ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça çiğ sütten peynir yapmayı öğrendi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 29.6.2013    

Foça çiğ sütten peynir yapmayı öğrendi



Foça Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü ve Slow Food Foça Zeytindalı Grubu işbirliği ile Foça Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde çiğ sütten peynir yapma uygulamalı eğitimi düzenlendi. Ev ekonomistleri, veteriner hekimler, ziraat mühendis ve teknikerleri sağlıklı hayvanlar ile peynir yapımında dikkat edilmesi gerekli konular hakkında katılımcıları ayrıntılı olarak bilgilendirdi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Gıda Tarım Hayvancılık Foça İlçe Müdürü Emel Ak, Sağlık Grup Başkanı Dr. Tamer Büyüksağış’ın da katıldığı etkinliğe bayanlar kadar peynir yapımını öğrenmek isteyen erkek vatandaşlarda büyük ilgi gösterdi.

Gıda Tarım Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü’nden Ev Ekonomisti Ayla Yılmaz, Ziraat Teknikerleri Bahar Bulut ve Beyhan İnan, Foça İlçe Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Esra Ayhan, Veteriner Hekimler Fatih Topçu ve Zeynep Kuşlu konularıyla ilişkin bilgiler verdiler, soruları yanıtladılar.



BRUCELLAYA DİKKAT

Ayla Yılmaz; doğal niteliklerini kısa sürede yitiren sütün değerlendirilmesi için peynir yapımının süt teknolojisinde önemli bir yeri olduğunu, peynirin insanların protein ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayan ve tüketiminden zevk alınan bir ürün olduğunu anlattı. Çiğ olarak içilen süt ve çiğ sütlerden yapılmış tereyağı, kaymak, beyaz peynir, dondurma gibi ürünlerden Brucella mikrobu (yavru atma hastalığı)’nun insanlara geçebildiğini, brucella’nın halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, kırgınlık ve yüksek ateş yaptığını belirtti. Gebe kadınlarda düşük, erkeklerde kısırlığa yol açan bu hastalığın oluşmaması için peynir dondurma gibi süt mamullerinde mutlaka pastörize süt kullanılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, pastörizasyon işlemini de basit olarak “ Küçükbaş hayvan sütlerini 2 dakika, büyükbaş hayvan sütlerini 1 dakika süre ile 70 derecede ısıtmak” şeklinde özetledi.

Peynir suyunun hazırlanması, kullanılacak mayaların özellikleri, süte peynir mayası çalınması gibi uygulamalar sırasında da yapıcıların termometre, kalsiyum klorür, cendere bezi kullanmaları ve temizlik şartlarına uymaları konularında uyarılar yapıldı.



FOÇA UNUTULMAYA YÜZ TUTAN ÜRÜNLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYOR

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; geçmişte tüketilen birçok ürünün kaybolmasının söz konusu olduğu bir dönemde Slow Food Foça Zeytindalı grubu ile birlikte geleneksel yiyecek ve elde ediliş metotlarını gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Demirağ; “Bunlardan bir tanesi de bugün burada gerçekleştirdiğimiz peynir yapımıdır. Çoğumuzun beğenerek yediği ama nasıl yapıldığını bilmediği peynir konusunu öğrenme fırsatını yakaladık” diyerek.katkıları için herkese teşekkür etti.

Gıda Tarım Hayvancılık Foça İlçe Müdürü Emel Ak ise; İl Müdürlüğünün davet edilen ilçe, köy ve beldelerde konserve, reçel, turşu, pestil, gıda muhafazası, peynir, yoğurt ve diğer süt ürünleri yapımları konusunda eğitimler ve etkinliklere katıldığını ve vatandaşlara kolay ve sağlıklı ürünler elde etmeleri konularında yardımcı olmaya çalıştığını söyledi.

Yapılan peynir’in katılımcılara tattırılması ile etkinlik sona erdi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3728
Okunma: 3728












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)