ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Osteoporoz için kullanılan ‘Bifosfanat’ içerikli ilaçlara dikkat

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 21.7.2013    

Osteoporoz için kullanılan ‘Bifosfanat’ içerikli ilaçlara dikkat



İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hüseyin Akçay, bazı sistematik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebildiğini söyledi.

KULLANIM SAHASI ARTIYOR

Kemik metabolizmasıyla ilgili kullanılan ‘bifosfanat’ içerikli ilaçların son yıllarda kullanımının artığını söyleyen Yrd.Doç.Dr. Akçay, “Menopoz sonrası dönemde kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu artırdığı ve osteoporoza bağlı oluşan kemik kırıklarını azalttığı için ‘Bifosfonat içerikli ilaçlar’ yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bazı kemik hastalıkları, Paget hastalığı, meme-akciğer kanserleri gibi çeşitli tümörlere ait kemik tutulumlarının bulunduğu hastalarda da bifosfonat grubu ilaçlardan faydalanılmaktadır” dedi.

EN BÜYÜK YAN ETKİSİ AĞIZ İÇİNDE OLUŞUYOR

Bu ilaçların uzun süre kullanımına bağlı olarak çenelerde ölü kemik yapısının oluştuğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr.Akçay, en büyük yan etkinin ağız içinde oluştuğunu belirtti.

AĞIZ İÇİNDE TEDAVİSİ OLDUKÇA ZOR OLAN AÇIK YARALAR

Ağız içinde tedavisi oldukça zor olan açık yaralar şeklinde yan etkilerin belirdiğini ve bu yan etkilerin görülme sıklığının günümüzde hızla arttığına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr.Akçay, bu yan etkilere kötü ağız hijyeni, diş eti hastalıkları, diş çekimleri ve ağız içi cerrahi uygulamalar eklendiğinde tedavisi zor yaralara zemin hazırlandığını söyledi.

KEMİK İLAÇLARINI KULLANAN HASTALAR DİŞ HEKİMİNE BAŞVURSUN

Cerrahi işlemler başta olmak üzere tüm diş tedavilerinin bitirilmesinin ardından ilaç tedavisine başlanılmasının uygun olacağını söyleyen Yrd.Doç.Dr.Akçay, “Bifosfonat tedavisi başlamış ise hastalar ağız hijyeni konusunda çok daha titiz olmalı ve tedavisine başlandıktan sonra düzenli diş hekimi kontrollerini ihmal etmemelidir” dedi.
Yrd.Doç.Dr.Akçay , bifosfonat içerikli ilaçların uzun süre kullanımının ağız içi tedavi işlemlerinde önemli problemlere yol açabildiğini, bu tip ilaçları kullanan hastaların diş hekimlerine, kullandığı ilacın türü, dozu ve kullanım süresi ile ilgili detaylı bilgi vermesine dikkat çekti.

Seyfi GÜL







Okunma: 2033
Okunma: 2033












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)