ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Av. Çetin Turan Foça'dan seslendi "Apo'yu Cenevre Sözleşmesi"yle salacaklar

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 1.4.2013    

Av. Çetin Turan Foça'dan seslendi "Apo'yu Cenevre Sözleşmesi"yle salacaklar



İki haftada bir Foça Balıkçı Kahvesi’nde bir araya gelen Foça Sanat Dostları grubu 29 Mart 2013 Cuma akşamı Türkiye’de Hukuk konusunu konuştu. Eski İzmir Barosu Başkanı Av.Çetin Turan’ın konuk olduğu gecede hukuki yönleriyle siyaset gündemi ile açılım ve çözüm süreci de ele alındı.

Moderatör Hüseyin Yurttaş’ın açış konuşması sonrası Türkiye’de Hukuk konusunu ele alan Av. Çetin Turan günümüzde yaşanan hukuksal sıkıntılardan başlayarak, hukukun genel ve tarihsel sorunlarına kadar pek çok konuya değindi.

KURANI KERİM HUKUKUN DEVRE GÖRE DEĞİŞEBİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR

Çetin Turan, geçmişten günümüze hukukun yaşamımızdaki yerini, adım adım bugüne doğru getirerek kalın ve net çizgilerle ortaya koydu. Turan; Kur'an'ı Kerim'deki bir ayette, mealen hukuksal uygulamaların her devirde değişip gelişebileceği vurgulanıyor. Bu durum Osmanlı'nın son yıllarında ve Cumhuriyetin ilk iki-üç yılında uygulanan Mecelle'ye yansıtılmıştır. Bu örnekte gösteriyor ki ikide bir ulema’ya başvurmaktan söz edenlerin ve sözde kimi ulemanın, bizi 1500 yıl öncenin kurallarına kilitlemeleri saçmadır” dedi.

Son bölümde sözde olarak nitelediği açılım ve çözüm sürecine değinen Av. Çetin Turan; Abdullah Öcalan’ın yakalandığı ve mahkemeye çıkarıldığı günlerde “Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmete hazırım” dediğini, bu sözleri sonrası yurt dışındaki örgüt mensuplarının kendisini ihanetle suçladığını hatırlattı. Prestiji yerle bir olan Öcalan’ın belli süreçlerde yeniden rehabilite edildiğini, yeniden büyütüldüğünü, yeniden lider yapıldığını belirten Turan, bunun da AKP döneminde olduğunu söyledi. Turan; “Şimdi ne yapıyorlar. Onun vasıtasıyla iş çeviriyorlar. Onun söylediklerini benim söylediklerimdir diyebiliyorlar. Bizimle aynı şeyi söylüyor diyebiliyorlar. Türkiye Cumhuriyeti devleti böyle bir aciz duruma düşürüldü.”
“Türkiye’yle İsrail Suriye’ye iş çevirecek. Birlikte hareket edecek. Bunun için arayı düzeltmek gerekiyordu. Özür denen şey böyle geldi.”



KÜRTLERLE BİZİ DİN BİRLEŞTİRİYORSA İSRAİLLE NE BİRLEŞTİRİYOR

“Kürtlerle bin yıldır berabersek bunu dini bağlara bağlamak günün modası haline geldi. Buna Pkk’yı da adapte ettiler. Şimdi artık eski Kürt isyanlarında görülen o gerici öz burada da kendini gösterdi. Ama sormak lazım eğer din birleştirici ise bugün İsrail ile Türkiye’yi kim birleştiriyor”

AF ÇIKMAYACAK CENEVRE SÖZLEŞMESİ ÖZGÜR BIRAKACAK

“Yayınlanan tutanaklarda Öcalan diyor ki “Af çıkmayacak, hiçbir şey yapılmayacak ama biz özgür olacağız. Bu nasıl olacak. Cenevre Konvansiyonu diye bir şey var. Uluslar arası sözleşme var. Esirlere yapılacak muamelelerle ilgili. Bu sözleşmede savaş esirlerinin savaş bittikten sonra isterlerse ülkelerine iade edilebileceği konusu vardır. Yani biz şimdi meclis karar alsın gideceğiz sözünün altına çizgi koymak zorundayız. Muhatap alıyorsunuz. Cenevre konvansiyonunun uygulanması için karşıda bir devlet olması şart değil, silahlı bir grup dahi olabiliyor. Özgür olacağız sözlerinin arkasına, bilinçli olarak tutuklulara sürekli tutsak adını kullanagelmelerinin nedeni budur. İlerde Cenevre Konvansiyonu gereği “Ben bırakmadım kardeşim. Uluslar arası Sözleşme bunu söylüyor” deyip işin içinden sıyrılabilirler” dedi.

Katılımcıların hukuki uygulamalara soru ve anlatılarıyla değişik açılardan yaklaşım gösterdikleri toplantıda Av.Dirim Metinel konuya hukukçu gözünden dillendirilmiş veciz sözlerle katkıda bulundu

MUSTAFA KEMAL BEKİRAĞA BÖLÜĞÜNE KORKUSUZCA GİTTİ

Katılımcılardan Sefer Kuşcan; TSK’lerinin komuta kademesinin önemli bölümünün hapiste olması konusunda genelkurmayın tavrını eleştirerek, benzer durumun yabancı baskısıyla daha öncede yaşandığını “Bekir ağa bölüğü” örneğini vererek dile getirdi. Mustafa Kemal’in kendisi hakkında tutuklama kararı olduğu halde hapisteki komutan ve ordu mensuplarını ziyaret ederek moral verdiğini, onlarla dayanışma halinde olduğunu gösterdiğini anlattı.

BURALARA ANAYASAYI BİR KERE DELMEKLE BİRŞEY OLMAZDAN GELDİK

Ersin Yirmibeşoğlu ise “Biz buraya KİT’lerin özelleştirilmesiyle, Anayasayı bir kere delmekle bir şey olmaz denilen zamanlardan geldik. Bunların bedelini ödüyoruz. Maalesef daha da ödeyeceğiz gibi geliyor bana” şeklinde konuştu.

Foça Sanat Dostları’nın bir sonraki toplantısı 12 Nisan 2013 Cuma günkü akşamı "Sevdadan Başkaldırıya Halk Şiiri ve Halk Şairleri" konusuyla gerçekleştirilecek.

Seyfi GÜL







Okunma: 3295
Okunma: 3295












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)