ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Engelsiz Foça için işbaşı yaptılar

   .::


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 20.1.2013    

Engelsiz Foça için işbaşı yaptılar



Foça Kent Konseyi’nde oluşturulan Engelli Meclisi 18 Ocak 2013 Cuma günü saat 16.00’da yapılan toplantıda Yürütme Kurulu asil ve yedek üyelerini belirledi.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde saat 16.00’da başlayan toplantıya Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer’in yanı sıra İzmir Büyükşehir ve Menemen Kent Konseyleri Engelli Meclisi Başkan ve üyeleri de katıldı.

Toplantı Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ın konuşmasıyla açıldı. Ülkemizde çok sayıda engelli vatandaşın bulunduğunu, onların kentsel yapılarla ilgili engellerini önce yerel yönetimlerin kaldırması gerektiğini belirten Demirağ; “Umarım birlikte çalışarak, sizlerin de öneri ve katkılarıyla Foça’da bunu başaracağız” dedi.



Foça Engelli Meclisi Başkanı Sermin Selçuk’un, amaçlarının zamanla engelsiz bir Foça ve İzmir yaratmak olduğunu dile getirdiği konuşmasının ardından kürsüye gelen Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer, bedensel, zihinsel, duyusal, ruhsal engellerin doğuştan gelebildiği gibi sonradan yaşanan kazalar, hastalıklar ve yanlış tedaviler sonucunda da olabileceğini, bu anlamda herkesin bir engelli adayı olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’DE ENGELLİ OLMAK EV HAPSİNDE OLMAK DEMEKTİR

Gürer ; “İnanıyorum ki engel kader değildir. Engelin mutlaka bir sebebi de var. Biz bu sebepleri görür ve önlemlerini alırsak bu sıkıntıları da aşabiliriz. Türkiye’de engelli olmak dışarı çıkamamak, bir tür ev hapsinde olmak demektir. Çünkü evlerin, araçların, yolların, kaldırımların yapısı engeldir. Önemli olan kişinin engeli değil, ona engelsiz bir yaşam ortamı sağlamaktır. Bu da gerek merkezi ve gerekse yerel yönetimlerin yani idarecilerin işidir” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamayla yürütme kurulu asil ve yedek üye seçiminin açık oyla yapılması kararlaştırıldı.

Yürütme Kurulu’na aday olanların kendilerini tanıtmaları ve bu mecliste görev alma nedenlerini oluşturan engelli yaşamlarını özetlemeleri sırasında duygusal anlar yaşandı.

23 YAŞINA GELEN ENGELLİ EĞİTİM KURUMUNDAN ATILIYOR

Yasa gereği 23 yaşına gelen engellinin eğitim kurumlarından adeta atıldığı ve ailesiyle kaderine terk edildiği vurgulandı.

Sağlıklı insanların büyük bölümünün engellilerle birlikte yaşamak istememelerinin sorunu büyüttüğünü belirten konuşmacılar onların yaşamlarını kolaylaştırmak için yapıldığı savunulan tesislerin bile kentlerin, yerleşim yerlerinin dışında, ulaşımı zor bölgelerde olduğunu, bir anlamda tecrit edilmek için yapılmış bir havası olduğunu söylediler. Çeşitli meslek ve gelir gruplarına mensup olduklarını, uygun yer verilmesi halinde yapılacak eğitim ve sosyal tesislerin projesinden, yapımına, malzeme temininden işletmesine kadar her konuda destek vermeye ve bizzat çalışmaya hazır olduklarını dile getirdiler.

SALON DA ENGELLİLERE UYGUN DEĞİL

Adaylardan İsmet Turguttekin’in tekerlekli sandalyesiyle kürsüye gelememesi ve konuşmasını giriş kapısında yalnız oturduğu uzak bir köşeden yapmak zorunda kalması başta Reha Midilli Kültür Merkezi’nin engelli kullanımına uygun hale getirilmesi gerçeğini trajikomik bir şekilde ortaya koydu.



Yapılan seçim sonrası Foça Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin ilk yürütme kurulu asil ve yedek üyeleri belirlendi. Adaylar arasındaki Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da talebi doğrultusunda kurulun yedek üyelerinden biri oldu.

Engelli Meclisi Yürütme Kurulu Asil üyeleri;

1. Hulki İncebay
2. Ayfer Korkmaz
3. Sefer Kuşcan
4. Sinan Kılıç
5. Ali Gödekoğlu
6. Celal Çankaya
7. İsmet Turguttekin
8. Haydar Çam

Yedek Üyeleri;

1. Birtan İskit
2. Cenk Bakırlı
3. Sabahattin Karaca
4. Ceyhan Çetin
5. Ferit Kaya
6. Gökhan Demirağ
7. Mehtap Tatlıcıoğlu
8. Kemal Güler

Seyfi GÜL







Okunma: 2491
Okunma: 2491












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)