ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Ege Bölgesi Balıkçılığı Foça’da masaya yatırıldı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 14.5.2013    

Ege Bölgesi Balıkçılığı Foça’da masaya yatırıldı



“Ege Denizi Balıkçılığı ve Balıklarımız Çalıştayı” 13-14 Mayıs 2013 tarihlerinde İzmir’in Foça ilçesinde yapıldı. Foça Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen çalıştaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği ile İzmir ve Foça Su Ürünleri Kooperatifleri de destek verdi..

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi A.B.D.Başkanı Prof.Dr. H.Tuncay Kınacıgil, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Zafer Tosunoğlu, Foça Liman Başkanı Cihan Duman, T.C. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Turgay Türkyılmaz, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ramazan Özkaya, Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, İzmir, Muğla, Balıkesir Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanları, bazı askeri yetkililer, Su ürünleri fakültelerinden akademisyenler, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve balıkçıların katıldığı açılış töreni Foça Belediyesi Karakum Plajı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.



DERDİMİZ KAYIT DIŞI KURAL DIŞI YASA DIŞI AVCILIK

Açılış konuşması için kürsüye gelen Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya kendi evleri gibi gördükleri balıkçı barınaklarına sahip çıkmaya ve balıkçıların olmasına çalıştıklarını söyledi. Tüm paydaşlarla birlikte bu çalıştayları yapmanın çok yararlı olduğuna inandıklarını vurgulayan Özkaya; “Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kurulmasıyla belirli bir adım atılmıştır. Bunun en güzel örneği olarak 2012 yılında Tarım Bakanlığı binlerce denetim yapmıştır. Bizim en büyük derdimiz kaçak avcılıktır. Kayıt dışı, kural dışı, yasa dışı avcılıktır. Bunun için radikal kararlar alıyor ve mücadele ediyoruz. Çok kısa sürede 1380 sayılı yasa çıkıyor. İki günlük bu çalıştayda Ege Bölgesi’ndeki tüm balıkçılığı masaya yatırıyoruz.” dedi.



90 BİN DENETİM 10 MİLYON 360 BİN LİRA CEZA

T.C. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Turgay Türkyılmaz da yakın bir geçmişte kurulan genel müdürlüğün kısa sürede çok meşakkatli bir yolu başarıyla aldığını, ancak başarının balıkçıların denetimlere yardımcı olmasıyla sürekli kılınabileceğini dile getirdi. Türkyılmaz; “Yaptığımız denetim sayısı 90 bindir. 10 milyon 360 bin Tl ceza kesilmiş, 800 ton balığa el konulmuş, 130 adet balıkçı gemisinin ruhsatı iptal edilmiştir. 12 metrelik bir teknenin ruhsatının iptal edilmesi o balıkçının 120 bin lira zarar etmesi demektir. Yasalar dahilinde birlikte çalışalım. Bugün onların başına gelen yarın sizinde başınıza gelmesin” dedi.

Çalıştayın bir tarım, turizm ve balıkçılık kenti olan Foça’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın konuşmasından sonra, katılımcılar çalışmalar için Hanedan Tatil Köyü’ne geçtiler.

Prof. Dr. Ayhan Çekin “Niçin Kooperatifçilik”, Doç. Dr. Vahdet Ünal ve Prof. Dr. Altan Lök “Yapay Resifler ile Ne Yapabiliriz”, Prof. Dr. Cengiz Metin “Balıkçılığın İzlenmesi”, Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu “Trol ve Uzatma Ağı İle Yakalanan Barbun Balığının Boy Karşılaştırılması”, Prof. Dr. Adnan Tokaç “Su Ürünleri Sektöründe Teknolojik Gelişmeler”, Doç. Dr. Celalettin Aydın “Trol Balıkçılığında Teknolojik Gelişmeler”, Doç. Dr. F.Ozan Düzbastılar “Dip Trol Avcılığında Kaçan Balıkların Yaşam Oranları”, Yrd. Doç. Dr. Tevfik Ceyhan “Türkiye Kılıç, Tülina Avcılığı ve ICCAT’ın Rolü”, Mustafa Erkan “İzmir’de Yasadışı Avcılık ve Mücadele” konularında sunumlarını yaptılar.

DÖRT AYRI ÇALIŞMA GRUBU

Sunumların ardından; Su Ürünleri Kooperatifçiliği, Balıkçılıkta Teknolojik Gelişmeler, Balıkçı Barınakları ve Yasa Dışı Avcılık başlıklı dört çalışma grubu belirlendi.

Çalışma gruplarında elde edilen sonuçlar; düzenlenmesi için Prof. Dr. H.Tuncay Kınacıgil, Doç. Dr. Vahdet Ünal ve Huriye Göncüoğlu’ndan oluşan heyete teslim edildi.

İkinci gün çalışmaları; elde edilen ve düzenlenen sonuçların Doç. Dr. Vahdet Ünal tarafından tüm katılımcılara sunumuyla tamamlandı. Katılım sertifikalarının dağıtılması ile çalıştay sona erdi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3497
Okunma: 3497












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)