ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Nazım Hikmet 113. doğum yılında Foça’da anıldı

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 20.1.2015    

Nazım Hikmet 113. doğum yılında Foça’da anıldı



20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilen, Türk edebiyatının büyük ozanı Nazım Hikmet, 113. doğum günü dolayısıyla; Foça Belediyesi’nin katkılarıyla, Kıyı Ege Gazetesi tarafından düzenlenen programda anıldı.

Belgesel Yönetmeni ve Yazar Dursun Özden’in konuk olduğu programda, Nazım Hikmet’in az bilinen fotoğraflarından ve kendi sesiyle hazırlanmış slayt filmi sunuldu ve söyleşi gerçekleştirildi.

Dursun Özden, “Galina'nın Nazım’ı” ve “Nazım’la Sibirya 10 Adım” isimli belgesel çalışmalarında yer alan bazı notları, katılımcılarla paylaştı. Büyük şairin Moskova'da hastanede tedavi görürken tanışıp, 7 yıl boyunca birlikte olduğu sevgilisi Dr. Galina ile olan yaşantısına, memleket dışında geçirdiği yıllarda yoğun biçimde hissettiği vatan özlemine ve eşi Münevver Hanım ile oğlu Memet’e olan büyük hasretine değindi.

Özden, “Nazım Hikmet belgesellerini hazırlarken, Rusya, Bulgaristan, Macaristan ve Küba gibi dünya ülkelerinde, onun takip ettiği rotayı izleyip, onun gibi hissetmeye gayret ettim. Nazım Hikmet, en güzel şiirlerinin bazılarını yurtdışında yazdı ancak hep Anadolu’daydı ve bizimleydi. Türk dilinin ve kültürünün her koşulda devam etmesi için savaşım verdi. Uzaktan da olsa el salladı vatanına. Eşi Münevver Hanım’a ve oğlu Memet’e büyük özlem duydu. Nihayet 1957 yılında, İtalyan bir arkadaşına ait teknede gizlice onlarla buluştu. Münevver Hanım ve Memet ile Cunda limanında kucaklaştı. Onlarla, 22 gün boyunca Akdeniz’de yolculuk edip, hasret giderdi. Tekne, iki gün süresince de Foça açıklarındaydı’’ dedi.

Foça Belediyesi Meclis üyesi Ali Aktaş, Belgesel Yönetmeni ve Yazar Dursun Özden’e teşekkür çiçeği verdi. Dursun Özden, söyleşinin sonunda kitaplarını imzaladı.






Okunma: 944
Okunma: 944












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)