ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Kent Konseyi’nde çevre feryadı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 30.1.2013    

Foça Kent Konseyi’nde çevre feryadı



Foça Kent Konseyi yeni yılın ilk olağan genel kurul toplantısını 28 Ocak 2013 Pazartesi günü Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde yaptı. Konsey üyelerinin yanı sıra toplantıya bazı Sivil Toplum kuruluşları temsilcileri, yazar ve sanatçılarda katıldı.

Gündemi ağırlıklı olarak vatandaşların günlük yaşamlarında etkili olan sorunlar oluştururken söz alan bazı katılımcıların Gediz’in kirliliği, Ilıpınar’daki cüruf döküm alanı ve Aliağa’daki tesislerin yarattığı hava ve çevre kirliliği konularını dile getirmesi genel kurulun ana konusu haline geldi.

Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer’in kısa açış konuşması ve 2012 yılı faaliyet raporunun okunmasıyla başlayan genel kurulda üyelerin oybirliği ile alınan bazı karar başlıkları şöyle;

Engellilerin rahatlıkla ulaşabileceği bir “Engelsiz kafe” kiralanması, konsey sekreteryasının oluşturulması, daha önce alınan kararların uygulamaları hakkında belediyeden yazılı bilgi talep edilmesi, Bağarası’nın kuzeyine sulama projesi, halk oyunları grubuna kıyafet temini, çalışma meclisi ve gruplarının bütçelerinin belirlenmesi, kedi kulübelerinin sayılarının arttırılması, trafik tabelalarının uygunluğunun kontrolü, ahşap iskelelerin onarımı, İBB’den evlere yönelik saksı çiçeği talep edilmesi, Yeniköy - Kozbeyli yolunun onarılması, Foklu Çeşme’nin güzelleştirilmesi, metro ile gelenler için kentte düzenlemeler yapılması, kent merkezindeki büfelerin düzene sokulması, Cumhuriyet Meydanı’nın düzenlenmesi, Büyükdeniz caddelerine isim verilmesi, 14 Mayıs Sevgililer Günü’nde gençlik meclisince yapılacak etkinlik için tek tip kıyafet temini, Foça yemeklerinin gündemde tutulması.



GEDİZ ZEHİRLİYOR

Görüş ve öneriler bölümünde söz alan Foçalı Turizmci Abdullah Güler; Gediz nehrinin durumunun vahim olduğunu Kütahya’dan doğan Uşak ve Manisa’nın sanayi ve çevresel atıklarıyla aşırı kirlenen nehrin zehriyle bölgeden denize döküldüğünü söyledi. Güler; ”Gediz’in kirlenmesinde hiç payı olmayan bizler cezasını çekiyoruz. Zehirli suyla üretilen ürünleri tüketmek zorunda kalıyoruz. Her şeyi başkalarından beklemeden bir şeyler yapmalıyız. Bölgede önüne geçilmesi gerekli en büyük sorun budur” dedi..

Bir katılımcının “üretici satacağı ürünü Gediz’den, kendi yiyeceğini artezyen suyundan suluyor” diye duyumlar var. Bunun incelenmesi gerekir sözleri salonda soğuk rüzgarlar estirirken, FOÇEP yönetim kurulu üyesi Bahadır Doğutürk ise dikkati diğer çevre konularına ve devam eden hukuki süreçlere çekti.



FOÇA BELEDİYESİ REFERANDUM YAPSIN

Çevre Meclisi’nin kurulması için üye kayıtlarına başladıklarını belirten Bahadır Doğutürk; “Ilıpınar’daki cüruf döküm alanının kaldırılması ve termik santral yapımının önlenmesi davaların da Foça Belediyesinin müdahil olmasını istiyoruz. Çevre Bakanlığı’nın aldığı kararlarla bölgede yaşayan halkın görüşleri arasında terslik var. Yeni bir ÇED süreci gerekli. Foça Belediyesi’nden çevresel konulardaki uygulamalar için referandum kararı almasını bekliyoruz.” dedi.

ÇAM AĞAÇLARI KESİLİP SATILIYOR

Bütünşehir yasasının köy tüzel kişiliğine ait malları büyükşehir belediyelerine verdiğini, bazı köylerin bu malları kurtarmak adına çevre katliamı yaptığını, bir köyün bu amaçla 300 fıstık çamını kesip sattığını iddia eden katılımcılar kent konseyinin bu konuda ilgili makamlara müracaat etmesini talep ettiler.

Kent Konseyi başkanı Orhan Gürer’in teşekkür konuşmasıyla toplantı sona erdi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2601
Okunma: 2601












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)