ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça turizminin gelişmesi için yapılması gerekenler ve mevcut sorunları tartışıldı

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 19.4.2015    

Foça turizminin gelişmesi için yapılması gerekenler ve mevcut sorunları tartışıldı



Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Dekanlığı, Seferihisar Fevziye Hepkon Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Foça Belediye Başkanlığı, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Birliği, Ege Turizm Derneği ve Foça Turizmciler, Yatırımcılar ve Esnaf Derneği (FOÇA TUDER) işbirliğiyle 39’uncusu düzenlenen Foça Turizm Haftası, akademisyenlerle, esnaf ve işletmecileri bir araya getirdi.

15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen etkinlikler kapsamında, “Turizmde Güncel Gelişmeler: Foça Turizmi ve Gastronomi” konulu panel, Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde ilçenin kamu ve özel sektör idarecilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Panelin açılışında konuşan Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Avşar Kurgun, “Foça’nın turizmde hak ettiği yeri alması için çalışan tüm dernek, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum ve Turizm Haftası’nın genelde ülkemize, özelde de ilçemize bereketli günler getirmesini diliyorum” diye konuştu.

Foça TUDER Başkanı Işıl Dirim Kavitaş ise dernek olarak bu yıl ilk kez resmi paydaş kabul edilmelerinin sevincini yaşadıklarını belirterek, “Antik İyonya’nın en önemli kentlerinden birisi olan Phokaia (Foça), maalesef Aliağa ağır sanayi bölgesinin kurulmasından itibaren kirlilikle baş başa kalmıştır. Denizi, balığı, yelkeni ve 4 bin yıllık tarihi ile bu kültür mirasını korumalıyız. Foça Kalesi, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne geçici olarak girdi. Kalıcı olarak kültür mirası listesinde yer alması gündemde ve paydaşlarımızla önemli çalışmalara imza atmamız umut verici gelişmeleri beraberinde getiriyor. Hayalimiz, 70’li yıllardaki gibi turistlerin faytonlarla dolaştığı, insanların denizine rahatça girdiği Foça’yı geri kazanmak” dedi.

Foça’nın çok uzun medeniyetlerden bugüne kadarki kimliğini koruduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Foça’nın turizm ilçesi olma kimliğini aslında yaratan buradaki yaşam tarzı. Turizm küreselleşen dünyada çok farklı boyutlar aldı. Ve bu anlamda yelpazelendirilme şekline geçti. Bu süreçte turizmin farklı bir boyuttan bakış açısı noktasına geldiğini ve Foça’mızda da çok sevindirici durumla karşı karşıya geldiğini her geçen sene görüyoruz” diye konuştu.

Turizmi sadece Foça olarak değil, Yenifoça’sıyla, Bağarası, Gerenköy, Kozbeyli ve diğer orman köyleri ile beraber düşünüldüğünü vurgulayan Başkan Demirağ, “İzmir’i de işin içine kattığımızda Ege bölgesinin en önemli turizm bölgesi yapma hedefini ve ışığını ben görüyorum. Başta bizler olmak üzere panellerimizden çıkan sonuçları çok iyi şekilde değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ve gelecek nesillere Foça’yı çok iyi bir şekilde teslim etmeliyiz” dedi.

Foça’nın hedeflerinin çok büyük olduğunu söyleyen Gökhan Demirağ, “2013 yılında UNESCO Geçici Miras Listesi’ne girmesi birçok farklı paydaşın aktif bir şekilde Foça’nın değerini ön plana çıkardığını göstermektedir. Bunun içindir ki bizlere de çok büyük görevler düşüyor. Bu anlamda 2015 yılı turizm sezonunun tüm Foçalılara ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor ve güzel bir sezon geçirmemizi diliyorum” dedi.

Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde bir konuşma da Kaymakam Niyazi Ulugölge yaptı. Ulugölge, “İzmir son 50 yılın en sert kışını geçirdi. Foça da bundan etkilendi ancak havaların düzelmesiyle beraber Foça turizminin ve turizmcisinin yüzü gülecek” dedi. Kaymakam Niyazi Ulugölge, “2014 yılının ilçemiz için oldukça verimli ve faydalı geçtiğini düşünüyorum. Öncelikle Foça Kalesi UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne girdi. Ardından Foça’nın özellikle kadınlarımızın el emeği göz nuru Yeryüzü Pazarımız dünya birincisi oldu. Bunlar hep sevindirici ve Foça’nın marka değerine marka katan çalışmalar” diye konuştu.

Önümüzdeki süreçlerde Foça’nın kangren olmuş sorunlarının da çözüleceğine inandığını belirten Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, “Bunların başında Foça Tatil Köyü var. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Foça Belediyesi’ne yetki devri yapmak suretiyle imar düzenleme yetkisini devretti. Belediyemizde hızlı bir şekilde çalışmalarını tamamladı. Kıyı kenar çizgisi çizildi. Bundan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli olan kısmın turizme açılmasının önünde hiçbir engel kalmayacak. Ancak bizlerin o tatil köyü ile ilgili olarak Orman Bakanlığı’na ait olan kısmın da bu projeye dahil edilmesi talebimiz var. Ancak ilçemizin özel çevre koruma bölgesi olması nedeniyle bürokratik olarak bu engeli aşamıyoruz. Bir an önce konunun kesin olarak çözülmesi için bakanlar kurulu kararıyla o bölgenin lokal olarak ÖÇK kapsamı dışına alınması en kesin çözüm olacaktır” dedi.

Kaymakam Ulugölge, “Foça Kalesinin UNESCO listesine girmesi için alt çalışma grupları oluşturuldu. Ve yine geçtiğimiz hafta UNESCO tarafından proje çağrısına çıkılan mali destek hibe programına şu an Foça olarak proje hazırlıyoruz. Foça Kalemizin kesin listeye girmesi konusunda izlenecek sürecin en etkin en iyi şekilde sürmesi için çalışmalarımıza başladık” diye konuştu.

Konuşmaların ardından geçilen panelin ilk oturumunun başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Mali Koordinatörü ve Seferihisar Fevziye Hepkon Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Alp Timur yaptı. “Foça Turizm’i ve Çevre” başlıklı ilk oturumda; Avukat İlker Ünsever, Özel Çevre Koruma Şube Müdürlüğü’nden emekli Ayşe Sezer Göktan, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Oteller Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve Markalaşma Uzmanı Muhterem İlgüner panelist olarak yer aldı.

Foça turizminin gelişmesi için yapılması gerekenler ve mevcut sorunların tartışıldığı panel, akademisyenler, sektör temsilcileri ve esnaf derneklerinin temsilcilerinin ve halkın katılımıyla gün boyunca devam etti.






Okunma: 984
Okunma: 984












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)