ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Rota’da engelliye konaklama bedava

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 29.7.2013    

Foça Rota’da engelliye konaklama bedava



İzmir’in turistik ilçesi Foça’da bir işletme, engellilere bir gece iki gün konaklamalı bedava tatil sunuyor. Rota Kafe’nin işçi emeklisi işletmecileri engellilere bu olanağı sağlamak için banka kredisi çekerek iki adet bungalov tipi ev yaptırmışlar.

Birinci Mersinaki bölgesi Kumburnu mevkiinde bulunan Rota Kafe çeşitli uluslara mensup yabancı turistlerin su sporları için her sezon yüzde yüz dolulukla tercih ettiği Neillson Club Phokaia’nın bitişiğinde bulunuyor ve aynı kumsalı kullanıyor. Mavi bayraklı Phokaia plajının da yer aldığı bölge deniz suyunun berraklığı ile denize girmek için en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor. Rota Kafe tam karşısında sıralanan Atatürk, Orak, İncir adaları ile İngiliz Burnu’nun çevirdiği harika manzaralı doğal bir limanın en güzel yerinde yer alıyor. Görüş sahasında gün boyu açılan rengarenk yelkenliler gözleri ve gönülleri dinlendiriyor.

Tesis 80 yaşındaki İdris Günay’a ait. Ancak işletmeyi oğlu Rakip (53) ve gelini Şervide Günay (48) ile zaman zaman yardıma gelen diğer aile fertlerinin gönüllü desteğiyle çalıştırabiliyor.

Oğul Rakip Günay 20 yıl Türkiye ve Foça’nın efsane tesisi Club Med Fransız Tatil Köyü’nde 4 sezon da İsviçre’nin St.Moritz ve Lessen kentlerindeki kış turizmi kuruluşlarında garson olarak çalıştıktan sonra emekli olmuş. Şimdi zaman buldukça yedi metrelik ruhsatlı teknesiyle denize açılarak balıkçılık yapıyor.



GÜNÜBİRLİK GELEN ENGELLİDEN DE ÜCRET ALINMIYOR

Rota Kafe 10 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren tam bir aile işletmesi. Plajında herkes ücretsiz denize girebiliyor. Ancak şezlong, masa, güneşlik ve duş kullananlardan ücret alınıyor. Çay, kahve, soğuk bira gibi alkollü alkolsüz içecekler, parmak patates, köfte, salata, menemen, mangallık hazır köfte gibi yiyecekler her zaman bulunuyor. Yiyeceğini içeceğini dışarıdan getirmek isteyenlerden beş kişilik masa ücreti olarak günlük 30 Tl talep ediliyor. İsteyene 15 Tl karşılığında mangalı yakılıp hazır halde teslim ediliyor.

15 Haziran – 15 Eylül tarihleri arasını sezon olarak kabul eden işletme günübirlik gelen engellilerden de hiçbir şekilde şemsiye, masa, şezlong, güneşlik ücreti talep etmiyor.

BUNGALOV BANKADAN ALINAN BORÇLA YAPILDI

Rakip Günay; yaklaşık 10 bin Tl banka kredisi çekerek iki adet bungalov tipi ev yaptıklarını, birinde kendilerinin kaldığını diğerini ise aile meclisi kararıyla Pazartesi – Perşembe günleri arasında iki gün bir gece olacak şekilde ücretsiz olarak engelli vatandaşlara tahsis etme kararı aldıklarını söyledi.



BETON YOK RAMPA YOK PLAJ ENGELLİ GİRİŞİ İÇİN ÇOK UYGUN

Rakip Günay; “Bu evde engelli vatandaşımız refakatçisiyle, zorunlu hallerde iki yakını ile birlikte konaklayabilir. Yeme içme hariç hiçbir ücret talep etmiyoruz. Hatta yiyeceğini de kendisi getirebilir. Ocağımızda pişirebilir. Plajımız doğal olarak engellilere çok uygundur. Herhangi bir donanım kurmadan, rampa vb ihtiyaç duymadan rahatlıkla denize girebilirler. En sıcak günlerde bile eksilmeyen rüzgarımızla serin bir tatil geçirebilirler. Burada tek tuvaletimiz olması ve bölgenin özelliğinden dolayı ikinci tuvalet için pek çok bürokratik sorunla uğraşmak zorunda kalınması nedenleriyle konaklama süresini şimdilik iki gün bir gece olarak sınırladık. Bu sorunları aştığımızda sürede uzayacaktır”

KONAKLAYACAK KİŞİLERİ İZMİR VALİLİĞİ BELİRLEYECEK

“Burada konaklayacak engellileri İzmir Valiliği Engelli Masası yetkilileri belirleyecektir. Kendileriyle bu konuda bir protokol yapıyoruz. Bayan ya da erkek, yerli ya da yabancı olmasının, dinin, dilin, ırkın bizim için önemi yoktur. Biz iki günde olsa gelen engelli insanımızın mutluluğundan başka bir ayrıntı ile ilgilenmiyoruz. Bize göre korunması gereken engellinin kendisi değil, haklarıdır. Gelişmiş dünya devletlerinde bu haklar vardır ve bizde de artık olmalıdır” dedi.

Ailesinde engelli kimse bulunmadığını, konuya insani duyarlıkla yaklaştıklarını belirten Rakip Günay bu konuda kendilerine destek olan İzmir Valiliği’ne, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Konak Belediye Başkan yardımcısı Namık Kuyumcu, Dr. Sait Almış ve Avukat Dirim Metinel’e teşekkür etti.

Seyfi GÜL







Okunma: 2838
Okunma: 2838












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)