ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça ’nın 300 yıllık tapu kayıtları derlenip arşivlendi

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 30.1.2013    

Foça ’nın 300 yıllık tapu kayıtları derlenip arşivlendi



İzmir’in Foça İlçesi’nde bulunan gayrimenkullere ait birçoğu Osmanlıca olan 300 yıllık tapu, alım satım ve yapılan resmi işlemlere ilişkin kayıtlar arşivlenerek kolay ulaşılır hale getirildi.

Üç ay önce Foça’da göreve başlayan Tapu Müdürü Ali Gödekoğlu’nun başlattığı çalışmaya Foça Kaymakamı Akın Karagöz, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, İzmir Tapu Kadastro Müdürü Burhan Usta da destek verdi.

10 SANİYEDE ULAŞILIR HALE GETİRİLDİ

Arşiv düzenleme ve modernizasyon çalışmaları öncesi kayıtların çuvallar içinde bulunduğunu ulaşılmasının zorluğunun yanı sıra, çürüyüp kaybolma ihtimali yüksek bir şekilde saklandığını belirten Foça Tapu Müdürü Ali Gödekoğlu, çalışma sonunda klasörlere alınan dosyaların 10 saniyede ulaşılır hale geldiğini söyledi.



FOÇA ARŞİVİ CUMHURİYET ÖNCESİ VE DÖNEMİNE TANIKLIK EDİYOR

Ali Gödekoğlu; “Sadece tapu kaydı yönüyle değil Foça ve yöresinin 300 yıllık gayrimenkul, nüfus ve insan yapısı hakkında bilgi veren kayıtları, talep edildiğinde hukuki sorunlarda belge olarak mahkemelere arz ediyoruz. Ancak başka yerlerde pek rastlanmayan böyle bir kaynaktan tarih araştırmacılarının da yararlanması gerektiğini düşünüyoruz. Osmanlıdan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçişin öyküsünü, mübadelenin izlerini, veraset ve intikal yoluyla el değiştirmeleri bu kayıtlardan tespit etmek mümkün. Öyle ayrıntılı notlar var ki, örneğin mübadelede bir ailenin hangi gemiyle geldiği, aile efradının kaç kişiden oluştuğu, yanlarında kaç hayvan getirdiği, bunlardan kaçının öldüğü gibi bilgileri dahi içeriyor. Osmanlıca bilen memur arkadaşımızın dökümü ile bunlar çok kolay ulaşılır ve kullanılır hale getirildi. Arşivimiz Foça’nın Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet dönemine tanıklık eden önemli belgelerle dolu” dedi.



Seyfi GÜL







Okunma: 4258
Okunma: 4258












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)