ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da engelsiz yürüdüler hüzünlendiler coştular

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 17.5.2013    

Foça’da engelsiz yürüdüler hüzünlendiler coştular



Foça Belediyesi, Foça İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Foça Kent Konseyi işbirliğiyle 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikler Foça ilçe merkezinde ve Ilıpınar Köyü’nde gerçekleştirildi.

15 Mayıs 2013 günü saat 14.00’da Foça Otobüs Terminali önünde buluşan Foça, Yenifoça, Bağarası, Gerenköy, Ilıpınar, Kozbeyli’de yaşayan engelliler ile aileleri ve kendilerine destek için İzmir’den gelen arkadaşlarından oluşan iki yüze yakın kişilik grup pankartlar açarak, sloganlar atarak Cumhuriyet Meydanına yürüyüşe geçtiler.



EĞİTİMDE FEDA EDİLECEK FERT YOKTUR

“Engelsiz Foça” yazılı tişörtleri giyerek “Asıl Özür Özel Olanı Görmemektir”, “Özel Eğitim Olmadan Çağdaş Eğitim Olmaz” ve ulu önder Atatürk’ün “Eğitimde Feda Edilecek Hiçbir Fert Yoktur”sözünün yazılı olduğu pankartlar taşıyan gruba Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, CHP İlçe Başkanı Osman Mert, AKP İlçe başkanı Kadir Özgirgin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Ercan Yüksektepe, Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer, bazı belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlarda katılarak destek verdi.

Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na kırmızı beyaz karanfiller bırakan engelliler buradan otobüslerle, yapımı birkaç ay önce tamamlanan, faaliyete geçen, ancak resmi açılışı henüz yapılmayan Ilıpınar Köyü’ndeki Reha Midilli Özel Eğitim Uygulama ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’ne gittiler.

Bahçeye kurulan büyük sahnede sunumdan gösterilere tüm etkinlikler Zihinsel, Spastik, Ortopedik, Konuşma, Görme gibi engel gruplarına mensup okulun öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.

Sunucu Batuhan Demirel’in hoş geldin konuşmasıyla başlayan etkinliklerde okulun Şubat ayından beri hazırladığı oyunlar, sportif gösteriler sergilendi, el emekleri yardım amaçlı olarak satışa sunuldu. Kendiside yürüme engelli olan Ahşap Hat Sanatçısı Durmuş Turanoğlu da bahçede açılan standlarda eserlerini sergileyerek engellilere destek verdi.



KENDİNİZİ BİZİM YERİMİZE KOYUN

Foça Belediyesi Engelliler Masası Sorumlusu (spastik engelli) Sinan Kılıç yaptığı konuşmayla katılımcıları hüzünlendirdi. Kılıç “Engelliler hayata dört sıfır yenik başlıyorlar. Bizleri anlamak istiyorsanız lütfen birkaç dakikalığına da olsa gözlerinizi bağlayıp görmeden, bir tekerlekli sandalyeye oturup onunla bir yere ulaşmaya çalışarak ya da kulaklarınızı sımsıkı tıkayıp etrafı öylece anlamaya çalışmayı deneyin.” dedi.

Her aşamada kendilerinden ayrı rapor istendiğini örnekleyen Sinan Kılıç, engellilere çıkarılan bürokratik engellerin çokluğuna dikkat çekti.



YALNIZ BIRAKMAYIN

Foça Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız da konuşmasına Sinan Kılıç’ın konuşmasını engelliler için hayatın ne kadar zor olduğunu anlatması açısından çok önemli bulduğunu belirterek başladı. Konuşmayı “Bence bu bugünün ana teması ve bize verilen en büyük görev” diye nitelendirdi. Yıldız; Ilıpınar Köyü ilkokulunun uzun süredir kullanılmayan harap bir bina iken merhum hayırsever Reha Midilli’nin sağlığında düşünülen, ancak ölümünün ardından, Reha Necla Midilli Vakfı tarafından onarım ve restorasyonu yapılarak hizmete hazır hale getirilen, Foça Belediyesinin de destekleriyle eksiklerinin giderilmesine çalışılan bir yapı olduğunu belirterek emeği ve katkısı olan herkese teşekkür etti.

Celal Yıldız “ Bu okulu yaptık. Artık sizin. Rica ediyorum gelin ziyaret edin. Onlarla birlikte olun. Yalnız bırakmayın” diye seslendi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da “Bizim de çorbada ufak bir tuzumuz varsa ne mutlu bize” diyerek, okula en büyük katkıyı koyan Reha Necla Midilli Vakfı’ndan başlamak üzere, Milli Eğitim Müdürlüğüne ve diğer paydaşlara teşekkür etti.

ENGELLERİME ENGEL OLUN DEDİLER BOCCE OYNADILAR

Sunucu Batuhan Demirel kendi yazdığı “Engellerime Engel Olun”, Feyzanur Kaya “Hayat Herkese Güzel” şiirleriyle duygusal dakikalar yaşattılar.

MS hastası Ayfer Korkmaz’ın konuşmasının ardından program Türkiye de tanınmaya yeni başlayan bir spor dalı olan ve engelliler için iyi bir rehabilitasyon aracı olarak düşünülen Bocce sporu gösterisi ile devam etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsiz İzmir Komitesinin hazırladığı gösteriyi dört engelli, kırmızı ve mavi toplarla sundu ve alkışlandılar.



ÇİÇEKÇİ KIZ COŞTURDU

Milli Eğitim Müdürlüğünde memur olarak görev yapan Işık Esenay’ın ve engelliler okulunun annesi olarak tanımlanan Şaziye Elmas’ın konuşmaları sonrası sahneye çıkan zihinsel engelli Buket Sürücü yaptığı “Çiçekçi Kız” şovu ve oryantal dansı ile izleyenleri coşturdu.

Engelliler Eğitim merkezindeki etkinlikler tüm katılımcıların birlikte ”Hayat Bayram Olsa” şarkısını söylemeleri ile sona erdi.

Seyfi GÜL







Okunma: 3300
Okunma: 3300












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)