ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Kyme'yi simgeleyen heykel yakında hediyelik eşya reyonlarında

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 17.9.2015    

Kyme'yi simgeleyen heykel yakında hediyelik eşya reyonlarında



Aliağa'da bulunan üç bin yıllık Kyme Antik Kenti'ne ait Koşan Atlet Heykeli biblo haline getirilerek, hediyelik eşya reyonlarında yerini alacak.

Yaklaşık iki yıldır Aliağa'ya emeği geçen ve kenti ziyaret eden yabancı konuklarına plaket, çiçek vs gibi hediyeler vermek yerine, Kyme Antik Kenti'ne ait sikkelerin tuğrası ile işlenmiş cam tabakları takdim eden Aliağa Belediyesi, şimdi de Aliağa'da düzenlenen turnuva ve yarışma gibi etkinliklerde dereceye girenleri kupa yerine yine özel olarak tasarlanacak olan heykelcikle ödüllendirecek.

Kyme Antik Kenti'nde uzun yıllardır kazı çalışmaları yapan İtalyan Kazı Ekibi'nin Başkanı Prof. Dr. Antonia La Marca, Aliağa Belediyesi'nin Kyme'ye ait emareleri simgeleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'a teşekkür etti. Kyme'yi dikenler içinde bir gül bahçesi olarak niteleyen La Marka, Kyme'nin tanıtımına katkı koyacak her türlü çalışmada Aliağa Belediyesi ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Aliağa Belediyesi'nin Kyme'yi tanıtma projesi kapsamında hazırlayacağı koşan atlet heykelciklerinin sadece Türkiye'de değil, İtalya'da da büyük ilgi göreceğine inandığını dile getiren La Marca, "Türkiye'de ağır sanayisi ile tanınan Aliağa'nın tarihi değerlerini öne çıkarmayı hedefleyerek, çalışmalarını bu yönde sürdürmesini taktirle karşılıyorum. Öte yandan Aliağa Belediyesi'nin onur konuklarına hediye ettiği Kyme Antik Kenti'ne ait sikkelerin tuğrası ile işlenmiş cam tabaklara hayran kaldığımı söyleyebilirim. Kyme'yi sembolize eden Koşan Atlet Heykeli'nin de biblo olarak tasarlanması ve böyle bir düşüncenin bizim de fikrimizin alınarak gerçekleştirilecek olması bizleri hem heyecanlandırdı hem de son derece onurlandırdı. Kısa vadede olmasa da Aliağa Belediyesi ile işbirliği yaparak Kyme'yi tüm dünyaya tanıtacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

1979 yılında Kyme Antik Kenti açıklarında Foçalı balıkçıların ağlarına tesadüfen takılan Koşan Atlet Heykeli, İzmir Arkeoloji Müzesi'nde yapılan restorasyon ve konservasyon çalışmaları sonrasında teşhir edilmeye başlandı. Dünyadaki benzerleri açısından, çok az sayıdaki örnekten biri olan heykelin birçok kopyası çeşitli müzelerde teşhir ediliyor. Kyme'yi sembolize eden heykelin bir kopyası da Aliağa Belediyesi Enka Spor Salonu'nun bahçesini süslüyor.

Bugüne kadar ağır sanayi üssü olarak anılan Aliağa'nın yakın gelecekte kültür, sanat ve tarihi değerleriyle de öne çıkacağını belirten Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, "Aliağa'nın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmanın tarihsel bir sorumluluk görevi olduğuna inanıyor ve bu inançla Kyme Antik Kenti'ne ait elimizde var olan tüm argümanları hak ettiği değeri vererek kullanmaya çalışıyoruz" dedi.

Anadolu'nun Ege sahillerindeki en önemli liman şehirlerinden biri olarak gösterilen ve Aiolis kentlerinin başkenti olan Kyme Antik Kenti'nin binlerce yıl öncesine ışık tutan kültürel bir değer olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Acar, "Kyme gibi bugüne kadar hak ettiği ilgiyi göremeyen tarihi zenginliklerimize sahip çıkma bilinci ve bu bilincin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak adına planlanan tüm projelerde lokomotif görevini üstlenmeye hazırız. Kyme'yi yaşatmak, tanıtmak ve geleceğe taşımak için her olumlu projede yer almayı görev addederiz" diye konuştu.






Okunma: 1033
Okunma: 1033












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)