ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
İzmir esnafını Foça’dan uyardılar

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 30.5.2013    

İzmir esnafını Foça’dan uyardılar



İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İESOB) ve Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan uzmanlar yeni yasanın gerekleri konularında tüm esnafı uyardılar.

29 Mayıs 2013 Çarşamba günü Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Günal Menemenli ile oda üyesi esnaf ve sanatkarlar katıldı.

İESOB Ar-Ge M0üdürlüğü uzmanları Özgür Kirik ve Özgür Başarır’ın konuşmacı olduğu toplantıda son değişiklikleri 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile İzmir’in Karşıyaka ilçesinde işyerlerinde müşterilere radyo ve Tv’den müzik dinleterek telif haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle bazı esnafların cezai işleme tabi tutulmalarıyla gündeme gelen 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ele alındı.



İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nu ana hatlarıyla anlatarak açıklamalarına başlayan Özgür Kirik; bazı hükümlülüklerin en az bir kişi çalıştırma şartına bağlı olarak oluştuğunu belirtti. İşyerinde sigortalı olarak gösterilen aile bireylerinin de çalışan olarak değerlendirildiğini belirten Kirik en az bir çalışanı bulunan esnaf ve sanatkarları cezai işleme maruz kalmamaları için acilen Risk Değerlendirmesi yaptırmaları konusunda uyardı.

RİSK DEĞERLENDİRMESİNİ HEMEN YAPTIRIN

Özgür Kirik; “Yasa gereği 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle işletmeler 1- Risk Değerlendirmesi, 2- Çalışanın Eğitimi, 3-Acil eylem Planı yaptırmak zorundadır. Risk Değerlendirmesi işyerinizin hangi oranda tehlike içerdiğinin belirlenmesidir. Standart formlar üzerinden bu işlemi kendinizde yapabilirsiniz. Sadece bu belirleme için türemiş kişi ve kuruluşlar var. Üyelerimizden 200 ila 2000 lira arasında ücretler talep ettiklerini, bu kolay işlemi kesinlikle uzman kişilere yaptırmak zorunda olduklarını söyleyerek esnafımızı yanılttıklarını duyuyoruz. Böyle bir şey yok. Kendiniz gerekirse bağlı olduğunuz meslek odasından destek alarak bu işlemi yapabilirsiniz ve hemen yapmalısınız. Çünkü yapılacak denetimde bu değerlendirmeyi yaptırmayanlara kesilecek ceza 3234 Tl, cezayı müteakip aykırılığın devam ettiği her ay için 4851 Tl.dir”



EĞİTİM KONUSUNU BİRLİKTE HALLEDECEĞZİ

“İkinci olarak, “Çalışanın Eğitimi” konusunu nasıl hallederiz diye İESOB olarak çalışma yapıyoruz. Her esnafın ayrı ayrı ve yüksek ücretlerle eğitim alması yerine aynı risk grubundaki üyelerimizin bir arada 20-25 Tl gibi cüzi rakamlar vererek eğitim almasını ve eğitimlerin özellikle ilçelere eğitim uzmanı getirilerek yapılmasını sağlamak istiyoruz. Aynı uzman bütün işkollarına eğitim verebilir. İçerik aynıdır”

“Eğitim alsa dahi, işi işyerinin dışında bir yerde yapsa dahi, çalışanın tüm sorumluluğu işverene aittir. İşletme sahiplerimiz, esnafımız sanatkarımız “Risk Analizini” hemen yaptırın. Çalışan Eğitimi konusunu da Haziran Ay’ı içinde halledin ve bunları belgelendirin. Denetimler bu belgeler üzerinden yapılıyor.” dedi.

MÜZİK ÇALAN TİCARİ İŞLETMELER BİRLİKLERE ÜYE OLSUN

5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu hakkında bilgi veren Özgür Başarır ise işletmelerin müşteri varken radyo, televizyon veya müzik sistemlerinden müzik dinletmelerinin, sanatçı ve grupların bağlı oldukları birliklere üye olmak ve yıllık aidat ödemekle yasal hale geleceğini vurguladı.

Başarır basında yer alan örneklere de dikkat çekerek “Meslek birliklerinin avukatlarının polis eşliğinde yapacakları kontrollerde, umuma açık olarak ticaret yapılan işyerlerinde televizyon, radyo, internet, cep telefonları vb. ile yapılan müzik yayınlarına telif hakları yasası gereğince cezai işlem yapılabilecektir. Sürekli müzik yayını olan işyerlerinin müzik birliklerine üye olmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Toplantının son bölümü soru cevap şeklinde gerçekleştirildi. Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral ve Foça Esnaf Odası Başkanı Günal Menemenli de odalarını ilgilendiren konulara ilişkin olarak söz aldı ve üyelerin sorularını yanıtladılar.

Seyfi GÜL







Okunma: 2548
Okunma: 2548












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)