ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
KUBİLAY VE DEVRİM ŞEHİTLERİ ANILDI

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 23.12.2008    

KUBİLAY VE DEVRİM ŞEHİTLERİ ANILDI



23 Aralık 1930 sabahı Menemen'de ayaklanan ve halkı kendilerine katılmaya çağıran Derviş Mehmet ve gerici grubu tarafından şehit edilen, Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi KUBİLAY, mahalle bekçisi Hasan ve Şevki, Menemen Yıldız Tepe Devrim Şehitleri Anıtı'nda yapılan törenle anıldılar.

Törene İzmir Valisi, Ege Ordu Komutanı, Büyükşehir Belediye Başkanı, Kaymakam ve İlçe Belediye Başkanları'nın yanısıra binlerce yurttaş katıldı. Saygı duruşu ve saygı atışı sonrası yapılan konuşmalarda olayın hiçbir zaman unutulmayacağı, Cumhuriyet'e, Atatürk İlke ve devrimlerine, ülkenin bütünlüğüne yönelik karşı hareketlerin günümüzde de devam ettiği anlatıldı. Özellikle Menemen Belediye Başkanı Tahir ŞAHİN'in konuşması büyük alkış aldı. Anıta çelenk koyanlar arasında yer alan KUBİLAY ailesinin temsilciside uzun süre alkışlanarak, devrim şehitlerinin aradan geçen 78 yıl boyunca milletinin yüreğinde yaşatıldığı ve yaşatılacağı vurgulandı.

Törene katılanlar arasında gençlerin çokluğu dikkat çekti. Anıtta yapılan törenlerin yanısıra Menemen KUBİLAY ilköğretim okulunda da anma töreni yapıldı.

Törenler sonrası Menemen büyük park alanında Atatürk'çü düşünce ve dernek temsilcilerinin öncülüğünde Demokrasi ve Laiklik Mitingi yapıldı.

KUBİLAY OLAYI

Manisa'da bir eylem planı yaparak yola çıkan gerici grup Gediz Ovası'nda Sünbüller Köyü yakınındaki bir kulübede günlerce esrar içerler Geçtikleri köylerden taraftar edinemezler ve desteğini almak istedikleri Menemen'li Saffet Hoca'dan da yüz bulamazlar. 30 Ağustos 1930 günü sabah namazı vakti Menemen GAZEZ Camii'ne gelir, yeşil camii sancağını alıp açarak halkı etkilemeye ve etraflarında toplamaya çalışırlar. Başlarında bulunan Derviş Mehmet'i Mehdi ilan ederler ve halka hitaben;

-Mehdi çıktı!... Müslüman olan Sancak-ı Şerif'in etrafında toplansın! Kafirlere Ölüm!

-Menemen'in dört bir yanı yetmiş bin kişilik halife ordusuyla kuşatıldı! Dışarıya çıkılamayacağı gibi, dışarıdan da içeriye girilemeyecektir.

-Ey Müslüman kardeşler şapka gymek günahtır! Bu gavur icadını atın başlarınızdan, çiğneyin ayaklarınızın altında! Artık Türkiye'de zındıkların borusu ötmeyecek, din devleti kurulacak!
diyerek belediye meydanına gelir ve bayrağı dikerek etrafında döner, zikrederler.

Ayaklanan bu gerici topluluğun hareketlerini denetim altında tutması için Yedek Subay olarak askerlik görevini Menemen'de 43.Piyade Alayı'nda yapan öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi KUBİLAY komutasındaki 26 kişilik müfreze görevlendirilir. Müfreze eğitime gider gibi kışladan çıkar, hiçbirinde gerçek mermi yoktur. Gruba dağılmasını söyleyen KUBİLAY'a ateşle karşılık verirler ve yaralarlar. Askerler bunun üzerine ateş açsada silahlarda bulunan tahta manevra mermileri gruba zarar vermez. Bu durum gericileri daha da cesaretlendirir;

-Görüyorsunuz ben Mehdi'yim, bana kurşun işlemez çığlıkları duyulur.

Yaralı olarak Gazez Camii avlusuna sığınan KUBİLAY bir süre sonra gericiler tarafından yakalanır. Ellerini ayaklarını yandaşlarına tutturan Derviş Mehmet cebinden çıkardığı bağ bıçağıyla KUBİLAY'ın başını gövdesinden ayırır, bir sırığa geçirilen baş Menemen sokaklarında dolaştırılır. Silah sesleri sonrası evinden fırlayıp gelen mahalle bekçisi Hasan ve Şevki'de aynı grup tarafından şehit edilirler.

Olay yerine ikinci bir manga askerle gelen komutanın "Teslim Olun!" seslenişine "Ben Mehdiyim, bize kurşun işlemez" cevabını veren gruptan üç yobaz Derviş Mehmet, Sütçü Mehmet, Şamdan Mehmet açılan ateşle delik deşik edilerek yerlere serilirler. Kaçan diğer yobazlarda sonradan yakalanırlar.

Kısa sürede 300 kadar kişi gözaltına alınır. Tutuklulardan 36 sanık hakkında idam cezası verilir, yaşı küçük olanlar yada yaşlı olanlar idamdan kurtulur. 3 Şubat 1931'de Menemen'de kurulan darağaçlarında 28 kişi asılarak idam edilirler.

1935 yılında Cumhuriyet gazetesi öncülüğünde, Menemen'de Yıldız Tepe'de (Kışlanın arkasındaki tepe) Devrim Şehitleri adına bir anıt dikildi.



















Seyfi GÜL







Okunma: 5803
Okunma: 5803












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)