ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Uğur Mumcu Foça’da törenlerle anıldı

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 25.1.2013    

Uğur Mumcu Foça’da törenlerle anıldı



24 Ocak 1993'te Ankara'da evinin önünde düzenlenen suikastta, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu ölümünün 20.yılında Foça’da düzenlenen törenler ve etkinliklerle anıldı.

İşçi Partisi Foça İlçe Örgütü üyeleri saat 11.30’da Demokrasi Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Nurhan Akova; Uğur Mumcu’nun hayatı, düşünceleri ve gazeteciliği hakkında bilgi verdikten sonra AKP’ye yönelik ağır eleştirilerde bulundu.



Akova “Emperyalizm, Cumhuriyetimizi AKP ve yandaş muhalefet eliyle yıkmıştır., ancak Türkiye’yi parçalamaya güçleri yetmeyecektir. Tam bağımsız Atatürk Cumhuriyetinin bekası için yaşamlarını feda eden tüm devrim şehitlerimizin anıları önünde saygı ile eğilirken, esir tutulan vatanseverlere selam olsun diyoruz” dedi.

12.30’da Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi’nin düzenlediği etkinlik başladı. Demokrasi Meydanı’nda toplanan 300 dolayında kişi kent girişindeki Uğur Mumcu Parkı’na yürüyüşe geçti. Parkta bulunan maskının önünde Uğur Mumcu ve demokrasi şehitleri için saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, CHP Foça İlçe başkanı Osman Mert, bazı sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri ile vatandaşların hazır bulunduğu törende Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şube Başkanı Neşe Uprak bir konuşma yaptı.



Uprak; “Bu yiğit kalemi halkımız hiç unutmamış, unutmayacaktır. Yaşasaydı Cumhuriyet kazanımlarını koruyor, doğruları yazıyor diye, bugün ya cezaevinde ya da işsiz bir gazeteci olurdu. Korkaklar bin kere ölür, “Kemalizm benim yaşam tarzım” derdi. Cesur, yiğit, aydın Uğur Mumcu eserleri ve keskin kalemi ile nesiller boyu yaşayacaktır.” dedi.

Konuşmanın ardından katılımcılar maska kırmızı karanfiller bıraktı.



Saat 18.00’da Reha Midilli Kültür Merkezi’nde başlayan akşam programında Uğur Mumcu’nun hayatı ve eserlerinin anlatımının yanı sıra katıldığı çeşitli toplantılarda emperyalist politikalar, Türkiye’nin eğitim ve siyasetinde yıllar önce yaptığı tespitler ve geleceğe yönelik öngörülerini içeren konuşmaları kendi sesi ve görüntüsüyle aktarıldı.



Gecenin konuşmacıları; Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, yazar Hüseyin Yurttaş ve Yılmaz Mızrak; 24 Ocak 1993’te Uğur Mumcu’nun, 31 Ocak 1990’da Prof. Dr. Muammer Aksoy’un öldürülmesinin yıldönümleri olduğunu, bu nedenle belirlenen 21 – 31 Ocak “Adalet ve Demokrasi” haftasında tüm demokrasi şehitlerinin anıldığını belirtiler.

Şiirlerin okunması ve slayt gösterisiyle süren etkinlikte; Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Yücel Özbilgin, Gaffar Okkan, Bedrettin Cömert, Turan Dursun, Onat Kutlar, Bedri Karafakioğlu, Ahmet Taner Kışlalı, Ümit Kaftancıoğlu, Abdi İpekçi, Orhan Yavuz, Kemal Türkler, Çetin Emeç, Bahriye Üçok ve Kubilay’ın bağımsız ve laik bir Türkiye istedikleri için katledildikleri vurgulandı.



Reha Midilli Kültür Merkezi’ndeki program sonrası CHP Foça İlçe ve Bağarası Alevi Kültür Derneği Gençlik Kolları üyesi gençler ilçe girişindeki Uğur Mumcu Parkı’na yürüdüler. CHP Foça İlçe Gençlik Kolu Başkanı Yetkin Atak burada yaptığı konuşmada dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın faili meçhul cinayetler konusunda Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu’ya “bir tuğla çekersek duvar yıkılır” dediğini hatırlattı. Yetkin Atak “Atatürk’ün bize miras bıraktığı Cumhuriyeti karanlığa sürükleyecek her türlü oyunu ve düşünceyi aydınlarımızdan aldığımız ışıkla boğacağız” dedi.



Gündüz karanfiller bırakılan Uğur Mumcu Parkı’nda gece de gençler, “Karanlığa karşı Bir Mum da Sen Yok” sloganıyla mum yakarak maskı aydınlattılar. Sertaç Çekici’nin gitarıyla çaldığı ve katılımcıların hep birlikte söylediği “Yiğidim Aslanım”, Uğurlar Olsun” ve “Böyledir Bizim Sevdamız” şarkılarıyla anma etkinliği sona erdi.



Seyfi GÜL







Okunma: 2539
Okunma: 2539












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)