ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Dünya Kültür Mirası Listesine göz kırpıyor

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 10.7.2015    

Foça Dünya Kültür Mirası Listesine göz kırpıyor



Asırlar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Foça Kalesi, iki yıl önce Birleşmiş Milletler (BM) Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmişti.

Foça Antik Phokaia Kazı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit’in deyişiyle; “Antik Foça, İyon kentleri arasında en büyük olanıydı ve Batı medeniyetinin kurucusuydu. Bu kadar önemli bir tarihi ayağa kaldırma konusunda el birliği ile çalışmaya devam ediliyor!”

Foça'daki tarihi zenginliklerin UNESCO tarafından tescil edilmesi ile birlikte kentin yakın gelecekte bir dünya markası haline geleceğine inandığını belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ;
“Foça Kalesi'nin yakın bir gelecekte UNESCO Dünya Mirası daimi listesinde yer alacağına inanıyoruz. Foça, bugüne kadar fazlaca öne çıkmamış tarihi kimliğiyle adeta yeniden doğacak ve bir yıldız güzelliğiyle parlayacak. Bu yolda Foça’mıza büyük destek ve moral veren başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Foça Kazıları Başkanı Sayın Prof. Dr. Ömer Özyiğit’e, şahsım ve hemşehrilerim adına çok teşekkür ederim” dedi.

”Foça Kalesi

Foça Kalesi, Ceneviz kuleleri özellikli formlarıyla değişiklik arz ediyor. Bazıları konik, bazıları beşgen biçiminde. Kare planlı kuleler de var. Bu duvarların üzerinde ise Athena Tapınağı yer alıyor. Foça Athena Tapınağı, İon medeniyetinin en eski yerleşimlerinden bir tanesi.

Restore edilen surlar ilçenin silueti değiştirdi

Beş bin yıllık geçmişi olan Foça, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği kazı ve restorasyon çalışmaları sayesinde dünyanın önde gelen turizm merkezleri arasına girmeye hazırlanıyor. Antik Phokaia Kenti’nin kalıntıları üzerinde kurulan ilçede; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Prof. Dr. Ömer Özyiğit başkanlığında sürdürülen çalışmalarla birlikte İyon uygarlığından günümüze birçok unsur, gün yüzüne çıkarılarak bilimin ve turizmin hizmetine sunulacak.

Athena Tapınağı ortaya çıkacak

Athena Tapınağı’nın restorasyonu tamamlanınca, çok önemli bir tarihi değer ayağa kalkacak ve Kybele Sunak Alanı’nın üzerinde ışık yayacak. Yapılacak çevre düzenlemesiyle, görkemli tapınak, devamındaki surlar ve Beşkapılar Kalesi, kentin görünümünü değiştirecek.”







Okunma: 870
Okunma: 870












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)