ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
"ELLERİNİZİ ÇEKİN!"

   .:: Duyurular, Haberler


Orhan YÜCE    

  Yayın Tarihi: 5.3.2012    

"ELLERİNİZİ ÇEKİN!"



İktidara gelen her hükümet, sistemi ve iktidarını sürdürmek için, eğitimi yap-boz tahtası haline getirirken, zarar gören hep çocuklarımız ve gençlerimiz oldu.

AKP iktidarı da on yıldır eğitimi, bir taraftan özelleştiriyor, ticarileştiriyor, bir taraftan da bilimden, demokratiklikten uzaklaştırarak, gericileştiriyor.

2002’de dershane sayısı 1500 iken AKP iktidarında 4000’i geçti.

Şimdi AKP hükümeti, 222 sayılı ilköğretim ve eğitim kanununda değişiklikler yaparak, 8 yıllık temel eğitimi parçalamak istiyor. Bu uygulamada öncekiler gibi öğrencilerimizin yararına değil, zararınadır. İkinci 4 yılda türleri farklı okulların sınavla öğrenci alması ve son 4 yılda açıköğretim uygulaması dershane yaşı 7’ye kadar düşecek, dershane sayısı yine katlayacak. Velilerin sırtına daha çok yük binecek.

Milli Eğitim Bakanı, ”8 yıllık eğitim başarılı olamadı, meslek liselerini olumsuz etkiledi, sınıfları 30 kişiye indiremedik” diyor.

Evet 8 yıllık ilköğretim başarılı olamadı. Bu başarısızlık, kesintisiz olmasından değil, 6 yaş çocukla 14 yaş çocuğun bir arada olmasından değildir. AKP iktidarının yanlışlıklarındadır. Eğitime yeterli ödenek ayrılmadığı gibi ayrılan ödenekler de okulların ve eğitimin ihtiyaçları için kullanılmadı. Öğretmen atanmadı. Müfredat bilimsel değil, dini ifadelerle dolduruldu. Eğitim, sınav ve dershane amaçlı hale getirildi.

AKP’nin 10 yıllık iktidarında, bakanlık Milli Eğitim değil, Özel ve dini Eğitim bakanlığı gibi çalıştı.

Meslek lisesi mezunları ne yüksek okula gidebildi, ne de kendi alanlarında iş bulabildi.

Sevgili veliler,

AKP iktidarı, sadece 8 yıllık zorunlu eğitime değil, 90 yıldır –yetersiz de olsa –yerleştirilmeye çalışılan laik ve bilimsel eğitime kalıcı darbeler vuruyor. Bu da yetmiyor, parasız eğitim hakkını da siliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Eylül 2011’de okulöncesi ve ilköğretimi birleştirilerek, temel eğitim genel müdürlüğü kuruyor.

Şimdi ise okulöncesi eğitim zorunlu olmaktan çıkartılıyor, ilköğretim 4+4 olarak temel eğitimin bütünlüğü parçalanıyor. Bu yap-boz değil mi?

18. Eğitim Şurası’nda yandaşların önerileri, gerekçe gösteriliyor.

Ama velilerin, öğrencilerin ve eğitimcilerin görüşleri alınmıyor.

Birçok ülke eğitimin niteliğini ve süresini artırırken, Bizim ülke yöneticilerimiz temel eğitimi 4 yıla düşürerek ilerlediklerini söylüyorlar. Kızlarımızı eve kapatmak, erkek çocuklarımızı çırak yapmak ilerlemek mi?

Başbakan “kesintisiz eğitim ekonomiye büyük zarar verdi” diyor.

Neden? 8 yıllık kesintisiz eğitim, çocuk işçiliğini engellediği için mi?

Başbakan “dindar değil de tinerci mi olsun” diyor.

Çocuklarımızı ve gençlerimizi tinerci yapan on yıldır iktidarda olan AKP hükümetinin icraatlarıdır.

4+4+4 uygulaması ile çocuklarımız daha çok sokakta, daha fazla eğitimsiz olacaktır.

Sevgili veliler ve basın çalışanları,

Çocuklarımızın ve gençlerimizin, şirketlerin ve sistemin ihtiyacı olan, itaatkâr, rekabetçi ve tüketici bireyler olmasını istiyorlar.

Kadınların kocalarına, erkeklerin patronlarına karşı kul, köle olan bir toplum için “dindar nesil” yetiştirmek istiyorlar.

Çocuklarımız siyasilerin üzerinde yazıp silecekleri yazı tahtası değildir.

Siyasi iktidarlar, çocuklarımız üstünden ellerini çekmelidir.

Çocuklarımız ve gençlerimiz, ilgi ve yeteneklerine göre geleceklerini kendileri belirlemelidir. Devletin ve siyasi iktidarın görevi, bunun ortamını sağlamaktır.
Din ve inancın sınırlarını çizmek, kimin hangi dini öğreneceğini ve inanacağını belirlemek devletin ve siyasilerin görevi değildir.

12 Eylül’le hesaplaştığını söyleyen AKP, öncelikle 12 Eylül’de zorunlu hale getirilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini kaldırmalıdır.

Çocuklarımızın bilimsel, demokratik ve laik bir eğitimi, eşit ve nitelikli alabilmesi için iktidarı göreve çağırmak için velilerimizi mücadeleye çağırıyoruz.

13 yıllık temel eğitimin zorunlu ve parasız olmasını, yüksek öğretimin ilgi ve yetenekler doğrultusunda sınavsız olmasını istiyoruz.

Konak, Bornova, bayraklı, buca, Karşıyaka, Gaziemir ve Narlıdere de imza masaları kuruyoruz. Topladığımız imzaları başbakanlığa göndereceğiz.


ÖV DER Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği Şube başkanı

www.ovder.org

Orhan YÜCE







Okunma: 2801
Okunma: 2801












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)