ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Yine zeytin zamanı

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 14.10.2015    

Yine zeytin zamanı



Yemyeşil taneciklerin palazlanıp pazar tezgâhlarında boy göstermesinden anlarız ki zeytin zamanı gelmiş. İlk yeşil kırmalar çarşıda pazarda boy gösterdikçe zeytine dair hayalleri olan insanların işi çoğalır, zeytin bölgesinde yaşayanlar olarak artık bunu biliyoruz. Zeytin dalları yıkım yıkım dolup üzerimize çullandıkça zeytincilerin telaşlı heyecanını görmek, yaşamın şaşmaz döngüsündeki gereklilikleri daha bir gözümüze sokar. Zeytin, kutsal yaşam döngüsünün en yağlı en ballı tanığıdır. Bin yıllardır, çok yıllardır bu böyle.

Zeytin zamanı üzerine yeşil taneciklerle dolu satırlar döşemeye teşne bir ruh halindeyim. Güz çünkü; hasat mevsiminin en keskin zamanı... O koyu yeşil taneciklerle dünyanın en ince en bereketli sanatını dillendirip, “zeytin zamanı” şöyledir, böyledir, daha nice nicedir diyesim var.

Zeytin zamanı dedikçe Necati Cumalı’nın “Tütün Zamanı” romanı dolandı dilime bu sabah. Zaman! Her şeyin bir zamanı var evet. Eskiden tütün zamanları nice insanın yaşam döngüsüne parmak basarak öne çıkarmış. Şimdilerde tütün ekilen topraklara da zeytin fidanı diker oldular. Bu iyi bir şey tabi! Dikilen zeytinlikler kucak kucak zeytin verip yağa döndü. Sahi tütün ekilen toprakların zeytininde hafiften bir tütün kokusu alır mıyız? Öyle ya, erken hasat zeytinyağında erik, enginar, çimen, elma, badem gibi zerzevatın kokusunu alıyoruz da tütün kokusu niye alınmasın?

Bir de sanayi bölgeleriyle iç içe yaşayan zeytin ağaçlarımız var. Onlar asittir, küldür ne bileyim kimyevi birtakım dış zararlıdan etkilenmezler mi? Tatlarına sinmez mi o kurşun gibi civa gibi ağır metaller, Allah saklaya siyanür filan.

Bin bilinmeyenli denklem bütün bunlar. Kalkmış tütün kokusunu sorguluyorum! Yok, yok bunlar tatsız konular. Çıkın gidin çarşı pazara bir geziverin; yemyeşil kırma zeytinler iştahla gülümsüyor olacaklar size. Çıtlatmalar, çizmeler, taş ezmelerle acısı ve baharatı yerli yerinde yeni mahsul yeşil zeytinleri sofralarınıza buyur etmenin zamanı geldi. Çok güzel görünüyorlar. İster dalından toplanmışı alıp kendiniz çizip kırın, ister yemeye hazır olanından satın alın. Sızma zeytinyağıyla limonla, az biraz da tuz ile harmanladınız mı tamamdır.

Şimdi zeytin zamanı, bereketle, afiyetle…






www.ascifok.com





Okunma: 1305
Okunma: 1305












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)