ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Kocaoğlu Foça Gerenköy’de göçmenlerle buluştu

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 11.3.2013    

Kocaoğlu Foça Gerenköy’de göçmenlerle buluştu



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Foça İlçesi’ne bağlı Gerenköy’de Balkan ve Rumeli göçmeni vatandaşlarla buluştu. Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği lokalinin açılışını da yapan Kocaoğlu, Foça Belediyesi Gerenköy Sosyal Tesisi’nde vatandaşlarla kahvaltılı sohbet toplantısına katıldı, sorunları dinledi.

10 Mart 2013 Pazar günü; CHP’li İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Aliağa eski Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, Ege Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Süleyman Pehlivanoğlu, Temad Foça Şube Başkanı Şeref Alkoç, bazı İzmir Büyükşehir ve Foça Belediye Meclis üyeleri, mahalle ve köy muhtarları, Foça ilçesinde kurulu bazı tarım kooperatiflerinin yöneticileri, İzmir’de kurulu göçmen derneklerinin başkan ve bazı üyeleri ile kalabalık bir vatandaş topluluğunun hazır bulunduğu toplantının açış konuşmasını, Ege Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri ve İzmir Bakırçay Havzası Balkan ve Rumeli Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gürol Türkmentepe yaptı.

DOKUZ AYDA İKİBİN ÜÇ YÜZ ÜYEYE ULAŞTIK

Türkmentepe “Derneğimiz dokuz ay önce kuruldu. İlk kurulduğumuz da yedi üyeyle biraz da çekinerek bu işe başladık. Şu an 2 bin 324 üye sayısına ulaştık. Amacımız Balkan ve Rumeli kültürünü Bakırçay havzasındaki vatandaşlarla birlikte yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Kuruluş sürecimizde çevremizdeki büyüklerimizden büyük destek aldık. En önemli desteği de Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’dan aldık. Derneğimizin Dikili, Bergama, Aliağa, Menemen, Çiğli, Ulukent, Gerenköy ve Maltepe’den üyeleri ve buralarda yöneticilerimiz var. Önümüzdeki ay içinde işlemlerimizi tamamlayıp 57.000 üyesi olan Ege Balkan ve Rumeli Dernekleri Federasyonuna katılma kararı alacağız. Ege bölgesinin en büyük federasyonlarından birini oluşturacağız.” Dedi.



DERNEKLERİNİZE GÖÇMEN YERİNE BAŞKA BİR İSİM BULMALISINIZ

İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel “Balkanlara ülkesi için savaşlara gitmiş, oralarda kalmış, Türk ve Müslüman oldukları için çok büyük acılar çekmiş insanların yaşadıklarını en iyi sizler bilirsiniz. Ben şu dernek isimlerindeki Göçmen lafının yerine başka bir şey bulmanızı daha öncede önermiştim. Hani birilerinin çıkıp biz bu ülkenin öz evlatlarıyız, siz başka yerlerden geldiniz deme cesareti bulduğu günler yaşıyoruz. Bu ülkeye sonradan gelmek bu ülkeye aidiyet hissetmeme anlamına gelmiyor, bu ülke için oralarda savaşmış şehitler vermiş insanlarsınız. Kıyı bölgelerinde ve İzmir’de Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, sosyal ve hukuk devleti olarak kalması yolunda en büyük çabayı gösteren, bulunduğu yörenin ekonomisine en büyük katkıyı yapan çalışkan insanlarsınız. Vatan’ın değerini en iyi bilenlerdensiniz” şeklinde konuştu.

AY YILDIZLI BAYRAĞIN ALTINDA TÜRK OĞLU TÜRK’ÜZ

Yüksel’in konuşmasına katkı yapmak istediğini belirterek söz alan bir katılımcı; Biz anayurdumuzdan balkanlara gittik, tarihi ve kültürümüzü oralara yaydık, şimdi yine anayurdumuzdayız ve ona sahip çıkıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti kimliğimiz ve Ay Yıldızlı bayrağımızın altında Türk oğlu Türk’üz” ” dedi.

ON YAŞINDAKİ MISRA’DAN İSTİKLAL MARŞI

Yanına gelerek İstiklal Marşı’nı şiir olarak okumak istediğini söyleyen 10 yaşındaki Mısra Yen’i kırmayan Kocaoğlu vatandaşlarla birlikte ayağa kalktı ve şiirin tamamını ezbere okuyan Yen’i alkışlar arasında yanaklarından öperek kutladı.

Bölge sütünün Tire’deki kooperatifler gibi değerlendirilmesi, Menemen’e direkt otobüs seferi konması, derneklere idari ve lokal binaları tahsis edilmesi, tarım ve hayvancılık alanında eğitim verecek bir lisenin kurulması, Gerenköy’de bazı mahallelerin tapu sorunları, Ulukent’te traktörlerin geçebileceği alt geçitlerin yapımı, yol ve mezarlık sorunu, salça fabrikası kurulması gibi çeşitli sorun ve dilekleri dinleyerek not alan Aziz Kocaoğlu toplantının son bölümünü bunları yanıtlamaya ayırdı.

İZBAN İHTİYAÇLAR DOĞRULTUSUNDA İYİLEŞTİRİLECEK

İzban hattı boyunca yolların kesilmeden trafiğin akmasını hedeflediklerini ve büyük ölçüde bunu gerçekleştirdiklerini belirten Kocaoğlu ”Bazı bölgelerde söz verdiğimiz halde gerçekleştiremediğimiz alt geçitler var. Ulukent kavşağı projenin en önemli ayaklarından biridir. Orada semt merkezi, otobüs durakları ve karşıya geçişi Üst geçitle rahatlatma gibi çalışmalarımız devam ediyor. 80 kilometrelik Aliağa-Cumaovası İzban projesi; alt geçitlerle üst geçitlerle, dev istasyonlarla, kenti 58 yerden hemzemin geçitle kesen demiryolu hatlarının karayollarını kesmeme projesidir. Projenin özü budur. Bugün Ulukent’te devreye girdikten sonra bu hat üzerinde araç yoluyla demiryolu kesişmemektedir. Zaman içinde ihtiyaçlar doğrultusunda bu hat daha da iyileştirilecektir.”

BELEDİYE BİNASINI GÜÇLENDİRİP STK’LARA VERECEĞİZ

“İzmir’de 6000 civarında sivil toplum kuruluşu var. Bizim en önemli sosyal projelerimizden biri belediye hizmet binamızı taşımak, mevcut binamızı depreme karşı güçlendirmek ve büyük bölümünü yönetim ve idari toplantılarını, sosyal faaliyetlerini yapabilmeleri için sivil toplum kuruluşlarına vermektir”

SÜTÜNÜZÜ DEĞERLENDİRMENİN YOLUNU BULACAĞIZ

“Üreticilerin birlik olduğu kooperatifinizin sütünün değerlendirilmesi, pazarlanması için araştırma yapmamız lazım. Biz okul sütü projesini başlatmıştık. Milli Eğitim Bakanlığı onu tüm ülkede dağıtmaya başladı. Biz de bunun üzerine süt çocuğu projesine geçtik. Sizinde sütünüzü bu projede değerlendirme konusunu araştıracağız”

GERENKÖY VE MALTEPE’YE ÇOK AMAÇLI SALON

“Bir mülkiyet sorunu nedeniyle başlayamadığımız Gerenköy Çok Amaçlı Salon konusunu çözdük. Birkaç ay içinde yapacağız. Maltepe’ye de okulun arkasına böyle bir salon yapımını gerçekleştireceğiz”

“Salça fabrikası atölye şeklinde bir fabrika olacaksa biz buna katkı yapacağız. Daha büyük bir fabrika için bölge üretimi yeterlimi değimli araştırmak gerekli”

“Menemen’e direkt otobüs konusunu da ilgililerle görüşeceğiz”

BAŞKAN OLAMAYAN YENİ DERNEK KURMASIN

“Derneklere gelince, seçimi kaybedenlerin kızıp başka dernek kurması gibi nedenlerle haddinden fazla dernek oluşuyor. Aynı amaçlı dernekler birleşir, üye sayıları artarsa daha güçlü olurlar. Bunlara da bina temin etmemiz kolaylaşır”

OĞLUM MAKİNA MÜHENDİSİ BLENDER SATIYOR

Eğitim konusuna da değinen Kocaoğlu meslek lisesi konusuna katkılarının binayı yapıp valiliğe teslimle sınırlı olduğunu söyledi. Yeni kurulan okulların, var olanların seviyesine 10-15 yılda ulaşabildiğini, bu nedenle tercihinin yakın yerlerde bulunan okullara devam edilmesi olduğunu belirten Aziz başkan, bir konuşmacının “bölge tarım bölgesi, teknik lisede makine okuyan bir kişi gelip burada zeytincilik yapıyor. Bu nedenle Tarım Lisesi istiyoruz” sözlerini kendi oğlunu örnekleyerek yanıtladı. “Benim oğlum Makine Mühendisi. Olacağım diye ortalığı yıktı. Gitti Boğaziçi’ni, en iyi yeri kazandı. Birincilikle bitirdi. Üstüne yüksek lisans, Amerikada master yaptı. Geldi. Elini makineye sürmedi. Şimdi buzdolabı, blender satıyor” dedi.

İZBANI KİM YAPTI BİLMEYEN VARMI

İzban’ı kim yaptı şeklindeki bir soruya da “ İzbanı kimin yaptığını bilmeyen var mı arkadaşlar diye soruyla karşılık veren Kocaoğlu “ Bizim harcadığımız para 25 milyon lira. Başkasının harcadığı parayı kendisinden öğrenebilirsiniz.”

OTOBÜSÇÜLERİ MAĞDUR ETMEYECEK BİR ÇÖZÜM ARIYORUZ

Aktarma otobüsleriyle mağdur olduklarını iddia eden otobüsçü esnaf konusuna da değinen Kocaoğlu ” Biz şimdi nakliyeci vatandaşlarımızı da mağdur etmeyecek bir çözüm arıyoruz. Kafamızda bütün yol yöntem belirlenmiş durumda. Ancak yasal mevzuatı aşamıyoruz. Bunu aşmak için çalışıyoruz. Buna rağmen iyileştirmelere devam ediyoruz.” Dedi.

Aziz Kocaoğlu dernek binasının açılışı sonrası köy meydanında vatandaşlarla çay içip sohbet etti. Aziz Başkan büyük ilgi gördüğü Gerenköy’den alkışlar ve tezahüratlarla uğurlandı.



Seyfi GÜL







Okunma: 3857
Okunma: 3857












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)