ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat çalıştayı başladı

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 30.11.2014    

Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat çalıştayı başladı



Foça Belediyesi, Köy Enstitülerini Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği-KAVEG, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı ortaklaşa düzenlediği Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat çalıştayı başladı. Çalıştayının açılış konuşmasını yapan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, eğitimin önemine değinerek, “Birçok kişinin belli bir noktaya gelmesinin en önemli göstergesi eğitim ve öğretim olduğunu asla unutmamak gerekmektedir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, çağdaşlaşma alanında pek çok yeniliğe imza atmıştır. Ancak eğitimimizin günümüzdeki durumundan hiç kimsenin hoşnut olmadığını görüyoruz” dedi. Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Ferit Oğuz Bayır’ın doğumunun 115. yılında ortak paydaşlarla beraber Foça’da böylesine anlamlı bir çalıştay düzenledik. Öncelikle çalıştayımızın hayırlı olmasını dilerim. Köy Enstitülerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma sürecindeki önemini vurgulamak istedik” diye konuştu. Başkan Demirağ sözlerine Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleri ile son verdi; “Herhangi bir kişinin, yaşadıkça memnun ve mesut olması için gereken şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmaktır.”

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise yaptığı konuşmada, “Ferit Oğuz Bayır’ın 115. Yaşında, onu anma, Köy Enstitülerini anlatma, eğitimin bugünkü durumunu gelecek nesillerle paylaşma ve Köy enstitülerinin yarattığı edebiyat hazinesini paylaşmak için beni çağırdığınız için çok teşekkür ederim. Ben de Köy Enstitülerini yakından takip eden ve tanıyan biriyim” dedi.

Bu çalıştayın sadece Foça’da kalmayacağını vurgulayan Balbay, “Bu çalıştayın sadece Foça ölçeğinde değil, yansımaları ile birlikte, eğitimimizin içinde bulunduğu durumu yeni kuşaklara anlatmada ve geçmişte köy enstitülerinin neler başardığının tekrar anımsanmasında çok büyük bir katkısı olacağına inanıyorum” diye konuştu. Ferit Oğuz Bayır’ın büyük bir eğitimci olduğunu belirten Mustafa Balbay, “Ferit oğuz Bayır’ın yaşamını okuduğumda, gerçekten de emek vermek için ille de sürekli vitrinde olmak gerekmez diye haykıran, bugün bile önünde saygıyla eğilmemiz gereken büyük bir eğitimciydi. Anadolu insanının ayağına gidip onlara eğitimin önemi anlatışı, bugün Köy Enstitülerinin neden hala iz bıraktığının göstergelerinden biridir. Köy Enstitülerini kapanmış saymıyorum. Bu gün mezun vermiyor diye kabul ediyorum. İnsan bir kütüphanedir. O yüzden Ferit Oğuz Bayır’ı bir okula benzetiyorum” diye konuştu.

Balbay konuşmasına şöyle devam etti; “Bugün Türkiye’de eğitimin içinde bulunduğu durum herkesin bilgisinde. Düşünün ki bir hükümet yılda ortalama üç kez eğitim sistemini değiştirmiş. Halbuki eğitimin bir kuralı vardır. Eğitimin bir kuşaktan bir kuşağa geçmesi zamanımızda mümkün değil. Beni en çok üzen tarafı ise bir ülkenin en büyük kaybı, gençliğinin geleceğini ülkesinin dışında aramasıdır. Maalesef 90’larda, bu konuda ciddi bir erozyon vardı. Ancak yeni kuşaklarda yeniden bir dirilmenin olduğunu da sizlerle paylaşmak istiyorum.”

Ferit Oğuz Bayır’a 115 yıl armağanı olarak düzenlenen ‘Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat’ çalıştayı, daha sonra, Ferit Oğuz Bayır'ın ailesi ve dostları Prof. Dr. Emek Özen, Prof. Dr. Özlem
Yılmaz’ın konuşmaları ile devam ederken, Sinema Yönetmeni Yurdakul Kabasakal’ın, Ferit Oğuz Bayır belgesel gösterimi de yapıldı.






Okunma: 823
Okunma: 823












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)