ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Üç fidan ölüm yıldönümünde Foça’da anıldı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 6.5.2013    

Üç fidan ölüm yıldönümünde Foça’da anıldı



6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan İzmir’in Foça İlçesine bağlı Bağarası beldesinde törenle anıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Foça ilçe örgütü ve Alevi Kültür Dernekleri Foça Şubesi’nce düzenlenen anma etkinliği Atatürk ve devrim şehitleri için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.



Şiirlerle program akışını zenginleştirerek sunan Melisa Akpınar, kürsüye önce Alevi Kültür Dernekleri Foça Bağarası Şube Başkanı Munzur Küçük’ü davet etti. Deniz Gezmiş’in o dönem yaşadığı Tunceli Hozat yolundaki orman köyüne geldiğini ve kendisini evinde misafir ettiği kısa sürede tanıma fırsatı bulduğunu belirten Küçük; “O üç fidan bir hırs uğruna idama gönderildi. Bugünkü şartlarda belki de bir ay ceza almayacaklardı. Hepsi gönlümüzde yaşıyorlar” dedi.



CHP Foça İlçe Başkanı Osman Mert gençlerin siyasi ve şahsi geleceklerini belirlerken bu anma töreninden çok önemli bazı satırbaşlarını çıkarıp kendilerine düstur edinmelerini istedi. İnsanların kişisel çıkarlarını toplum ve memleket çıkarlarından önce düşünür hale geldiğini hatırlatan Mert; “Bu üç yürekli insan asılmaya giderken bile “Yaşasın Halkların Kardeşliği” ve kendilerine göre doğru bildikleri “Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi” sloganlarını haykırmışlardır. O anda hayatlarını bile, doğru bildiklerinin önüne koymamışlardır. Siz gençler memleket menfaatlerini ön plana koyduğunuzda toplum zaten sizi bir yere getirecektir. Bugün bile konuşulmalarının o günkü dik duruşları olduğunun altını çizmek istiyorum. Hepsini rahmetle anıyorum” dedi.



CHP Foça İlçe Gençlik Kolu Başkanı Yetkin Atak ise konuşmasında devrim önderleri olarak nitelediği Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın Mustafa Kemal Atatürk gibi Türkiye’nin tam bağımsızlığı için mücadele ettiklerini vurguladılar.

Alevi Kültür Derneği Bağarası Şube Gençlik Kolu Başkanı Birol Dağ, Deniz Gezmiş’in, Kenan Dağ, Hüseyin İnan’ın yaşam öykülerini ve idamlarından önce ailelerine gönderdikleri son mektuplarını okudular. İlhan Karaca ise Yusuf Aslan’ın hayatı ve mektubunu gözyaşları arasında okuyarak konuşmasını güçlükle tamamladı.

Kendi sesinden Deniz Gezmiş’in savunmasının dinlenmesinin ardından söz alan Çağdaş Coşkun gençlik olarak Foça’ya da üç fidan anıtı istediklerini söyledi.

Bazı belediye meclis üyelerinin de katıldığı etkinlik Ahmet Arif’in “Hasretinden Prangalar Eskittim” şiirinin okunmasının ardından sona erdi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2952
Okunma: 2952












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)