ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Tüketiciler Gününde Foça Tükoder’den uyarılar

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 17.3.2013    

Tüketiciler Gününde Foça Tükoder’den uyarılar



15 Mart Tüketiciler Günü dolayısıyla Foça’da bir dizi etkinlik düzenlendi. Bilinçlendirme toplantısında konuşan Tükoder Foça Şube Başkanı Özkan Yılmaz yasalar ve içtihatlar konusunda ayrıntılı bilgi verirken tüketicilere uyarılarda bulundu.

Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikler sergi holünde imza kampanyası ile başladı. Bankaların haksız uygulamalarıyla ücret ve kesintilere son verene kadar devam edeceği açıklanan kampanyaya Foçalı vatandaşlar büyük destek verdi.

HAK ARAMA KÜLTÜRÜMÜZ YOK

Gün dolayısıyla yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bir basın açıklaması yapan Tükoder Foça Şube Başkanı Özkan Yılmaz mevcut yasaların bile hak araması için tüketiciye avantajlar sağladığını, ancak ülkemizde hak arama kültürünün henüz oransal olarak çok düşük seviyelerde kaldığını söyledi.



ORTAK ÖZELLİĞİMİZ TÜKETİCİ OLMAKTIR

Çoğunluğu bayan olan Foçalıların katıldığı bilgilendirme toplantısının önemli bir bölümü soru cevap ve yaşanan sıkıntıların çözüm yollarının anlatılması şeklinde gerçekleştirildi. Yılmaz; gerek fiziksel ve gerekse sosyoekonomik yapıları farklı olsa da vatandaşların tüketici ortak özelliğinde birleştiğini, doğumdan ölüme sürekli bir tüketimin söz konusu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında huzurlu bir toplum için bilinçli tüketiciler yaratmanın zorunlu olduğunu söyledi.

Tükenmeden tüketmek için dikkatli olunacak konuları Alışverişten Önce ve Alışverişten Sonra olarak tanımladığı iki başlıkta anlatan Özkan Yılmaz indirimli fiyatın cazibesine kapılıp ihtiyaç olmayan malların alınmamasını istedi.

YORGUN HASTA VE MUTSUZ İKEN ALIŞVERİŞ YAPMAYINIZ

Tüketicileri yorgun, hasta ve mutsuz iken alışveriş yapmamaları, sadece reklamlara değil yakın çevrenin o malı kullanım tecrübelerini de sorgulamaları, aynı malın değişik yerlerdeki fiyatlarını araştırmaları, üzerinde yazan fiyatın dışında bir ücret ödeyip ödemeyeceklerini sormaları, TSE ve Garanti belgesi olup olmadığını, taksit koşulları ve vadeleri öğrenmeleri, kapıdan satışlarda dolandırılmamaları, satış sözleşmelerini en küçük ayrıntısına kadar okumaları, ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat etmeleri, malın iade veya değiştirme olanağı olup olmadığını öğrenmeleri konularında uyardı.

BİZİ ARAYINIZ

Malın alındıktan sonra kullanma ve bakım talimatlarına uyulması, sorun çıktığında kendi olanaklarıyla tamir edilmeye uğraşılmaması, satışı yapan yer ve mümkünse satışı yapan kişiyle bir araya gelinmesi, tamir mi, değiştirmemi, paranın iadesini mi talep edeceklerini belirlemesi, fiş, fatura ve garanti belgelerinin saklanması ve sorun çıktığında yanlarında bulundurulması, malın bozulmasına bir miktarda olsa kendi katkıları varsa anlaşma yoluna gidilmesi, hak arama yolunda bütün kapıların tek tek zorlanması ve en üst makama ulaşıldığında makul bir süre beklenmesinin yasal haklar çerçevesinde olduğunu hatırlatan Özkan Yılmaz “ Savunmasız ve mağdur durumdaki tüketicilerin şikayetlerini değerlendirmek başlıca görevlerimizden biridir. Bu nedenle lütfen bizi arayınız. Sorununuzu birlikte çözelim” dedi.



KAPIDA SATIŞLARA ÇOK DİKKAT

Tüketicilerin ancak binde beşinin tüketici derneklerine üye olduğunu, Alo 175 Tüketici Hattının 24 saat boyunca tüketici şikayetlerine açık olduğunu, 1191 liraya kadar maddi değeri olan sorunların kaymakamlıklardaki Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’nde, daha yüksek meblağlar için Tüketici Mahkemeleri’nde hak aranabildiğini ifade eden Yılmaz bankaların haksız kazançları konusunun gündemlerindeki en önemli madde olduğunu söyledi.

HAKLARINI BİLENLER MAĞDUR OLMAZ

Özkan Yılmaz; “Bankalarla kredi, kredi kartı ve hesap açma sözleşmeleri yaparken çok dikkatli olunuz. Sözleşmenin imza attığınız her sayfasından bir fotokopi talep ediniz. Dosya masrafı, aidat, ekspertiz ücretlerine yasal çerçevede itiraz ediniz. Bunların, ilgili Yargıtay içtihatları dahilinde makul rakamlar olmaması halinde kabul etmeyiniz. Kapıdan satışlarda büyük kandırmalar olabiliyor. Örneğin “Sağlık Bakanlığı’ndan geldik, yarısını bakanlık ödedi, size yarı fiyatına getirdik” gibi sözlere inanmayınız. Ayıplı, kusurlu malı yedi gün içinde iade ediniz. Etiket ve kasada farklı fiyat çıktığında tüketici lehine olanın ödeneceğini, yanıltıcı reklamların Reklam Kurulu’na şikayet edileceğini aklınızdan çıkarmayınız. Tüketici yasası tüketici lehine maddeler içeriyor. Haklarını bilenler mağdur olmaz. Daha çok bilgilenmeli, üreticiyi kaliteli mal üretmeye zorlamalıyız. At sahibine göre kişner. Bilinçli, iyi tüketici, iyi üreticiyi yaratır.”dedi.

Bir katılımcının karşılaştığı sorunun çözümünde yardımcı olan Tükoder Foça Şube yönetim kurulu ve başkan Yılmaz’a teşekkür etmesinin ardından salonda bulunanların ayakta alkışları ile toplantı sona erdi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2252
Okunma: 2252












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)