ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
TURİSTİK İŞLETMELERE İKİ KÖTÜ HABER!

   .:: Serbest Kürsü



  Yayın Tarihi: 25.1.2011    

TURİSTİK İŞLETMELERE İKİ KÖTÜ HABER!


Kıyılara 50 ve 100 metre sınırını korumayan yapılar, eklentiler ve tesislerin yıkımı sözkonusu olacak. Sigara yasağını üç kez ihlal eden işletmelere kapatma cezası verilebilecek.

Hükümet hayata geçirmeyi planladığı iki yeni adımla işletmeleri daha da sıkıştıracak. Bir yandan kıyı mesafesini ihlal eden yapılar için yıkım söz konusu olurken, diğer taraftan zaten yürürlükte olan ancak zaman zaman işletmeler tarafından delinen 'kapalı alanda sigara içme yasağı' için de ağır yaptırımlar gündemde.
Çalışma, su kaynaklarının kirlenmesini önlemek, kıyıların kamuya açık olmasını sağlamak, çevrenin korunması amacı taşıyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, ‘Kıyı-kenar çizgisi’ çalışmalarının yüzde 50’den fazlasını tamamladıklarını belirterek, şunları anlattı: “Deniz, göl, baraj ve nehirlerde olması gereken mesafeyi, bu mesafede olması gereken yapılara ilişkin envanteri çıkartıyoruz. 50-100 metre sınırı var. 100 metreden yakın mesafede yapılaşma yapamazsınız. 50 metreye kadar sahip oluyorsunuz ama yapacaklarınız sınırlı.”
Kıyılardaki otellerle ilgili sorun yaşandığını ifade eden Bakan Demir, “Ana binalar değil ama bu kuralı ihlal eden eklentiler oluyor. Bunların yasal çerçeveye uydurulması istenecek. Tespit bizim işimiz, uygulama ve uyarı Maliye Bakanlığı’nın görevi. Amaç kıyıların korunması, yasaya uygun hale getirilmesi ve işgallerin önlenmesi” dedi.

İŞGALCİLER KİMLER?

Yapılan çalışmalara göre, son 25 yılda Türkiye, kıyılarının iç ve dış turizm talebine bağlı olarak yoğun bir nüfus baskısı altına girdi. İkinci konut ve tatil siteleri yapımı, koruma alanlarında günübirlik turizm adına yapılan konaklama tesisleri, arazi kazanmak için yapılan dolgular, ulaşım sorunu adına gerçekleştirilen otoyollar bu kapsamda sayılıyor.

"SİGARA İÇME ORANLARI DÜŞTÜ"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kapalı mekânlardaki sigara yasağında geri adım atmamakta kararlı. Yeni bir yasal düzenlemeyle yasağa uymayan işletmelerin kapatılmasını önereceklerini bildiren Bakan Akdağ, "Halen ilk ihlalde 500 ile 5 bin lira arası ceza veriliyor. Şimdi 2'nci ihlalde ceza 2 katına çıkacak, ihlale devam edilirse işletmenin kapatılmasını önereceğiz ve bunu uygulayacağız" dedi. Kapalı mekânlarda sigara yasaklarının başlamasının ardından Türkiye'de sigara içme oranının çok ciddi anlamda düştüğünü belirten Akdağ, Almanya, Yunanistan ve Fransa yasaklarda geri adım atarken Türkiye'nin uygulamayı çok ciddi şekilde yürüttüğünü söyledi. Akdağ, kapalı mekânlarda sigara yasakları, alkol kullanımı ve yaşam tarzına müdahale tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

BELEDİYELER İÇİN SUÇ DUYURUSU

Kapalı alanlarda sigara denetimleri çok sık yapılıyor, cezalar kesiliyor ancak cezaları tahakkuk edecek olan belediye encümenlerinin görevlerini yerine getirmediğini görüyoruz. Yasanın uygulamaya başladığı günden bu güne kadar cezaların tahakkuk oranı yüzde 20 oranında kaldı. Biz bu belediyeler hakkında görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduk. İçişleri Bakanlığı genelge gönderdi yine işe yaramadı. Biz şimdi yeni bir yasal düzenleme getirerek cezaları il özel idareler yani valiliklerin uygulamasını sağlayacağız.

"İŞLETMELERİN KAPATILMASINI ÖNERECEĞİZ"
TBMM'de görüşülmekte olan Torba Yasa'nın içine bir madde ekliyoruz. Kapalı mekânlarda sigara içme yasağına uymayan işletmelere halen 500 ile 5 bin lira arası para cezası uygulanıyor. Yeni düzenlemede bu aynı kalacak. Ancak bu yasayla, 2'nci kez ihlal edenlere ceza 2 misline çıkacak. Genel Kurul'da sigara ihlaline devam eden işletmelerin kapatılmasıyla ilgili önerge de vereceğiz ve bunu uygulayacağız. Geri adım atmayacağız.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kapalı mekânlardaki sigara yasağında geri adım atmamakta kararlı. Yeni bir yasal düzenlemeyle yasağa uymayan işletmelerin kapatılmasını önereceklerini bildiren Bakan Akdağ, "Halen ilk ihlalde 500 ile 5 bin lira arası ceza veriliyor. Şimdi 2'nci ihlalde ceza 2 katına çıkacak, ihlale devam edilirse işletmenin kapatılmasını önereceğiz ve bunu uygulayacağız" dedi. Kapalı mekânlarda sigara yasaklarının başlamasının ardından Türkiye'de sigara içme oranının çok ciddi anlamda düştüğünü belirten Akdağ, Almanya, Yunanistan ve Fransa yasaklarda geri adım atarken Türkiye'nin uygulamayı çok ciddi şekilde yürüttüğünü söyledi. SABAH'a konuşan Sağlık Bakanı Akdağ, kapalı mekânlarda sigara yasakları, alkol kullanımı ve yaşam tarzına müdahale tartışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

(Turizm Güncel)
http://www.foodinlife.com.tr/phoe2.php?i=8148






Okunma: 992
Okunma: 992












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)