ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Bir halk zaferi

   .:: Serbest Kürsü



  Yayın Tarihi: 29.10.2009    

Bir halk zaferi


Halk Kazandi, Marzinc'i Defettik

http://www.dogader.org/index.php/basin-aciklamalarimiz/419-marzinci-de-defettik

28 Ekim 2009 tarihinde Mustafakemalpaşa'dan halk ve çevre sağlığı açısından bir sevindirici haber daha geldi.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulması planlanan Marzinç Baca Tozu ve Tufal geri Kazanım Tesisi için, Mustafakermalpaşa OSB Yönetim Kurulu yer tahsis izin belgesini iptal etti. Böylelikle bu tesisin Mustafakemalpaşa'ya kurulma olanağı kalmadı. Tesiste, demir çelik fabrikalarının baca tozlarından Çinko Oksit ve Sünger Demir üretilmesi amaçlanıyordu.

Mustafakemalpaşa ilçesinde bir yılda tüketilen içme suyu kadar su kullanacak olan tesis, kirletici niteliği yüksek tesisler sınıfında yer alıyordu. Mustafakemalpaşa tarımsal üretiminde ürünleri içine işleyen kirletici etkisinin yanında, çevrede ve insan sağlığı üzerinde riskler oluşturacak tesis böylelikle yapımına başlanmadan engellenmiş oldu.

DOĞADER, Bursa'daki bazı demokratik kitle örgütleri ve Mustafakemalpaşa Sivil toplum Platformu, uzunca bir süreden bu yana Mustafakemalpaşa köylerinde konuyla ilgili paneller düzenliyordu. 2009 Haziran ayından Ekim ayı sonuna kadar Güllüce, Paşalar, Tatkavaklı, Çeltikçi, Ocaklı ve Karapürçek köylerinde, en son olarak Susurluk ilçesinde halkın yoğun katılımıyla düzenlenen paneller amacına ulaştı ve tesis için Mustafakemalpaşa OSB yönetimi iptal kararı aldı.

Tesis için düzenlenen Çevre Etki Değerlendirme Raporu'ndaki hatalar nedeniyle açılan davamız ise halen devam etmektedir. Mustafakemalpaşa OSB Yönetiminin aldığı bu karar, yılmadan yapılan mücadelenin en güçlü kazanımlarından biri olacaktır. DOĞADER, Nilüfer Yerel Gündem 21, Tabib Odası Bursa Şb, TMMOB'a bağlı Makina Müh ve Şehir Plancıları odalarının Bursa Şubeleri ile yerelde çalışmaları örgütleryen Mustafakemalpaşa Sivil toplum Platformu, çevrenin korunması ve gelecek kuşaklara taşınması açısından kazanılan bu gelişmede haklı övüncü paylaşmaktadırlar.

Aynı ekip, Mustafakemalpaşa'nın Çördük Köyü yakınlarında 2009 yılı başında kurulma çalışmaları başlatılan Tehlikeli Atık Yakma Tesisine karşı yürüttüğü mücadeleyi de başarıyla tamamlamıştı. 2009 yılı ortalarında Yenişehir'de kurulma çalışmaları başlatılan başka bir Tehlikeli Atık Yakma Tesisine karşı da çalışama başlatan bu ekip, Yenişehir'de büyük bir tepkinin de örgütleyicisi oldu.

Çördük köylüsünün kahraman direnişiyle Mustafakemalpaşa'dan kovulan tehlikeli atık yakma tesisi girişimcileri, şimdi gözünü Bursa'nın halen bakir güzelliğini koruyan ender ilçelerinden biri olan Harmancık'a dikmiş durumdadır. Biz DOĞADER olarak, yüksek kirletici niteliği bakımından yalnızca kentimizde ve ülkemizde değil, dünyanın hiçbir yerinde kurulmaması gerektiğine inandığımız atık yakma tesisleri ile tarımsal ürünleri kirleten insan ve çevre sağlığı için büyük tehdit yaratan kirletici diğer tesislere karşı mücadelemizi bundan sonra da aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bizlerle birlikte, bu mücadeleye baş koyan halktan ve çevreden yana diğer kurum ve kişilerle bundan sonra da ortak başarılı çalışmalara imza atacağımıza inanıyoruz.

DOĞADER
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği






Okunma: 1218
Okunma: 1218












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)