ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da Akdeniz Foku’nun peşinde 11 Belçikalı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 20.4.2013    

Foça’da Akdeniz Foku’nun peşinde 11 Belçikalı



Çevre ve doğaya duyarlı, aktivist 11 Belçikalı ve 11 Türk genç “Akdeniz Foku’nun Peşinde” projesi için İzmir’in turistik ilçesi Foça’da bir araya geldi.

Proje yasal temsilcisi Özgün Sunar ve proje koordinatörü Kaanhan Argüç’ün liderliğinde bir araya gelen ve kendilerine “Fokai Gençlik Grubu” adını veren Türk öğrencilerin hazırladığı proje, Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmesiyle hayata geçirildi.



Amacı Akdeniz Foku’nu Türkiye ve dünyaya tanıtmak, korunması, soyunu sürdürmesi için halkı bilinçlendirerek fokların yaşam alanlarına saygı gösterilmesini sağlamak olarak vurgulanan proje için; aralarında Elektronik, Güzel Sanatlar, Biyoloji, Çevre Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Tıp gibi değişik bölümlerde okuyan, yaşları 20-24 arasında değişen üniversite öğrencileri 17 -23 Nisan tarihleri arasında bulunacakları Foça’da çeşitli etkinlikler düzenlediler.

Su Altı Derneği(SAD), Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu (BM UNDP),Küresel Çevre Fonu (GEF), BM Çevre Programı(UNEP), Foça Belediyesi ve Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’nin de destek verdiği gençler ilk gün Reha Midilli Kültür Merkezi’nde bir araya gelerek konu hakkında bilgi paylaşımı yaptılar. BM UNDP temsilcisi Esra Kartal’ın Akdeniz Foku ile yapılan çalışmaları içeren, grubun Belçikalı lideri Cadzi Catinus’un fokların dünya üzerindeki yaşam alanları ve sayıları konularındaki sunumlarının ardından geçmiş yıllarda SAD tarafından yapılan çalışmalar sırasında çekilen “Akdenizli” adlı belgeseli izlediler. Daha sonra Foça Kütüphanesi’ne geçerek Su Altı Derneği temsilcisinin anlatımıyla fok fotoğraflarıyla hazırlanan panoları incelediler.



Öğleden sonra; soğuk ve rüzgarlı havaya rağmen çalışmalarını aksatmayan grup, proje için özel üretilmiş tişörtlerini giyerek kıyı temizliğine giriştiler. Büyükdeniz’deki Foça Balıkçı Barınağı çevresi ile Karakum Plajı sahilinde, iki traktör römorku dolusu, çoğunluğu plastik ve naylon atıklardan oluşan çöp topladılar. Planlı zamanın dolmasına rağmen çevre temizliğine devam etmek isteyen gençlere Foça Belediyesi sosyal tesislerinde yorgunluk çayı ikram edildi.

Her gün fok ve çevre konularında ayrı etkinliklere imza atan gençler 20 Nisan 2013 Cumartesi günü bir balıkçı teknesi ile denize açılarak, Orak adası, Siren kayalıkları ve diğer koylarda Fokların yaşam alanlarını inceleyecekler.



Öğrenciliğinin yanı sıra ülkesinde 4 şarkılık maksi single’da çıkarmış bir Rock şarkıcısı olan Cadzi Catinus grubun neşe kaynağı. Şarkıları ve şakaları ile arkadaşlarının çok sevdiği Cadzi, Foça’da gördükleri ilgi ve sevgiye şaşırdıklarını söyledi. Cadzi; “Türkiye’ye ilk defa geldik. Foça’da çok sıcakkanlı insanlarla karşılaştık. Bir günlüğüne gezmeye gideceğimiz İzmir dışında tüm zamanımızı burada geçireceğiz. Akdeniz Foku ile ilgili yapılan çalışmaları gördük ve çok bilgi edindik. Bizim için çok iyi bir tecrübe oldu. Ülkemize dönünce de çevre ve foklarla ilgili bu projeye devam edeceğiz. Burayı çok sevdik. Foça halkına, bize destek veren kuruluşlara ve öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3018
Okunma: 3018












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)