ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Kredi kartı kâbus olmaya devam ediyor

   .:: Serbest Kürsü



  Yayın Tarihi: 30.6.2009    

Kredi kartı kâbus olmaya devam ediyor


Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa GÖKTAŞ yapılan son düzenleme ile Kredi kartının kâbus olmaya devam ettiğinin altını çizerek Mümkün ise Kredi kartı kullanmayın çağrısı yaptı.

“Kredi kartında Tüketiciler değil Bankalar kazanmıştır”

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa GÖKTAŞ, Piyasada Kart aidatından oluşan 1,8 milyarlık bir rant var. Bu rantı bırakmak ve elden kaçırmak istemeyen bankaların lobileri ağır basmış durumda diyerek, “üzgünüz. Çünkü ortada kredi kartı aidatını kaldıran bir düzenleme yok. Yasa bu haliyle tüketiciden yana değil, bankalardan yana. Ortadaki rant 1,8 milyarlık bir getiri. Bankalar bu işten vazgeçmek istemiyorlar. Oysa bir haksız kazanç... Siz kartı bir kez veriyor, ancak eskidiğinde veya yenilenmesi icap ettiğinde değiştirip yenisini veriyorsunuz. O kartın çok cüzi bir maliyeti var. 35- 40–60 -75- lira yıllık kart bedeli almanın mantıki bir açıklaması yok. Kart limitine göre yüzde 1’lik hesaplama ile alınacak kart aidatı da doğru değil. Yanlış. Tüketicinin aklını karıştırmaktan öte bir yol değil. Kart aidatı alınmakta ve usulsüz alınmaktadır” şeklinde açıklamada bulundu.

Göktaş, “Sözleşmelerde ne yazıyor tüketici bilmiyor, bildirilmiyor ve çoğu kez o sözleşmeler verilmiyor. Yasaya aykırı davranılıyor. Sözleşmeler 12 punto olmak zorunda ve imzalanmadan evvel tüketiciye verilerek okuması sağlanılmak zorunda. Bunlar imzalatıp bazen veriyor bazense vermiyor. Kiminin sözleşmesi ise 12 punto değil, karınca duası gibi yazılar ile yazılmış. Yine iş tüketiciye düşüyor. Tüketici uyanık olmalı. Neye imza atıyor, hangi şartları kabul ediyor okuyup imzalamalı. Ve ayrıca kart aidatı için ek bir sözleşme imzalamadan incelemeli. Şu anda tüketici illerde sanayi ticaret il müdürlüklerinde, ilçelerde kaymakamlıklarda olan tüketici hakem heyete başvurarak kart aidatını geri isteme hakkına sahip. Oradan çıkacak karara banka uymaz ise tüketici mahkemesine başvursunlar. Haklı kararı alıp Bankadan aidat parasını istesinler. Olayı çarpıtmaya gerek yok. Çünkü çıkan yasa ile değişen bir şey yok. Aksine kart aidatını yasal hale getirmekte.. Tüketiciler kendilerinden kart aidatı isteniyorsa vakit kaybetmeden hakem heyetlere ve tüketici mahkemelerine başvursunlar” dedi.

Göktaş, “elinde kredi kartı bulunan ve önceden almış olanlar dikkat etsinler, şimdi çağırıp ek sözleşme yapmak isteyecekler. Çünkü yasa çıktı. O sözleşmeleri dikkatli okuyun. Mümkün ise yenisini yapmayın. Çünkü eskilerinde kart aidatı yok. Yıllık kart bedeli aidatı yok geçmişte yapılan sözleşmelerin birçoğunda bu kısım boş. O yüzden siz haklı durumda iken haksız duruma düşmeyin. Haklarınızı arayın” dedi.

Göktaş, “Geçen yıl Kredi kartı aidatı ile ilgili 298 bin Tüketici şikâyeti oluştu bu yıl 109 bin şikâyet oluştu ve halen oluşuyor. Kredi kartı aidat mağduru sayısı ise 1 milyon 240 bin, Kredi kartı borcunu ödeyemeyip kullanım mağduru olan ise 890 bin civarı. Bu insanlara yazık değil mi? Kartta aidat ödememe kararını alıp davayı kazanan olunca da, bu sefer banka kartı iptal ediyor. Bu bir haksız kazançtır ve usulsüz uygulamadır. Bu yanlışlığın düzeltilmesi lazım… Bu yanlışlığı düzeltecek olan da yasa koyucudur, Mevcut yasaya bir madde ilavesi ile bu iş halledilir ” dedi.

Göktaş, “Tüketicilere sesleniyorum, hakkınızı hukukunuzu arayın. 4077 sayılı yasa açıktır. Devletin alo 175 ücretsiz Tüketici hattından yararlanın. İllerde sanayi ticaret bakanlığına bağlı il müdürlüklerindeki tüketici hakem heyetlere baş vurun.,. İlçede iseniz Kaymakamlıktaki tüketici hakem heyete baş vurun” dedi.

Göktaş, daha sonra, “biz bu yasal düzenlemenin Tüketici aleyhine olan kart aidatı ile ilgili bölümünün iptali için dava açmaya hazırlanıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇETKODER HER TÜR YAZIŞMA İÇİN : cetkoder@gmail.com

ÇETKODER GENEL BAŞKANI GSM. 0. 532 282 29 91

Mustafa GÖKTAŞ

mustafagoktas006@gmail.com





Okunma: 1079
Okunma: 1079












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)