ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
FOÇA'da bir çığlık

   .:: Serbest Kürsü



  Yayın Tarihi: 15.4.2010    

FOÇA'da bir çığlık


Yurdumuzun genellikle güney ve batı bölgeleri ile Karadeniz Bölgesi'nin batı ve orta bölümlerinde yaygın olarak görülen ÇAM KESE BÖCEĞİ zararlısı Eski Foça'nın çam ağaçlarını da tehdit ediyor. Özellikle karaçam, kızılçam,sarıçam ve fıstık çamında önemli tahribata neden olan ÇAM KESE BÖCEĞİ ağaçların üzerinde beyaz pamuksu tırtıl keseleri ile kendini gösteriyor. Tırtıllar keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara veya tepe sürgününün bulunduğu dal çatallarına yapıyor. Yıllar geçtikçe süregelen tahribat ağacı zayıf düşürerek en sonunda kurumasına neden oluyor. Önceleri Eski Foça' ya gelen İzmir ve Yeni Foça yollarının çevresinde başlayan bu tahribat giderek içeriye doğru yayılmaktadır. Koruluklardaki çamlar keselerle doludur. Şu anda yolların kıyısındaki çam ağaçları ÇAM KESE BÖCEĞİNİN ve diğer zararlıların tahribatıyla kurumaya başlamıştır.

Bu gidişle doğal güzellikleri nedeniyle yurdumuzun beğeni toplayan köşelerinden biri olan Foça' da çam ağaçları yok olacaktır. Bu konuda şimdiye dek herhangi bir mücadele başlatılmamıştır.

Sizden, çam ağaçlarının bu zararlılardan kurtarılması konusunda gereken mücadelenin başlatılması için konunun gündeme getirilmesini rica ediyoruz. Derginizde, yazılarınızda,haberlerinizde,bültenlerinizde Foça'nın bu sorununu gündeme getirerek destekleyeceğinizi umuyoruz.
Yurdumuzun bu güzel köşesinin çamlarını kurtarmak için vereceğiniz desteğe, göstereceğiniz ilgiye şimdiden teşekkür ederiz.(İzmir Valiliğine-İzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne-
Foça Kaymakamlığı'na da birer yazı gönderdik)

Ümran Uğurlu / Zuhal Özügül






Okunma: 1103
Okunma: 1103












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)