ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Emekli astsubaylardan İzmir’de miting gibi buluşma

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 29.4.2013    

Emekli astsubaylardan İzmir’de miting gibi buluşma



Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) üyeleri; verilmediğini iddia ettiği özlük hakları ve meslek grubuna yapılan hukuk dışı ve insan haklarına aykırı uygulamaları protesto için İstanbul, Balıkesir ve Konya’dan sonra İzmir’de toplandı.

27 Nisan 2013 Cumartesi günü Balçova Termal Otel Kardelen Salonlarında yapılan ve “İzmir Buluşması” adı verilen toplantı yaklaşık 3000 kişinin katılımıyla ve miting havasında geçti.
TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser, Genel Merkezin tüm yönetim kurulu üyeleri, İstanbul, Muğla, Aydın, Manisa, İzmir İl Başkanları, İzmir’in tüm ilçe başkanları, İzmir dışındaki bazı illerin ilçe başkanlarının hazır bulunduğu toplantıya Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Sönmez, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran, Gaziler Derneği Başkanı Halil Taşçı ile bazı STK temsilcileri ve şehit aileleri de katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç kutlama telgrafı ve çelenk göndererek başarılar dilediler.

TEMAD Güzelbahçe Şubesi Kadınlar Kolu üyelerinden oluşan folklor ekibi toplantı öncesi Ege yöresi halk oyunlarından oluşan bir gösteri sundu.



ADALET İSTİYORUZ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye TEMAD İzmir İl Başkanı Hüseyin Akbaş geldi. İzmir il ve ilçe örgütleri adına “Büyük İzmir Buluşmasına Hoş Geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Akbaş; “Bizim sorunumuz intibaklardır, makam, hizmet, temsil, görev tazminatlarıdır, Oyak’tır, Orduevleridir, Silahlı Kuvvetlerdeki vakıflardır, mobbingdir. Çok şey istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Adalet istiyoruz. Hukuka uygunluk istiyoruz. Vatanı için can vermiş, vermeye hazır bu camianın, ordunun belkemiği, temel direği Astsubayların hakları ertelenmemelidir” dedi.

TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser; salonu hıncahınç dolduran katılımcıların ayakta Türk bayrakları sallayarak, Onuncu yıl marşı ve coşkulu tezahüratlar eşliğinde kürsüye geldi.



İZMİR MEDENİYETTİR MİLLİYETTİR HÜRRİYETTİR

“İzmir vasıflarıyla Türkiye’de Medeniyet’tir, Milliyet’tir, Hürriyet’tir. Biz bugün İzmir’de Astsubaylar için Adalet diyoruz, Adalet istiyoruz Tüm Türkiye’ye tüm dünyaya buradan haykırıyoruz. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ayağa kalktık. İster hapishane deyin, ister darağacı deyin Bundan sonra hakkımızı hukukumuzu almadan oturmayacağız“ sözleriyle konuşmasına başlayan Keser yıllardır gasp edilmiş, mağdur edilmiş Astsubay hakları için yola çıktıklarını belirterek göreve geldikleri günden beri muhatapları olan Genel Kurmay Başkanlığı ve siyaset nezdinde yaptıkları çalışmaları anlattı.

Genelkurmay Başkanı’nın Astsubay’ların orduya aidiyet duygusunun kalmadığı yönündeki tespit sonrası çalışma başlattığını, ancak çalışmayı, sorunu yaratan zihniyetteki makamlara havale ettiğini, bu zihniyetinse asıl hak konularına hiç değinmeden, anlamını yitirmiş bazı maddelerde güya değişiklik yaparak komik çözümlerle karşılarına geldiğini söyledi.

BİR SUBAY VELİEFENDİ’DE AT KOŞTURABİLİR MASRAFINI DEVLET ÖDER

“Sorunu yaratan kafayla sorun çözülmez” diyen Keser; subay-astsubay ayrımcılığının boyutlarını ifade için “yasa gereği bir subay isterse yarış atı alır. Veliefendi’de koşturur. Atının tüm masraflarını da devlete ödetebilir. Astsubaylar içinse yapılan iyileştirmeler nedir biliyor musunuz. Astsubayların rütbe bekleme süreleri uzatılarak motivasyonları arttırılıyormuş. Bakın iyileştirmeye bakın ödül mü ceza mı. Bir de astsubaylar öldükten sonra yakınlarına geçen zati tabancaları için alınan Veraset ve İntikal vergisini kaldırıyorlarmış. Dalga geçiyorlar akıllarınca.” sözleriyle örnekledi.

ÜÇBUÇUK AYDA 12 ASTSUBAY İNTİHAR ETTİ.

Keser Genel Kurmay’a hitaben “Ben senden rütbe yükseltmesi istemiyorum. Makam istemiyorum. Omuzlarımda bir milyon insanın sorumluluğu var. Bu benim için de senin için de vebaldir. Son üç buçuk ayda 12 astsubay intihar etti. Ey Genel Kurmay Başkanlığı’nın oligarşik generallik sistemi. Bir astsubay senin yüzünden mutsuzluğa, umutsuzluğa kapılıp da şakağına dayayıp ateş ederken senin bir milimetre katkın varsa bunun hesabını ne bu dünyada ne öbür dünyada veremezsin. Ocaklar sönüyor. İnsanlar kendini öldürüyor. Siz taktik değiştirip manevra yapıyorsunuz. Temad yönetim kurulunu genelkurmay karargahına er ziyaretine gelmiş gibi almaya kalkıyorsunuz”

ÖLÜME BİLE KARIŞIYORSUN

Bu sırada ayaklanan salondan yükselen yoğun “yuh” seslerinin “arkadaşlar lütfen kuruma tepki vermeyelim” diyerek kesilmesini isteyen Keser milletvekillerine de seslenerek yasaların hak arama yollarını tıkamayacak şekilde yenilenmesini talep etti. Bize yapılan haksız uygulamayı haksızlığı yapana şikayet etmek gibi bir komik hukuk içindeyiz. Kanunun ve mevzuatın hukuka uygun olarak düzenlenmesini istiyoruz. Ben ölürsem Hacı Bayram’dan, subay ölürse Kocatepe’den cenaze kaldırıyorlar. Dönmüş bana diyor ki sen muvazzafın görevdekinin işine karışıyorsun. Ey genelkurmay sen benim ölüme bile karışıyorsun. Ben de muvazzafın işine karışırım. Ölümde bile ayrımcılığı sokmuşsun. Ben söyleyince mahkemeye veriyorsun. Hodri meydan. Değil mahkeme sehpaya çıkarsanız dönmeyeceğim”

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI LOJİSTİK MERKEZİ GİBİ ÇALIŞIYOR

Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir başbakanın arada 20 metre mesafe olmasına rağmen Milli Savunma Bakanlığı’na gitmediğini ifade eden Ahmet Keser ”Çünkü Milli Savunma Bakanlığı lojistik destek merkezi gibi çalışıyor. Asker al, uçak al, barbunya pilaki al, nohut al, yedek parça al. Ama Astsubay’a hak alma prensibi ile çalışıyor. Kim alacak genelkurmay başkanlığı alacak. Adama bağlı olmayan bir yerden şunu al, bunu al diyecek talep kapılarımız bile kapalı”

ASTSUBAYA PANTOLON ÇİZGİSİ SUBAYA TAZMİNAT

Siyasetçi genelkurmayın görev alanına girmek istemiyor. İstemiyor ama hak verirken; Astsubay’ın pantolonunun kenarındaki çizgiyi kaldırıp, şapkasındaki sakındırağı sırma şerit yaparken iki yıllık Albay’ı emekli ediyor ve kadrosuzluk tazminatı diye bir ekstrayla ödüllendiriyor”

SEN BU ORDUYLA NASIL SAVAŞA GİDECEKSİN

Yapılan ankette TSK’daki astsubayların yüzde yetmiş sekizinin kendisini orduya ait hissetmediği ve astsubayların yüzde doksanının orduya ait vakıflara üye olmadığı onucunun çıktığını vurgulayan Keser; “Sen bu orduyla nasıl savaşa gideceksin” diye sordu.

TEMAD’A SİYASET BULAŞTIRMAYIZ

Genelkurmay Başkanlığı’nın kendisini İç hizmet kanunun 95. maddesine istinaden mahkemeye verdiğini, mahkemenin davayı kabul etmesi için Milli Savunma Bakanlığı’nın da onay vermesi gerektiğini hatırlatarak, ”Bakanlık onay verdi mi. Evet verdi. Hayret ama verdi” diyen Keser; “Siyasetle görüşmüyor muyuz. Evet görüşüyoruz. Ama TEMAD içine siyaset bulaştırmayız. Bu toplumu böldürtmeyiz. Bizim için siyaset sadece Tek Devlet, Tek Vatan, Tek Bayrak”tan ibarettir.” dedi.

Ayakta alkışlarla sona eren konuşmanın ardından toplantı soru cevaplarla bir süre daha devam etti. Salon girişinde bir astsubay eşi ile muvazzaf ve emekli astsubay dört yazar kitaplarını imzaladılar.

Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği TEMAD’ın yurt genelinde düzenlediği toplantıların 18 Mayıs’ta Samsun Buluşması ile devam edeceği, derneğin burada 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramı etkinliklerine büyük bir grupla katılacağı öğrenildi.



Seyfi GÜL







Okunma: 4218
Okunma: 4218












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)