ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Sit alanı tarım arazisi olacak

   .:: Serbest Kürsü



  Yayın Tarihi: 20.5.2010    

Sit alanı tarım arazisi olacak


SİT alanı ilan edilen bölgenin tarıma kazandırılması için başlatılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Manisa'nın Salihli ilçesinde, Lidya krallarına ait mezarların bulunduğu tümülüsler (tepecik) nedeniyle SİT alanı ilan edilen bölgenin tarıma kazandırılması için başlatılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.


Konu hakkında açıklamada bulunan AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, "Bölgemizin en büyük problemleri arasında yer alan Bintepeler'deki sit alanının çözümü için 2 yıl önce çalışmalara başlamıştık. AK Parti Salihli İlçe Teşkilatı Başkanı Mahmut Börekçigil ve beraberindeki heyet ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı makamında ziyaret ederek bu bölgedeki sıkıntıyı kendilerine iletmiştik. Bakanımızda, takibini yapamayacağımız yerlerde tarım faaliyetlerinin engellenmesi bakanlığımızın bir eksikliğidir" diyerek sorunun çözümüne olumlu yaklaşmışlardı" dedi.

Yapılan bu girişimlerin meyvelerini vermeye başladığını belirten Bilen, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız Bintepeler'deki sit alanın kaldırılması veya kısıtlanması ile ilgili çalışma başlattılar. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bu bölgede yer alan tümülüslerin yerlerinin belirlenmesi için bir çalışma başlattı. Önümüzdeki günlerde Bintepeler'de bulunan tümülüslerin yerlerinin belirlenmesi ile ilgili bir ihale açılacak. Bu ihalede tümülüslerin ve eski yerleşim yerlerinin bulunduğu alanların sayısal değerleri ortaya çıkacak. Daha sonra Anıtlar Kurulu'nun da içinde bulunduğu kurul ile ortak bir çalışma yapılarak; Tümülüslerin ve eski yerleşim alanlarının bulunduğu yerler dışındaki tüm araziler tarıma açılacak" dedi. Bilen, bu çalışma doğrultusunda sadece tümülüsler ve eski yerleşim birimlerinin 1. derece sit alanı içerisinde kalacağını diğer arazilerin sit derecesinin 1. derecen 3.dereceye düşürülebileceğini söyledi.

ÇİFTÇİLER AĞIR CEZALIK OLMUŞLARDI

Gediz Ovası'nda yer alan içinde Lidya krallarına ait mezarların olduğu yaklaşık 90 tümülüs nedeniyle 150 bin dönümlük tarım alanı 17 yıl önce 3. derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış, tarımsal faaliyetler alınacak izine bağlanmıştı. Daha sonra alınan bir karar neticesinde tümülüslerin yanı sıra bölgedeki tarım alanları da 1. derece sit alanı ilan edilmiş ve tarımsal alan daha da daraltılmıştı. Böylece, 1. derecede sit alanı ilan edilen 150 bin dönümlük arazide sondaj çakma, bağ evi, su havuzu yapma, ürün dikme gibi işlemler daha da zorlaşmış bu işlemleri izinsiz yapanlar hakkında çok sayıda dava açılmıştı.







Okunma: 1457
Okunma: 1457












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)