ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça ağlamasın ölüm olmadan çukurlar kapansın

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 2.8.2013    

Foça ağlamasın ölüm olmadan çukurlar kapansın



İzmir’in Foça İlçesi Atatürk Mahallesi’nde yedi yıl önce bina temeli olarak açılan ancak arkeolojik sit nedeniyle yapımına izin verilmeyip olduğu gibi bırakılan çukurlar mahalle sakinlerinin korkulu rüyası oldu.

Sakinlerin iddiasına göre; çukurlar birkaç küçükbaş hayvanla onlarca sokak hayvanının ölümüne sebep oldu. Çukura düşen bir at zamanında müdahale sayesinde ve ancak vinçle çıkarılabildi. Güvenlik çitlerinin büyük bölümünün yıkık olduğu alan Foça Belediyesi Çocuk Evi Kreşi’ne 100 metre mesafede bulunuyor ve çocuklar için de büyük tehdit oluşturuyor.



YEDİ YIL ÖNCE BEŞ METRE DERİNLİKTE 15 ÇUKUR AÇILDI

Foça Atatürk Mahallesi 11.sokak 14.numarada bulunan 1211 parsel no’lu arsada (sahibi H.K tarafından) gerekli izinler alınarak, konut inşa etmek amacıyla yedi yıl önce temel kazdırılmaya başlandı. Ancak kazı sırasında tarihi olduğu sanılan bazı parçalar çıktı. Durumdan Kazı Kurulu Başkanlığı ve İzmir Müze Müdürlüğü haberdar edildi. Yetkililerin kontrolünde derinlikleri 5 metreyi aşan 15 adet çukur kazıldı. Arkeolojik sit olarak nitelendirilen bölgede inşaatın devamına ise izin verilmedi. Çukurlar olduğu gibi bırakıldı. Bölgenin deniz seviyesine yakın olmasından dolayı çukurlar su dolmaya, suyun içinden zamanla sazlıklar yükselmeye başladı. Foça Belediyesi tarafından zaman zaman çekilse de kısa sürede tekrar dolan sular koku yaptı, sivrisinek üretti. Hayvan ölümlerine sebep oldu. Su ve sazların yükselmesi nedeniyle dibi görünmeyen, derinliği tahmin edilemeyen çukurlar insanlar için ve özellikle çocuklar için ölüm tehlikesi yaratır hale geldi.

Mahalle sakinlerinden Süleyman Özsağman ve Şenay Günyar; İzmir Müze Müdürlüğü ve Foça Belediyesi’ne durumu aktararak başvurduklarını ancak özel mülkiyet olduğu ve sahibinin önlem alması gerektiği cevabıyla karşılaştıklarını, sorunun çözülmediğini söylediler.



YAPILACAKSA İNŞAAT YAPILSIN YAPILMAYACAKSA ÇUKURLAR KAPATILSIN

Çukurların evinin dibinde olduğunu belirten Süleyman Özsağman; “Önce dilekçe yazdık. Sonra ben kendim bizzat gidip Alsancak’taki İzmir Müze Müdürlüğü ile görüştüm. İlgi gösterdiler. Ancak resmi yazışmalara bakarak biz kazı kurulundan bir rapor bekliyoruz. Gelecek o rapora göre olur yada olmaz şeklinde karar vereceğiz. O rapor gelmeden biz size yardımcı olamayız dediler. Belediye özel mülkiyettir bir şey yapamayız dedi. Kapılar yüzümüze kapandı. Vatandaş olarak bu işten şikayetçiyiz ama yapacak bir şey yok. Kimse yardımcı olmuyor. Bunların içinde su var. Sinek var. Larvalar burada ürüyor. Gerçi söyledikçe Belediye yazın gelip ilaçlıyor ama ilaç kifayet etmeyebiliyor. Kediler köpekler düştü. Öldü. Leşleri mahalleyi kokuttu. At düştü. Vinçle zor çıkardılar. Şimdi de kurbağalar türedi. Sabaha kadar kurbağa sesinden uyku da uyuyamıyoruz. Komşumuz İsveç’ten bir aylığına tatile gelmişti. Uyku uyuyamadan dün ülkesine döndü. 100 metre ileride çocuk kreşi var. Burayı bilen var bilmeyen var. Çitler yıkık. Emniyet yok. Herkes her şey rahatça girebilir. Bir çocuk düşer diye evimizde olduğumuz sürece gözümüzü buradan ayırmıyoruz. Yapılacaksa inşaat bir an evvel yapılsın, eğer inşaat yapılmayacaksa çukurların derhal kapatılmasını istiyoruz.” Dedi.

ÇOCUKLAR DÜŞÜP ÖLDÜĞÜNDE Mİ ÖNLEM ALINACAK

Şenay Günyar da “Kediler düştü öldü, köpek düştü öldü, koyun düştü öldü. Çukurlar öyle geniş ve derin ki at düştü, at. Allah korusun çocuklar düşüp öldüğünde mi önlem alınacak.” diyerek yetkilileri göreve davet etti.

Seyfi GÜL







Okunma: 3203
Okunma: 3203












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)