ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça’da atık yağlar evlerden toplanacak

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 15.3.2013    

Foça’da atık yağlar evlerden toplanacak



Foça Belediyesi ev ve işyerlerinde oluşan bitkisel ve atık yağları toplama kampanyası düzenledi. Bio dizel üreticisi ezici&deha firması ile birlikte gerçekleştirilecek kampanyayı özendirmek amacıyla beş litre atık yağ verenlere bir litre ayçiçeği yağı hediye edilecek.

Kampanya amaçları, yağ toplama usulleri, atık yağların çevresel, ekonomik ve sağlık yönünden zararları ve geri dönüşümle bio dizel ve çeşitli ürünler elde edilmesiyle ilgili olarak 14 Mart 2013 Perşembe günü Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Foça’da bulunan işyerleri çalışanları ile ev hanımlarının dinleyici olarak katıldığı toplantıda ezici&deha firması Ege Bölge Koordinatörü Ali Acargil bir sunum yaptı. Kullanılmış kızartmalık yağ üreten tüm tesislerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisans verdiği firmalarla yıllık atık yağ sözleşmesi yapmalarının yasal bir zorunluluk olduğunu anlatan Acargil, lisansız ve yetkisiz kişilerin topladığı yağları merdiven altı işletmelerde ufak bir filtre işleminden sonra şeffaflaştırıp tekrar piyasaya sürdüklerini belirterek işletmeleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Acargil; ”Lavaboya dökülen bir litre atık yağ, bir milyon litre suyu kirletmektedir. Ülkemizde bir buçuk milyon ton yağ gıda amacı ile kullanılmakta, bunlardan 350 bin ton atık yağ oluşmaktadır. Bunlardan da sadece 15 bin tonu toplanabilmektedir. Polar madde oranı yüzde yirmi beşe ulaştığında yağ artık kanserojen bir madde haline gelmektedir. Belediyeler ve bizimle sözleşme yapanların atık yağlarını biriktirecekleri kapları temin ediyor ve kapılarına gelip alıyoruz. Çevremizi ve sağlığımız tehdit eden bitkisel ve hayvansal yağların toplanması ve geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılması, resmi, özel tüm kurum, kuruluş, firma ve kişilerden yardım ve destek bekliyoruz” dedi.



Foça Belediyesi Sağlık Şube Müdür Vekili Muharrem Yeşilkaya da kanalizasyonların dökülen yağların taşlaşması nedeniyle tıkandığını, toprağa dökülen yağlarla yer altı sularının kirlendiğini, sağlığa zararlı hale gelen yağların toplanarak pek çok zararlı etkinin bertaraf edileceğini belirterek kampanyaya destek istedi.

İzmir ve Aydın illeri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş da konuşmasında atık yağların denizlere ve deniz canlılarına verdiği zararları dile getirdi. Karataş altı Mavi Bayrak’lı plajı ile övgüyle andıkları Foça bölgesinin Yenifoça Halk Plajı’na da Mavi bayrak verilme aşamasında olunduğunu, temiz ve sağlıklı denizleri ifade eden Mavi Bayrakları ile Foça bölgesi insanının atık yağlar konusunda da duyarlı davranarak kampanyayı destekleyeceğine inandığını söyledi.

Atık yağ bulunan firma ve vatandaşların 0 232 812 11 27 no.lu Foça Belediyesi ve 444 28 45 no.lu Alo Atık Yağ Hattı’nı arayabilecekleri öğrenildi.

Toplantı ilk atık yağ toplama işleminin 23 Mart 2013 tarihinde Saat 12.00 – 14.00 arasında Bedia Midilli ilköğretim Okulu bahçesinde, 14.00 – 16.00 saatleri arasında ise Foça Belediyesi Sosyal Tesisi önünde yapılacağı duyurusuyla sona erdi.

Seyfi GÜL







Okunma: 2894
Okunma: 2894












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)