ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
La Via Campesina Su Deklarasyonu

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 22.3.2012    

La Via Campesina Su Deklarasyonu


La Via Campesina Su Deklarasyonu : Gıda Egemenliğini Savunmak İçin: Su Gaspını Durdurun!

Çarşamba, 21 Mart 2012
21 Mart 2012

Biz, dünyanın birçok yerinden gelen La Via Campesina üyesi çiftçi örgütleri olarak 12-17 Mart 2012 tarihleri arasında Fransa’nın Marsilya kentinde Alternatif Dünya Su Forumu için biraraya geldik. Diğerlerinin yanında, Türkiye, Brezilya ve Meksika’dan katılan delegelerin sunduğu tanıklıklar etkilerin büyüklüğünü ve özellikle barajlar /HES’ler, madenler, su kıtlığı ve genel su kirliliği ile ilgili sorunları ortaya koydular. Bu konulardan etkilenen ve mücadele eden tüm çiftçiler ve halklar Alternatif Dünya Su Forumu’nda biraraya geldi.

Biz, suyun ve diğer ortak varlıkların (toprak, tohum, bilgi gibi) özelleştirilmesine ve ticarileştirilmesine karşıyız. Biz, yerel halkların ihtiyacını ve düşüncelerini dikkate almayan büyük barajlara ve hidroelektrik santrallere de karşı çıkıyoruz. Ayrıca, IMF, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü gibi Uluslararası Finans Kurumları, Dünya Su Konseyi, ulusötesi şirketler ve çoğu ulusal hükümet tarafından desteklenen endüstriyel tarım modeline de karşı duruyoruz.

Su, tüm canlıların yararına olan bir ortak varlıklar ve birçok farklı çiftçi ve yerel topluluğun deneyimlerinin gösterdiği gibi toplumsal, demokratik, yerel ve sürdürülebilir bir yönetim altında olmalıdır.

Biz, suyun kendi hakkına ve suya erişim hakkına gıda egemenliği çerçevesinde saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Suyun kendi hakkı, suyun bütünsel döngüsüne sürekli bir saygı anlamına gelir. Suyun kendi hakkı, suya erişim hakkını önceleyen bir koşuldur.

Toprak gaspı süreci, su gaspı ile yakından ilişkilidir. Su gaspı, yerüstü ve yeraltı sularının akış yönünü değiştirir ve su arzının monopolizasyonuna yol açar.

Su sistemleri hakkında bütün ekosistemi dikkate alan yerel ve geleneksel bilgiler binlerce yıldır varolmuştur. Devlet politikaları ve su yasalarının bu bilgileri tanıması ve onlara saygı göstermesi gerektiğine inanıyoruz.

Endüstriyel tarım gibi, endüstriyel üretim modeli suyumuzu kirletir ve sağlığımızı bozar.

Biz, gıda egemenliği, hayata geçiren ve suyun korunmasına ve sürdürülebilir su kullanımına katkıda bulunan, tarımsal üretimi suyun bulunma durumuna göre adapte eden agroekolojik pratikleri ve küçük ölçekli köylü tarımını savunuyoruz.

GIDA EGEMENLİĞİNİ SAVUNMAK İÇİN: SU GASPINI DURDURUN!

Çeviren : Ekin Kurtiç

Kaynak: http://www.ekolojistler.org/la-via-campesina-su-deklarasyonu-gida-egemenligini-savunmak-icin-su-gaspini-durd.html






Okunma: 2923
Okunma: 2923












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)