ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Gelincikotlu sakız kabağı

   .:: Duyurular, Haberler



  Yayın Tarihi: 21.3.2013    

Gelincikotlu sakız kabağı



Gelincikotu şimdilerde en körpe zamanlarını yaşıyor. Ege'de Mart, Nisan ayları gelincikotu zamanıdır. Çiçeğe dönüşü erkendir, Nisan sonuyla renklenmeye başlar. Kendine özgü ama çok da baskın olmayan karakteristik bir kokusu vardır. Böreği özeldir. Meraklısı hiç başka ot karıştırmadan sırf gelincik böreği pişirir. Kavurması ve köftesi de diğer otlarla yapılanlardan farklıdır. Tıpkı marullu et gibi, kök kısmından ayrılıp bütün olarak doğranmadan parça etli yemeği yapılır.

Etli bir tarif verecek değilim tabi! Her zamanki gibi etsiz son derece lezzetli ve sağlıklı bir yemek yaptım. Bedenen ve ruhen bütünüyle temizliğe girişen Dünyalılar için Ekinoks değişimini fırsat bilip, bu hafif yemeği pişirdim.

20-21 Mart itibariyle pek çok şey değişecek yaşamlarımızda. Neyi istiyorsak onu değiştireceğiz! Önce sağlığımızdan başlasak iyi olur dediğimden şöyle bahar coşkulu bir tarif gelsin Aşçı Fok’tan…

3 orta boy sakız kabağı
Yarım kilo kadar gelincikotu
Bir kuru soğan
2 -3 dal tazesoğan ve taze sarımsak
Pek az kırmızı toz biber
3 Çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz



İstenilen boy doğranan kabaklar, pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulmuş kuru soğan ile birlikte kapağı kapatılarak beş dakika yumuşatılır. Ardından yıkanıp doğranmış gelincikotları ve kıyılmış taze soğan sarımsak konur. (İsteyen yarım avuç pirinç ya da bulgur da atabilir)

Kırmızıbiberi ve tuzu ile yarım çay bardağı ılık su ilave edilip kapağı kapatılır. 20 Dakika kadar pişirilir. Arzu eden yerken üzerine limon sıkar, bu bir Akdeniz geleneğidir. Yoğurt zaten Allahın emri!

Yağ çekincesi olmayanlar servis ederken üzerine çiğ zeytinyağı gezdirse hoş olur. Benim pişirdiğim gibi soluk benizli olmaz en azından!




www.ascifok.com





Okunma: 2014
Okunma: 2014












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)