ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
İtalyan arkeologdan Kyme için birliktelik çağrısı

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 2.10.2015    

İtalyan arkeologdan Kyme için birliktelik çağrısı



Sanayi ve endüstri şehri Aliağa'da bulunan Kyme Antik Kenti'nde, dünyaca ünlü İtalyan arkeolog Antonio La Marca'nın başkanlığında yürütülen çalışmaların bu sezonki bölümü sona erdi. Calabria Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Antonio La Marca, Kyme'de 30 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarının kamulaştırma sorunu nedeniyle son birkaç yıldır durma noktasına geldiğini açıkladı.

İzmir'in Aliağa ilçesi Nemrut limanlar bölgesinde yer alan Kyme Antik Kenti'nde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda kazı çalışması yapılamadığını belirten La Marca, 2015 kazı sezonunda boşa geçen zamanı verimli kullanmak adına çıkarılan eserler üzerinde restorasyon ve temizlik çalışması yapıldığının bilgisini verdi.

Kyme Antik Kenti'nin özel mülkiyet alanında bulunduğunu belirterek, bölgede kamulaştırma yapılmadığı taktirde çalışmaların hiçbir zaman nihayete ulaşamayacağını aktaran La Marca, Kyme kazılarının sürdürülmesi adına Aliağa Belediyesi ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde kamulaştırma için girişimlerde bulunacaklarının müjdesini verdi.

Kyme'nin tarih turizmine kazandırılması için ilgili kurumlar arasında birlikteliğin olmazsa olmaz olduğunu belirten La Marca, "Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar Kyme konusunda son derece hassas davranıyor. Burada yapılan çalışmalar ile yakından ilgileniyor. Bize olumlu yaklaşıyor. Yine Kyme adına buranın tanıtımı için gerçekten takdir edilecek çalışmalar yapıyor. Belediye Başkanı'nın Kyme ile yakından ilgilenmesi bizleri sevindiriyor. Serkan Acar gibi tarihe duyarlı bir belediye başkanı ile çalışmak bizim için çok büyük bir şans. Çünkü bu ve buna benzer projeler de sacayağını oluşturan Kültür Bakanlığı, yerel yönetim ve kazı kurulunun birlikte hareket etmesi büyük önem arz ediyor. Bu sacayağından birinin aksaması halinde kısa ve uzun vadede belirlenen hedeflere ulaşmak zorlaşıyor" diyerek, Kyme için diğer kurumlara da birliktelik çağrısında bulundu.

Kyme Antik Kenti'nin MÖ 2 binli yıllarda Yunanistan'dan göç eden Aiol'ler tarafından kurulduğunu ve 12 Aiolis şehrinin başkenti konumunda olan Kyme'nin çok önemli bir kent olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Antonio La Marca, kentin agora ve sütunlu cadde ile konut yapılarının bulunduğu alanların yanı sıra kentin amfi tiyatrosunun da tamamen gün ışığına çıkarılmayı beklediğinin altını çizdi.

Dört bir tarafı sanayi kuruluşlarıyla çevrili olan Kyme'nin 'dikenler içinde bir gül bahçesi' olduğunu belirten La Marca, "Kyme, herkesin ömründe mutlaka en az bir kere ziyaret etmesi gereken bir yerdir" diyerek, tarih tutkunlarını antik kenti görmeye davet etti.

Dünyanın en eski medeniyetlerinden birinin izlerini taşıyan Kyme Antik Kenti'ni gelip yerinde ziyaret imkânı olmayanlar için yeni bir proje hazırladıklarını ve projenin hayata geçmesiyle birlikte Kyme'nin sanal ortamda da ziyaret edilebileceğini sözlerine ekleyen La Marca, "Arkeolojik Parka dönüştürmeyi hedeflediğimiz Kyme'ye reel ziyaretçi sayısını artırmak için de Aliağa Belediyesi ile birlikte farklı projelerin hazırlığını yapıyoruz." diye konuştu.






Okunma: 808
Okunma: 808












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)