ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
O artık Foça Kabakçısı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 1.3.2013    

O artık Foça Kabakçısı



İzmir’in Foça İlçesi’nde yaşayan Dilek Gener, ilgi duyduğu su kabağı işlemeciliğini Halk Eğitim Merkezi’nde devam eden kursta geliştirerek sanata dönüştürdü. Kursun henüz beşinci ayında eserlerini, açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı bir sergiyle beğeniye sundu.

Dilek Gener 31 yaşında. Evli. Beşbuçuk yaşında bir oğlu var. Ev hanımı. Eşinin bahçelerine diktiği su kabaklarının boy atmalarıyla bunları değerlendirmeliyim diye düşünmüş. Birkaçında deneme yapmış. İstediği gibi olmamış. Tam bu sıralar Foça Halk Eğitim Merkezi’nin el sanatları kursu afiş ve ilanları ilgisini çekmiş. Su kabaklarını dekoratif eşya olarak değerlendirmek ve bu işi öğrenmek istediğini söylemiş. Zaten kurs kapsamında bir bölüm olan su kabağı işlemeciliğine ağırlık vermiş. Bahçelerinden elde ettikleri 25 su kabağı yetmemiş. Edindikleri ile beraber tam 53 adet su kabağını özene bezene işlemiş. Görenlerin “bunları sen mi yaptın” hayretleri arasında, henüz kursun beşinci ayında iken “sergi aç” teşvikleri baskıya dönüşmüş. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın da desteğiyle Reha Midilli Kültür Merkezi Sergi holünde 22-24 Şubat 2013 tarihleri arasında kabaklar gün yüzüne çıkarılmış. Her biri dekoratif eşya, avize, abajur, aplik olarak kullanılabilen desen desen işlenmiş, rengarenk ışıklar saçan kabakların sergi kurdelesini Büyük Başkan Kocaoğlu kesmiş. Kendisine “Foça Kabakçısı” adını veren Dilek Gener’e beğenilerini iletmiş, kutlamış.



Dilek Gener bu işi çok sevdiğini ve bir ev hanımı olarak hobisinin ummadığı bir gelir kapsına dönüştüğünü söyledi. Gösterilen ilgiden şaşkına döndüğünü ve çok mutlu olduğunu anlattı. Dilek Gener; ”Haftanın üç günü hala kursa devam ediyorum. Hem kursta hem evde büyük bir hazla bunları üretmeye devam ediyorum. Evimi çocuğumu ihmal etmeden yeni yeni güzellikler ortaya koymanın sevincini yaşıyorum. Haftanın 4-5 günü 7-8’er saatlik bir zamanı bu işe ayırıyorum. Zorluk derecesine göre ürettiklerimi 20 ila 120 lira arasında satışa koyduğum ilk sergide daha ilk günde hepsi satıldı. 50’den fazla da sipariş aldım. Su kabağı üzerine özel delici bir matkapla istenen her deseni işleyebilirim. Sonra bunları delikli ve renk verici boncuklarla beziyorum. İçini bir lamba yada ışık verici aparatla tamamlıyorum. En çok dört günde bir adeti tamamlamış oluyorum. Bu kısa sürede bu işi bu denli ilerlettiğime ve bunları ürettiğime ben de inanamıyorum. Meraklılarına ve hem hobi hem de bütçelerine önemli bir katkı yapmak isteyen ev hanımlarına şiddetle tavsiye ediyorum. Kurs öğretmenlerime, beni teşvik eden, destek veren, beğenilerini ileten herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 3511
Okunma: 3511












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)