ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Yüzyirmi bisikletle Antik Foça'dan geçtiler

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 22.4.2013    

Yüzyirmi bisikletle Antik Foça'dan geçtiler



20 Nisan 2013 Cumartesi günü İzmir Saat Kulesi önünde başlayan “Az Bilinen Antik Kentler” Bisiklet Turu’na katılan 120 bisikletli 21 Nisan 2013 Pazar Günü akşam saatlerinde ulaştıkları Foça’da antik bölgeleri gezdiler. Geceyi çadırlarında dinlenerek geçiren bisikletliler, sabah saatlerinde kent merkezinden renkli görüntülerle geçerek turun diğer etapları için yollara düştüler.



İzmir Büyükşehir, Karşıyaka, Bayraklı, Foça, Bergama Belediyeleri, Yuntdağı Köseler Köyü Muhtarlığı, Cinatı Kafe Bar ve Duman Yemek Sanayi gibi kurum ve kuruluşların destek verdiği turun ilk gününde Antik Agora, Antik Smyrna kentleri gezildi. Akşam Yamanlar Gençlik ve Kamp merkezinde konaklayan bisikletçiler ikinci gün Larissa Antik kenti, Panaztepe Kazı Alanı, Pers Mezar Anıtı ziyaretlerinden sonra Foça’ya geldiler. İlçe merkezinde restorasyonu devam eden Foça Surları ve Phokaia Antik Kenti’ni gezen ekip kazı alanında arkeolog Kenan Doğan’dan kentin tarihi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.



HARİKA GÜN BATIMININ EŞLİĞİNDE ÇADIRLARINI KURDULAR

Yaşları 20 ila 70 arasında değişen ve aralarında öğrencilerin yanı sıra değişik meslek sahipleri ve emeklilerin de bulunduğu bisikletçiler “Güneşin En Güzel Battığı Yer” olarak bilinen Foça’nın günbatımı saatlerinde Karakum Plajı’na gelerek kamp çadırlarını kurdular.

Foça Belediyesi Yeni Plaj Sosyal Tesisleri’nin de bulunduğu bölgede geceyi geçiren grubu 22 Nisan 2013 pazartesi sabahı Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ziyaret etti. Kendilerini Foça’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Demirağ, kent ve yörenin bisiklet sporuna uygunluk durumu hakkında sorulan soruları da yanıtladı.

Üçüncü gün etabı için Karakum plajından hareket eden bisikletliler, Büyükdeniz Caddesi, Beşkapılar kalesi, Demokrasi Meydanı, Küçükdeniz Reha Midilli Caddesi güzergahını takibederek Yenifoça yönünde Aliağa Kyme antik kentine doğru yola çıktılar. Kent içindeki üç kilometrelik bölümde Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da bisikletiyle gruba katılarak pedal bastı.



Organizasyon komitesi üyesi Dr. Serhat Ferahi Değimli; amaçlarının İzmir ve çevresindeki tarihi mekanların ve geçmişten günümüze taşıdığı kültürel değerleri yerinde görmekle birlikte bisikletin çevre dostu işlevini ortaya koymak, alternatif bir ulaşım ve turizm aracı olarak da benimsenmesini sağlamak olduğunu söyledi.

BİSİKLET KENTSEL YAŞAMIN İÇİNDE DAHA FAZLA YER TUTSUN

Serhat Ferahi Değimli; geçen yıl İzmir’in güneyine yaptığımız turu, bu yıl kuzey aksında bulunan antik kentler rotasıyla yeniliyoruz. Tur katılımcıları bisikletli yaşamı benimsemiş, tarihe, doğaya ve insana saygılı kişilerden oluşuyor. Aramızda 20 yaşında da, 75 yaşında da arkadaşlarımız var. Öğretmen, sanatçı, akademisyen, hekim, gazeteci, avukat, mimar, öğrenci ve emekli gibi farklı meslek gruplarına mensup zengin bir karışımız. Türkiye’nin değişik yerlerinden gelenlerin yanı sıra 120 kişilik grup içinde yurtdışından gelen yabancılar da var. Bisiklet insan sağlığına, çevre sağlığına katkı yaptığı gibi bir turizm aracı olarak ta değerlendirilmeli. Bu turda yerel belediyelerle paydaşlık kurarak belediyelerde bir duyarlık bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. İstiyoruz ki bisiklet kentsel yaşamın içinde yer tutsun. İstiyoruz ki bisikletler kentsel trafik içinde daha fazla akabilsin” dedi.

Az bilinen Antik Kentler Turu Kyme, Myrina, Gyrnelion, Aigai antik kentleri güzergahı izlenerek 23 Nisan 2013 Salı günü Bergama’da sona erecek. Bisikletlilerin Bergama’da bazı sosyal etkinlikler ile yabancı çocukların da bulunduğu 23 Nisan çocuk şenliklerine de katılacakları öğrenildi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3001
Okunma: 3001












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)