuleleri bitirmeye çalıştıklarını söyledi.

Esin Aksoy; “İki Osmanlı ve bir Ceneviz Kulesi tamamlandı. Onların eskitme, yıpratma ve boyama yöntemleriyle makyajı aşamasındayız. Sur ve kulelerin üst kısımlarını tamamlamadan bırakacağız. Çünkü elimizde tam veri yok ve tam bilgi olmadan tamamlamak restorasyon ilkelerine uymuyor. Bir terslik çıkmazsa projenin bu aşaması yıl sonuna doğru tamamlanacak. Ancak restorasyon çok dikkatli çalışılması gereken, ve çok yavaş ilerleyen bir olay. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Çünkü Foçalılarda, ziyaretçilerde denizin ana kayalıklara kadar geldiği, köprülerle geçişin sağlandığı, Athena tapınağının yükseldiği projeyi bir an evvel görmek istiyor”

ÇOK SICAK NEME BİLE RAZIYIZ AMA YOK

Aksoy; eserlerin konumu gereği, güneşin altında çalışmak zorunda olduklarını, sıcaklığın zaman zaman 45 derecelere ulaştığını belirterek “ Hava şartları bizleri birkaç gündür çok zorluyor. Çok fazla sıcak var. Nem’e bile razıyız, ama nem de yok. Hem yanıyoruz, hem çalışıyoruz. İnanın akşam eve gidince de yanmaya devam ediyoruz“ dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3149
Okunma: 3149












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)