ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça dünyayla birlikte Monsanto’ya hayır dedi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 29.5.2013    

Foça dünyayla birlikte Monsanto’ya hayır dedi



Foça Slow Food Zeytindalı Grubu ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizma’lara (GDO) karşı dünya çapında yapılan “Monsanto’ya Karşı Yürüyüş” eylemlerine 26 Mayıs 2013 Pazar günü kurulan Foça “Yeryüzü Pazarı” ‘ndaki etkinliklerle destek verdi.

Bu yıl Amerikan Biyoteknik tekeli Monsanto’yu protesto maksadıyla 25 Mayıs 2013 Cumartesi günü 52 ülkedeki 400’ü aşkın yerleşim biriminde yüzbinlerce kişi miting, gösteri ve yürüyüşler yapmış, GDO’lu ürünlerin yasaklanması istenmişti.

İstanbul’da yürüyüş ve Maçka’da piknikle Türkiye’nin de katıldığı eylemlerde ABD’den Şili’ye, Güney Afrika’dan Almanya’ya dünyanın dört bir yanındaki göstericiler dünyada genetiği değiştirilmiş tohumların yüzde 90’ını üreten Monsanto’yu protesto etmişti.



Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta organize edilen ve birkaç bin kişinin katılımının umulduğu gösterilere yüzbinlerin katıldığını öğrendiklerini belirten Slow Food Hareketi Foça Zeytindalı grubu üyeleri, gençlerin de desteğini alarak Marsilya Meydanı’nda her hafta kurdukları yerel pazarda protesto eylemi yaptılar. Eylem dolayısıyla pazarcı tezgahları pankartlarla donatıldı.



“Geleceğimizi Karartmayın”, “Anneannelerimizin Yemeklerini İstiyoruz”, ”GDO’lu Ürünlere Hayır”, ”Monsanto Sağlımızla Oynama” sloganları atan, tekel firmaların önce GDO’lu ürünleri, sonra bunlardan gelişen hastalıkların ilaçlarını piyasaya sürerek insanları çok yönlü sömürdüğünü iddia eden konuşmacılar Türk Patent Kurumu ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın paravan GDO firmalarına hiçbir şekilde izin vermemesini istediler.

Pazar yerinde kurulan masalarda konuyla ilgili afişler yapan, karikatürler çizen, bildiriler hazırlayan Foçalılar, Monsanto’nun halkı yanıltmasının önüne geçilmesini talep ettiler.

Monsanto’nun 2500’den fazla tohum türünün patentini alarak 150’den fazla ülkede faaliyet gösteren bir şirket olduğunu belirten Foça Zeytindalı Grubu lideri Gül Girişmen; “Dünya ülkeleri ile birlikte “Monsanto’ya Hayır” demek için buradayız. Dünyada GDO’ların yayılması ve üretilmesi, bilgi eksikliği sebebiyle gerçekleşti. Geleceğimize miras bırakabilmek için tohumlarımıza sahip çıkmalıyız. Sağlığa zararlı, besleyici olmayan, çevre ve biyoçeşitlilik adına çok tehlikeli, tat bağlamında manasız olan GDO’nun zararlarını artık hepimiz öğrendik. GDO ve GDO’lu ürün üreticilerine “Hayır” diyoruz.” Dedi.

Foça Yeryüzü Pazarı’ndaki eyleme Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, bazı STK temsilcileri ve vatandaşlarda destek verdi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2801
Okunma: 2801












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)