ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Katliama suçüstü YENİASIR GAZETESİ MANŞET HABERİ:

   .:: Serbest Kürsü


Ümit BORA    

  Yayın Tarihi: 9.10.2009    

Katliama suçüstü YENİASIR GAZETESİ MANŞET HABERİ:


Aliağa'da kaçak vidanjörler, atıkları arıtma tesisinin bacasından izinsiz boşaltırken yakalandı
--------------------------------------------------------------------------------
ERDAL ÇARBOĞA (ALİAĞA)

Aliağa'da Güzelhisar çayındaki çevre katliamını araştıran ekipler çalışmalarını sürdürürken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin doğal arıtma tesisinin havalandırma bacasından fabrika atıklarını kaçak olarak boşaltan iki vidanjöre suçüstü yapıldı. Hazırlanan tutanakta balık ölümlerinin, havalandırma bacasının, vidanjörler tarafından döküm noktası olarak kullanılmasından kaynaklandığı belirtildi. Yakalanan şoförler ise bölgedeki çok sayıda vidanjörün, çevredeki tesislerin günde yaklaşık 700 ton atığını aynı yere döktüğünü iddia etti, katliamın boyutlarını gözler önüne serdi.
Balık ölümlerinin son haftalarda artması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aliağa Güzelhisar çayı yakınındaki doğal arıtma tesisine 700 metre uzaklıkta bulunan muayene ve havalandırma bacası çevresinde nöbet tutan Aliağa Belediyesi Çevre Kontrol Müdürlüğü ekipleri, Foça'dan gelen iki özel vidanjörün baca kapağından atık boşalttığını tespit etti. Vidanjörlerden birinin demir çelik firmasından aldığı atıkları döktüğü, diğerinin de Foça'dan atık getirdiği saptandı. Ekipler, balık ölümleri ve kirlilikle ilgili bölgede araştırma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı ile temasa geçti, suçüstüne ilişkin tutanak tutup vidanjörlerdeki atıklardan inceleme için numune aldı.

RUHSATSIZ ÇIKTI
Tutanakta Güzelhisar deresi üzerinde görülen balık ölümlerinin, muayene bacasının vidanjörlerce döküm noktası olarak kullanılması nedeniyle yaşandığı vurgusu yapıldı. Bölgedeki tüm özel ve resmi vidanjör firmalarının uyarılması, dereye döküm yapılmasının engellenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca vidanjörlerin çoğunun ruhsatsız olduğu da ifade edildi.
Evsel atık taşıyan bazı vidanjör şoförlerinin arıtma tesisine vidanjör başına 147 lira ödememek için kaçak döküm yaptığı, sanayi atığı taşıyanların ise tamamen yasadışı olarak arıtmayı kullandığı ifade edildi.

YASADIŞI DÖKÜM
Kaçak atık dökümü yaparken suçüstü yakalanan vidanjör şoförleri "Biz İZSU'dan İlker beyden sözlü izin aldık. Havalandırma bacasının içine günde yüzlerce vidanjörün gizlice gelip çevredeki geri dönüşüm tesisleri, demir çelik fabrikaları, benzinlik ve araç yıkama yerleri, haddihane, kömür tesisleri, gemi söküm tesislerinin atıklarını döküyor. Esas kirliliği onlar yapıyor. Günde buraya en az 700 ton atık dökülüyor" iddiasında bulundu. Bölgedeki vatandaşlar da katı, evsel, sanayi ve sintine atıklarının gizlice gece gündüz vidanjörlerle atıldığı muayene ve havalandırma bacası kapağının 24 saat açık olduğunu, başında kimsenin bulunmadığını ve önlem alınmadığını söyledi.
Uzun süredir Güzelhisar çayında balık ölümleri olduğunu belirten Aliağa Belediyesi Çevre Kontrol Müdürü Türkan Güngelen, "Çevre İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, Aliağa Belediyesi olarak balık ölümlerini araştırıyorduk. Burada İZSU'nun doğal arıtma tesisi var. Aliağa'nın evsel atıkları Cici sokak'taki terfi merkezinden bu arıtma tesisine pompalanıyor, atıklar arıtılıp Güzelhisar çayına veriliyor. Ayrıca İZSU'nun kendi vidanjörleri de terfi istasyonuna ulaşamayan atıkları, buraya taşıyıp bacadan dökerek arıtmaya gönderiyor. Ancak bazı özel vidanjörlerin de aynı bacayı, çevredeki tesislerin tehlikeli atıklarını boşaltmak için kullandıklarını saptadık. Yerlerdeki zift, kötü malzemeleri saptadık. Bu arıtma tesisi, sadece evsel atıkları arıtabilen bir tesis. Sanayi atıklarının arıtılmasına uygun değil, bu nedenle Güzelhisar'da ağır kirlilik yaratıyor. Bu tür tehlikeli atıklar, türlerine göre uygun şekilde bertaraf edilmeli. Büyükşehir ile ortak karar aldık. Zabıta ekiplerimiz nöbet tutmaya başladı" dedi. Güngelen, kaçak döküm yapan vidanjörlerle ilgili İZSU ve Çevre İl Müdürlüğü'nün Çevre Kanunu gereğince cezai işlem uygulayacağını da vurguladı, ayrıca vidanjörlerin çalışmaktan men edileceğini söyledi, bu araçlara atığını veren sanayi kuruluşlarının da araştırılacağını ifade etti.

İZİN BELGESİ YOK
İllegal atıkları döken özel vidanjörlerin çalışma izinlerinin de olmadığını belirten Aliağa Belediyesi Çevre Kontrol Müdürü Türkan Güngelen "İZSU, ile bir karara vardık. Özel çalışan vidanjörlerin İZSU'dan çalışma ruhsatı, ayrıca trafik müdürlüğünden de ruhsat almaları gerekiyor. Şoförler için de bazı zorunluluklar var" diye konuştu.

Ümit BORA







Okunma: 1760
Okunma: 1760












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)