ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Balık ye sağlıklı ve güzel ol uzun yaşa

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 29.7.2013    

Balık ye sağlıklı ve güzel ol uzun yaşa



Çocuklarının sağlıklı beslenmesini isteyen ebeveynlerin, düzenli balık ve balık ürünleri tüketimine özen göstermesi gerektiğini vurgulayan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, kozmetik ürünlerinde de hammadde olarak balığın kullanıldığını hatırlatarak, “Hem sağlığa hem de güzelliğe faydası olan su ürünlerini hayatımızın vazgeçilmez besini olarak ilan etmeliyiz.. Beslenme alışkanlıkları insan sağlığını büyük ölçüde etkilemekte ve balık ya da diğer su ürünlerinin tüketimi beslenmemizde çok büyük önem taşımaktadır” dedi.

“DÜZENLİ BALIK TÜKETEN, OMEGA 3 İHTİYACINI FAZLASIYLA KARŞILIYOR”

Çocuklarda beslenmeye gıda takviyesi olarak ‘somon yağı’ (halk arasında balık yağı kapsülü) tüketiminin vücut gelişimine olan katkısının sanıldığı gibi olmadığını da belirten Prof. Dr. Tekinay, hamilelerin ve çocukların bu kapsülleri tüketmelerine gerek olmadığını söyledi. Prof. Dr. Tekinay, “Düzenli balık tüketen bir insan zaten Omega 3 ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor. Haftada iki gün balık yiyen bir insanın hiçbir şekilde ne ithal balık yemeye, ne somon yağına ihtiyacı var” diye konuştu.



“UZUN VE SAĞLIKLI BİR ÖMÜR İÇİN HAFTADA İKİ GÜN BALIK YE”

Haftada iki gün balık yemenin uzun ve sağlıklı bir ömür için yeterli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, “Bu gerçeği değişik platformlarda, tanıtım gruplarında dile getirerek çocuklarımıza balık yedirme alışkanlığı kazandırarak bu nimetten ülkemiz insanının yeterince faydalanmasını sağlamamız gerekiyor. Bu milli bir görev. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak bizim de görevlerimizden birisi bunu anlatmak” dedi.

“ÇOCUKLARA BALIĞI SEVDİRMEK İÇİN DENİZ MÜZESİ”

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, çocuklara balığı sevdirmek için yeni bir proje başlatacaklarını açıklayarak, “Anaokulundan itibaren çocukların balığı tanıması gerekiyor Özellikle çocuklara balığın faydalarını anlatırken balıkları da tanıtmamız gerekiyor. Bu amaçla bir deniz müzesi projemiz var. Buna göre ilköğretim okullarındaki çocuklarımızı müzemize getirip onlara balığı müzemizde tanıtıp faydalarını anlatacağız.” şeklinde konuştu.

HEM GÜZELLİĞE…

Balığın sağlık üzerindeki etkisine vurgu yaparak, birçok kozmetik ürününde hammadde olarak balığın kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Tekinay: “Çok balık yiyenlerle balık yemeyenler arasındaki farklar bugün bütün dünyada bilimsel olarak kabul görmüş durumda. Dünyada en çok balığı İzlandalılar, Finlandiyalılar, Japonlar yiyor. Bu insanlara bakın, bu insanların 60 yaşındaki bir bireyi ile bizim 60 yaşındaki bireyimiz arasında uçurumlar olduğunu görürsünüz. Görünüş olarak bizden çok daha genç gösteriyorlar” diye konuştu.

HEM DE SAĞLIĞA …

Güzelliğin yanında asıl sağlık yönünün önemle irdelenmesi gerektiğinin altını çizen Dekan Prof. Dr. Tekinay: “Balık tüketmenin karaciğeri destekleyici, kanser hücrelerini yok edici, prostatı engelleyici ve birçok sağlık sorununa dur diyen bir özelliği var Balığı çok tüketen insanlar şeker hastası olmuyor, nörolojik anlamda bir sıkıntı yaşamıyor. Haftada iki gün balık tüketmek sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazı olmalıdır” açıklamalarında bulundu.

Seyfi GÜL







Okunma: 2485
Okunma: 2485












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)