ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Belediyesinin hukuk zaferi - Danıştay cüruf depolama alanı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 1.3.2013    

Foça Belediyesinin hukuk zaferi - Danıştay cüruf depolama alanı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi



Danıştay Altıncı Dairesi; Foça Belediyesi'nin ilçeye bağlı Ilıpınar Köyü yakınlarındaki bölgenin "Cüruf Depolama Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin planın iptali ve yürütmenin durdurulmasına dair talebini haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Açılan dava sonucu sadece Foça ile ilgili bölümün değil İzmir -Manisa – Kütahya illerini kapsayan 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın tümünün yürütülmesinin durdurulduğu öğrenildi.

Danıştay Altıncı Dairesi'nin 8 Ekim 2012 tarih ve 2012/150 sayılı kararında Davacı ve Yürütmeyi Durdurmayı İsteyen: Foça Belediye Başkanlığı, İstemin Özeti; "Çevre ve Orman Bakanlığı’nca 20.09.2010 tarihinde onaylanan İzmir - Manisa - Kütahya Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının İzmir Foça İlçesi Kozbeyli Köyü güneydoğusu ile Yeniköy ve Ilıpınar Köyü'nün kuzeyinin "Cüruf Depolama Alanı" olarak belirlenmesine ilişkin kısmının iptali ve yürütmenin durdurulması istenmektedir" deniliyor.

Gerekçeli kararda ise: "Çevre Düzeni Planının ilgili mevzuatta belirlenen esaslara, şehircilik ilkelerine , planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla düzenlenen bilirkişi raporunun değerlendirilmesinden, nazım ve uygulama planlarına esas teşkil eden 1/50.000 ve 1/100.000 ölçekteki çevre düzeni planlarının havza veya bölge bazında hazırlanması gerektiği, bölgenin ise coğrafi, sosyal, ekonomik, fiziksel nitelikler açısından benzerlik gösteren alan ve veya DPT tarafından belirlenmiş olan istatistiki bölge (Düzey 2)'yi ifade ettiği, havzanın ise bir akarsu kaynağını besleyen düzey ve yer altı su kaynaklarının tabii su toplama alanını kapsayacak biçimde DSİ Genel Müdürlüğü'nce belirlenmiş alanlar olduğu, bu bağlamda 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planlarının bölge ve havza bütünlüğünde hazırlanması gerektiği;



İzmir-Manisa-Kütahya illerinin özellikleri itibariyle benzerlik göstermediği ve Düzey -2 kapsamında, Manisa alt bölgesinin de yer aldığı Manisa-Afyon - Kütahya illerinin Düzey-3 kapsamında olduğu, üç ilin birlikte planlanmasının gerekçelerinin açıkça ayrıntılı ve tatmin edici biçimde ortaya konmadığı, ortaya konan gerekçelerin ise bilirkişi raporu ile aksinin belirlendiği görüldüğü ve dava konusu planın İzmir - Manisa - Kütahya illerini kapsar şekilde planlanmasının uygun olmadığı sonucuna varıldığı,

Çevre Düzeni Planının ekolojik kararların bir arada düşünülmesine olanak veren ve strateji ve politika oluşturan bir plan niteliğinde bulunmadığı, veri tabanını doğru yansıtmadığı, sağlıklı çevrenin oluşturulmasına yönelik, hedef ilke ve strateji üretmediği, bir strateji planından daha çok, alt ölçekli planların konusuna girebilecek alanların plana yansıtıldığı görüldüğünden planın mevzuata uygun bulunmadığı,

Ayrıca planın vizyonunun, amacının, hedeflerinin, stratejilerinin, ilkelerinin ve politikalarının açıklandığı ve bunlar doğrultusunda belirlenen projeksiyon nüfusuna, sektörel yapıya, alan büyüklüklerine, plan kararlarına, plan uygulama araçlarına, kurumsal yapıya ve denetime ilişkin gerekçeli açıklamaların yapıldığı, bir plan raporu ve açıklama raporunun bulunmadığı ve bu açıdan da mevzuata uygun olmadığı itibariyle;

mevzuata, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu İzmir - Manisa – Kütahya 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının tümünün yürütülmesinin durdurulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir" ibarelerine yer veriliyor.

Konuyla ilgili olarak Foça Belediyesi'nin dava vekili Av. Semra Aydoğdu Özcan hukuki mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da çevre konusunda duyarlı olduklarını, sadece ilçe için değil çevre konularının hem Türkiye hem Dünya'nın geleceğini ilgilendirdiğini belirterek; "Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. İnsanımıza ve doğaya zarar verecek tüm uygulama ve zorlamalara karşı hukuki mücadele veriyoruz. Süreç devam ediyor. Foça Belediyesi olarak gereğini yapıyoruz. Bu karar sağlıklı çevre mücadelesinde önemli bir adımdır" dedi.

Aliğa'da kurulacak termik santrallere ve cüruf depolama alanlarına karşı mücadele eden çevreci gruplardan Foça Çevre Platformu (FOÇEP) üyeleri de kararı mücadelelerinde olumlu bir gelişme olarak nitelediler.



Seyfi GÜL







Okunma: 3080
Okunma: 3080












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)